Cover van boek Het grote misschien
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lemniscaat | 2010 | 254 pagina's
ISBN: 9789047702108
Dit boek staat in de lijst Sterke debuten

Het grote misschien

Op zoek naar actie besluit Miles zijn laatste jaar van de middelbare school door te brengen op een kostschool in Alabama. Wanneer hij vriendschap sluit met zijn kamergenoot Chip en de mysterieuze, vrijgevochten Alaska, begint er een bijzonder heftig jaar.

Het grote misschien zit vol verwijzingen naar andere boeken en beroemde laatste woorden, waardoor je al gauw nieuwsgierig wordt naar deze boeken en deze historische figuren. Maar bovenal is dit boek een tragikomisch en herkenbaar verhaal over volwassen worden.

Lees een stukje

De laatste woorden van de negentiendeeeuwse predikant Henry Ward Beecher waren: 'Nu komt het mysterie.' De dichter Dylan Thomas, die net zo dol was op een goede borrel als Alaska, zei: 'Ik heb achttien pure whisky's op. Ik denk toch wel dat dat een record is,' waarna hij stierf. Alaska's eigen favoriet was toneelschrijver Eugene O'Neill: 'Geboren in een hotelkamer en - godbetert - gestorven in een hotelkamer.' Zelfs slachtoffers van verkeersongelukken hebben soms tijd voor laatste woorden. Prinses Diana zei: 'O God. Wat is er gebeurd?' en filmster James Dean zei: 'Dit moeten ze zien,' waarop hij met zijn Porsche op een andere auto knalde. Ik ken zoveel laatste woorden. Maar de hare zal ik nooit weten.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.51389
jozefien
26/10/2022
5

Dit is een heel mooi meeslepend en aangrijpend boek. De karakters en emoties worden heel mooi verwoord. in het boek tellen ze af naar een gebeurtenis die er gaat komen, wat het spannend maakt en je wil doen verder lezen. Na de gebeurtenis gebeurt er niet meer zo heel veel maar toch blijft het mooi. Het is heel emotioneel en één van mijn favoriete boeken van John Green. 

Fie
18/04/2022
0

Het boek is mooi en meeslepend. De emoties van het personage worden heel mooi verwoord. Ik heb het niet droog kunnen houden. 

Stien
31/05/2015
0

"En ik kan net zo goed nu meteen zeggen dat ze mooi was. Naast me in het donker rook ze naar zweet en zonneschijn en vanille, en de maan was die avond zo dun dat ik nauwelijks meer van haar kon zien dan haar silhouet, behalve wanneer ze rookte, wanneer de brandende kers van de sigaret haar gezicht in bleek rood licht zette."<br>
'Het Grote Misschien' wordt verteld door Miles ofwel Prop, hij verlaat Florida om in Alabama op kostschool te gaan. Daar sluit hij vriendschap met Chip (de Kolonel) en Alaska.

Het verhaal is goed geschreven en de hoofdpersonages zijn realistisch. Ieder van hen heeft dan ook zijn of haar (niet-)alledaagse problemen.

Doordat er wordt afgeteld naar een bepaalde gebeurtenis creëert John Green iets mysterieus. Je wilt gewoon verder lezen om te weten te komen wat er gebeurt op die bepaalde dag. Het verhaal leest ook heel vlot, dankzij de schrijfstijl van de auteur.

Een enkel negatief punt is dat na de mysterieuze gebeurtenis, er niet veel meer gebeurt. Het verhaal valt wat stil. Maar ik kan iedereen aanbevelen om toch door te blijven lezen.

Het debuut van John Green schreeuwt gewoon om een verfilming.

sofie bentein
25/05/2015
0

Miles is een jongen zonder vrienden en zonder 'leven'. Hij besluit naar een kostschool te gaan in Florida op zoek naar het grote misschien. Daar ontmoet hij Alaska, een meisje met veel geheimen.

Het boek is luchtig verteld en het nodigt uit om te lezen. Eenmaal je begint, kun je niet stoppen. Het genre is drama en het thema is de dood van een geliefde. Het verhaal speelt zich af in het heden en wordt verteld in de ik-persoon waardoor je veel over het hoofdpersonage Miles te weten komt.

Het verhaal bouwt spanning op door de tussentitels. Die tellen af naar en bepaalde dag en als lezer wil je weten wat er op die dag zal gebeuren. Het verhaal leest snel. Een negatief punt is dat het boek een open einde heeft waardoor je het nut van het lezen een beetje in vraag stelt. Het sterke punt van het verhaal is dat je jezelf helemaal kunt inleven want het verhaal is realistisch, je voelt mee met de personages.

Het boek is een echte aanrader; het leest snel en je wordt helemaal in het verhaal gezogen.

Louise
01/02/2015
0

Dit boek is mijn favoriete van John Green. Het is zeer mooi geschreven en sommige stukken verdienen uitgeknipt te worden en aan de muur te hangen. Green is een goede schrijver, dat bewees hij al met The Fault in Our Stars, maar dit boek is toch een tikkeltje beter. Het is misschien een beetje zwaar, maar wel goed. Zoals Fietje al zei, onvoorspelbaar fantastisch. Zeker lezen!

