Cover van boek Mijn zus woont op de schoorsteenmantel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Pimento | 2011 | 238 pagina's
ISBN: 9789049924430
Dit boek staat in de lijsten Sterke debuten Pesten

Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Jamie is tien en het zit hem niet mee: zijn ene zus is door terroristen opgeblazen, zijn moeder is ervandoor, zijn vader zit aan de alcohol en zijn andere zus eet niet meer. En dan moet hij ook van Londen naar één of ander boerengat vol pesters verhuizen. Gelukkig weet hij een pact te sluiten met Sunya. Het enige lastige is dat Sunya moslim is en dat volgens zijn vader alle moslims terroristen zijn.

Het is een absurd gegeven: sommige delen van Jamie's zus liggen op een kerkhof, de rest staat in een urn op de schoorsteenmantel. Met zo'n zus die altijd toekijkt (maar die Jamie zich amper nog kan herinneren) en een vader die geen afscheid kan nemen, zoekt Jamie zich een weg naar betere tijden. Jamie vertelt zo fris en onbevangen over zijn leven, dat je hem meteen in je hart sluit.

Lees een stukje

Waarschijnlijk waren we vroeger gelukkig. Op de foto’s staan allemaal lachende mensen, alsof iemand net een heel goede mop heeft verteld. Mijn vader kon in Londen urenlang naar die foto’s staren. We hadden er honderden, allemaal genomen voor 9 september, en die zaten rommelig door elkaar in vijf verschillende dozen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.75
3.8/5 6 stemmen
Alexandra
08/07/2015
0

Mooi boek als je de samenvatting leest.

Laura
22/10/2012
0

Geweldig, hartverscheurend boek! Dit moet verfilmd worden! Het volgende boek van Annabel Pitcher lees ik sowieso.

Dries 4c
05/10/2011
0

Het boek gaat over Jamie, een jongen van 10 die zijn zus 5 jaar geleden in een terroristische aanslag heeft verloren. Sinds de dood van zijn zus is alles veranderd: zijn vader is aan de drank, zijn moeder is weg met een andere man en zijn andere zus heeft anorexia. Het boek gaat over hoe Jamie omgaat met dit alles. Dan verhuist hij met zijn zus en vader naar een nieuw dorp “Om weg te zijn van moslims.” zegt zijn vader. Hij is racistisch omdat moslims zijn dochter hebben vermoord. Als Jamie bevriend geraakt met een moslimmeisje: Sunya voelt Jamie zich schuldig omdat hij bevriend is met een moslima. Dit maakt zijn leven niet makkelijker. Het boek zit vol met emoties en allemaal bekeken door de ogen van een kind.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren