Boekenzoeker voor professionals

Ben je actief in een bibliotheek of school en wil je meer te weten komen over wat Boekenzoeker is, hoe je het als leesbevorderaar kan inzetten en welke andere ondersteuning Boekenzoeker biedt? We geven je op deze pagina een overzicht.

Boekenzoeker is een initiatief van Iedereen Leest, de referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering in Vlaanderen en Brussel. Boekenzoeker helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. Aan de hand van criteria die kinderen en jongeren kiezen, geeft Boekenzoeker je boekentips aangepast aan hun leeftijd en wensen.  Boekenzoeker richt zich in eerste instantie tot kinderen en jongeren, maar ook jij kan als volwassene je laten inspireren door de honderden boeken.

De Boekenzoeker-redactie houdt het grote boekenaanbod in het oog en maakt daaruit een diverse en boeiende keuze. Op Boekenzoeker vind je dus niet elk boek dat gepubliceerd werd, maar een brede en gevarieerde selectie, zorgvuldig samengesteld door een redactieteam van experten (leerkrachten, recensenten, bibliotheekmedewerkers, boekhandelaars ...). Die redactie kiest boeken die de moeite waard zijn om aan te bevelen en die kwalitatief goed zijn. Daarnaast houdt ze er rekening mee dat er voldoende afwisseling in de selectie zit én dat de boeken verkrijgbaar zijn in de bib of boekhandel. Boekenzoeker is een handige gids, de geknipte tool om boeken te zoeken én te vinden, thuis, op school of in de bib. 

Bekijk: hoe werkt Boekenzoeker?

Volgend filmpje richt zich tot kinderen en jongeren en toont op een laagdrempelige manier hoe Boekenzoeker werkt. Je kan het gebruiken in de klas of bib om hen Boekenzoeker te leren kennen.
(Lees verder onder de video.)

Boekenzoeker in de bib

Je kan Boekenzoeker ook inzetten in je bibliotheekwerking: als toegankelijke zoekmachine voor de jonge bibliotheekgebruikers, als voorbereiding op een klasbezoek ... Kom meer te weten over Boekenzoeker in de bib.

Boekenzoeker in de klas

Veel leerkrachten gebruiken Boekenzoeker om met hun leerlingen op zoek te gaan naar een boek dat bij hen past. Je kan Boekenzoeker ook gebruiken ter voorbereiding op een auteurslezing of een bezoek aan de bibliotheek. Kom meer te weten over Boekenzoeker in de klas.

Promotiematerialen

Er zijn affiches, bladwijzers, stickers en sets van 6 verschillende postkaarten van Boekenzoeker te verkrijgen. Ideaal om in de bib, op school of in de kinderopvang een gezellige leeshoek aan te kleden. Ook digitaal kan je allerlei beeldmateriaal downloaden. Ontdek onze promotiematerialen.

Boekenzoeker-webinars

Iedereen Leest organiseert webinars over het recente boekenaanbod voor kinderen en jongeren, met talloze boekentips voor verschillende leeftijden. Van afgelopen webinars kan je de opname bekijken. Kom meer te weten over deze Boekenzoeker-webinars.

Iederéén kan lezen

Boekenzoeker is er voor iedereen: van aarzelende lezer tot veellezer. Ook wie minder vlot leest kan zeker terecht op Boekenzoeker. Wie Nederlands leert of lezen moeilijk vindt, kan boeken zoeken met de tag 'Makkelijk Lezen' onder 'Extra'. Ook prentenboeken, boeken zonder woorden of strips zijn misschien leuk. Denk zeker ook eens aan luisterboeken. Als een boek een luisterfragment bevat, kan je doorklikken naar Luisterpuntbibliotheek. Personen met een leesbeperking (zoals bijvoorbeeld dyslexie) mogen gratis de Daisy-luisterboeken ontlenen. Luisterpuntbibliotheek helpt bibliotheken en scholen met plezier verder.