Lies Van Engelgem
14/01/2015
0

een zeer mooi boek! ik heb hem gekregen met nieuwjaar en de dag erna was hij al uit. het is mooi geschreven (zoals vele boeken van john green) en het thema sprak me ook aan. een aanrader!

Esther Verbaeten
20/11/2014
0

Een zeer mooi boek. Het verhaal zit vol passie en humor, maar ook hartverscheurend verdriet. Het boek duurt niet lang om op gang te komen, i.t.t. andere boeken. Het leukste aan dit boek is dat het vol onverwachte wendingen zit en de schrijver je zo telkens weer verrast door de stunts die ze uithalen. Het viel me ook op dat er over alle personages in het boek, voldoende achtergrondinformatie gegeven wordt. Dit zorgt ervoor dat je hun acties begrijpt en dat je begrijpt waarom sommige zich afsluiten van de rest. Er wordt niet te lang vertelt over eenzelfde gebeurtenis, maar je krijgt toch voldoende informatie. Zeker een aanrader!

Esther Verbaeten
20/11/2014
0

Een zeer mooi boek. Het duurt niet lang om op gang te komen, i.t.t. andere boeken. Het verhaal zit vol passie, humor, maar ook hartverscheurend verlies. Daarom kon ik het boek voor geen 5 minuten weglegggen en heb ik hem maar liefst op 1 dag uitgelezen. Het leukste aan dit boek is dat het vol onverwachte wendingen zit en de schrijver je zo telkens weer verrast met de stunts die ze uithalen. Het viel me ook op dat er over ieder personage voldoende achtergrondinformatie gegeven wordt, waardoor je begrijpt waarom sommige zich afsluiten van de rest. Er wordt niet te lang vertelt over eenzelfde gebeurtenis, maar je krijgt toch genoeg informatie. Zeker een aanrader!

flore heirbaut
04/10/2013
0

Ik heb ‘Het grote misschien’ gelezen. Het boek gaat over een 15-jarige jongen, Miles ‘Prop’ Halter. Hij is gefascineerd door laatste woorden die mensen uitspreken voor ze sterven. Miles is zijn saaie leventje grondig beu en gaat naar een kostschool, Culver Creek. Geïnspireerd door de dichter Rabelais gaat hij er op zoek naar Het Grote Misschien. Hij maakt er kennis met zijn kamergenoot Chip Martin, alias De Kolonel, en Alaska Young, voor wie Miles als een blok valt. Zij neemt hem mee in Het Grote Misschien.

Hoe verder je in het boek leest, hoe boeiender het wordt. Na de dood van Alaska gaan ze op zoek naar de oorzaak van haar dood. Zij willen weten wat er gebeurd is en als lezer wil je het ook weten.
Ook vind ik het leuk dat ieder personage een eigen interesse heeft. Zoals Miles die van laatste woorden houdt, Alaska van gedichten…
Het boek is bijzonder grappig en ontroerend.

Lore
26/03/2013
0

Het boek is een echte aanrader! Het begint nogal traag maar eens de spanning erin zit... Miles is een jongen die zijn leven in zijn geboortestad beu begint te worden. Daarom besluit hij naar een Culver Creek, een kostschool, gaat om 'Het grote misschien' te vinden. Eens daar aangekomen maakt hij al snel vrienden. En dan op 11 januari slaat het noodlot toe, een vreselijke gebeurtenis vindt plaats en Miles probeert er achter te komen wat er precies gebeurd is. Na lang zoeken komen ze te weten wat er precies op die avond is gebeurd. Het boek heeft mij meer naar het einde toe geboeid en nogmaals, het is zeker een aanrader!

Katrien
26/03/2013
0

Ik vond het een leuk boek. Het was zeer mooi geschreven en er was genoeg afwisseling in het verhaal. Ik wou steeds maar doorlezen totdat ik wist wat er gebeurd was.

Evelien Vekemans
25/05/2012
0

Een echte aanrader! Op het eerste zicht een verhaal over een tiener die de wereld in trekt, maar onverwachte wendingen maken het dieper dan dit!

smurfie
27/12/2011
0

HET BESTE BOEK OOIT <3<3<3!(Toch één vd beste.)

axelle matton
06/06/2011
0

Ik vond dit boek zeer mooi.
Het nam je mee van het begin tot het einde.
Er werden veel verschillende emoties gebruikt zoals liefde, haat, vriendschap..
Het mooiste vond ik toch de verwerking op het einde van het boek, een mengeling van haat en liefde. Alsook de vriendschappen die groeien en verloren gaan.

Hanne Van Espen
06/05/2010
0

Dit boek is ZOOOOO cool! Het is waarschijnlijk één van de beste boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb. Ik ontdekte het op mijn boekenlijst van Nederlands, en ik was meteen verkocht!

jet swart
26/05/2009
0

Geweldig boek,
het is grappig en origineel geschreven. met mooie dialogen en leuke karakters.
Ik moest echt lachen, en kon hem niet meer wegleggen.
Een aanrader!

fietje
16/05/2009
0

Schitterend boek. Echt zalig!!! Aanrader voor bijna iedereen. Dit boek heeft een hoge dosis aan humor, onvoorspelbaarheid,... maar is ook realistisch, diepgaand,... De auteur weet je echt mee te slepen in zijn verhaal zodat je niet kan stoppen met lezen tot het uit is. Lezen dus!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren