Boekenzoeker in de klas

Wat is Boekenzoeker? 

Boekenzoeker geeft kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar boekentips op maat en wil hen zo verleiden tot lezen. Boekenzoeker laat hen boeken vinden die hen aanspreken, maar doet hen ook genres en titels ontdekken waarmee ze minder of niet vertrouwd zijn. Op basis van categorieën en thema’s die hen interesseren, worden er boeken getipt.

Boekenzoeker is geen recensiewebsite, maar is een instrument om kinderen en jongeren wegwijs te maken in het grote boekenaanbod. Je vindt er een brede selectie van boekentips, nauwkeurig samengesteld door een deskundige redactie. 
 

Ook voor aarzelende lezers

Boekenzoeker is er niet alleen voor veellezers en graaglezers. Ook startende en aarzelende lezers zijn zeer welkom. Voor kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden (zoals dyslexie of een visuele beperking) en anderstalige nieuwkomers is er een mooi aanbod, onder andere onder de categorie ‘Makkelijk lezen’. Daarnaast vind je hier luisterboeken, woordeloze prentenboeken, prentenboeken voor oudere kinderen, graphic novels, strips … Voor elk wat wils.


Hoe werkt Boekenzoeker? 

Hoe zoek je een boek?
Boekenzoeker is erg makkelijk in gebruik. In de zoekbalk vind je vijf zoekcriteria die je leerlingen kunnen helpen om gericht te zoeken naar boekentips: ‘leeftijd’, ‘soort boek’, ‘thema’, ‘dikte’ en ‘extra’. Onder elke zoekfunctie vind je een heel aantal keuzemogelijkheden.
Je kan samen met de leerlingen ontdekken wat er achter deze zoekfuncties zit. Moedig hen aan om deze keuzemogelijkheden te gebruiken in plaats van onmiddellijk naar één bepaalde titel te zoeken. Zo krijgen ze het meest verrassende aanbod. Uiteraard kan je verschillende zoekopties met elkaar combineren. Via het zoekveld kan je ook zoeken op een trefwoord en/of op een titel, auteur, illustrator… 
Bezoekers kunnen inspiratie vinden in de verschillende lijstjes die worden samengesteld door de redactie. Je kan ook lijstjes met de top tien raadplegen. Daarin vind je de boeken met de meeste stemmen.

Hoe ziet een leestip eruit? 

  • INFO: Bij elke tip vind je beknopte info over het boek: titel, auteur, illustrator, uitgever, ISBN-nummer, het aantal pagina’s en de cover. Daarnaast krijg je een korte inhoudelijke beschrijving, geschreven op maat van kinderen en jongeren. 
  • (LUISTER)FRAGMENT: Bij boeken voor 6+ vind je ook een kort fragment uit het boek: deze quote illustreert de sfeer en de stijl. Wanneer een boek beschikbaar is in Luisterpuntbibliotheek, dan kan je ook een kort luisterfragment beluisteren.
  • TAGS: Tags tonen in welke zoekcategorieën het boek thuishoort. Als je doorklikt op een tag, krijg je meteen een heel aantal verwante boekentips.
  • EXTRA LEESTIPS: Bij elke leesfiche krijg je onderaan ook extra leestips aangeboden. Die zijn gekozen omdat ze een soortgelijke stijl, eenzelfde thema, sfeer of auteur hebben. Zo worden bezoekers verleid om nog meer boeken te ontdekken.
  • BIBLIOTHEEKINFO: Als je je postcode ingeeft, kan je meteen checken of het boek aanwezig is in de catalogus van jouw (Vlaamse of Brusselse) bibliotheek.
  • STEMMEN EN REAGEREN: Leerlingen kunnen sterren geven aan boeken en een reactie achterlaten. Je kan ook de reacties van anderen lezen. Vanaf 5 stemmen wordt een gemiddelde score getoond. Commentaren komen pas online na goedkeuring door de moderator van de site. 
  • DELEN: Boekentips kan je ook delen met anderen via Twitter, Facebook of mail en je kan de boeken ook pinnen op een Pinterestbord. 
  • LIJSTJE MAKEN: De knop ‘Mijn Boekenlijst’ geeft leerlingen de mogelijkheid om de boeken die ze willen lezen toe te voegen aan een afdrukbare boekenlijst. Die kan ook worden opgeslagen als pdf of via mail worden verstuurd. Opgelet: dit lijstje wordt gewist wanneer je de site verlaat.

 

Promotiemateriaal voor in je klas?   

Wil je Boekenzoeker promoten in je school of klas? Bestel dan postkaartjes, affiches of stickers via deze link.

 

Filmpje!

Met dit filmpje kan je Boekenzoeker introduceren in je klas.