Cover van boek De belevenissen van een muurbloem
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Prometheus | 2011 | 253 pagina's
ISBN: 9789044617368

De belevenissen van een muurbloem

Charlie is vijftien en een muurbloem. Hij observeert het leven, maar eraan deelnemen doet hij zelden. Hij is onderkoeld grappig, maar hij huilt ook heel wat af - hij zeult een trauma mee uit het verleden. De oudere Patrick en Sam dienen als tegengif voor de tristesse: ze nemen hem mee op sleeptouw en leren hem de liefde en de vriendschap (en alles wat daar tussen ligt) kennen. Via Bill, zijn leraar Engels, ontdekt hij bovendien hoe boeken kunnen troosten.

Charlie is bijzonder intelligent en erg grappig, maar ook tenenkrullend naïef. Hij slaat zich een weg door dates, seks, drugs, feestjes en familiedrama's. In een hele reeks brieven schrijft hij zijn verwarrende leven bij elkaar. Die brieven richt hij aan jou, de lezer. Hoe meer brieven je leest, hoe meer je van Charlie gaat houden, hoe harder je om hem gaat lachen, hoe meer je hem wil zeggen dat alles in orde komt.
In 2012 kwam de film bij het boek uit, The Perks of Being a Wallflower, met Emma Watson in één van de hoofdrollen.

Lees een stukje

Toen we de tunnel weer uit kwamen, schreeuwde Sam een hele grappige schreeuw, en daar was ze dan. De stad. Lichten op gebouwen en alles waarover je je kon verwonderen. Sam ging zitten en begon te lachen. Patrick begon te lachen. Ik begon te lachen.
En ik zweer je, op dat moment waren we oneindig.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.392855
Legroux Noor
17/03/2022
4

Ik vond de titel een beetje saai “De belevenissen van een muurbloem”, maar wou het boek toch eens lezen, je weet maar nooit.

Alles is in dagboek/brief -vorm geschreven. Ik was al van in het begin mee. Het leest meestal vlot, maar als Charlie (het personage waar het boek over gaat) van alles begint op te sommen leest het iets minder vlot…  ik ben zelf 15 jaar oud, maar als lezer vond ik sommige woorden moeilijk. Dan stond er bv. “Maar omdat je al ouder bent dan mij, zul je wel begrijpen wat ik bedoel.” Bij mij was dat dus niet zo, want ik snapte het woord dan nog steeds niet… Dus als lezer zelf zou ik ouder pakken dan 15 jaar, maar het viel nog wel mee.

Op sommige momenten moest ik lachen en toverde het boek een grote glimlach op mijn gezicht. Ik kon me alles zo inbeelden. Dat is natuurlijk erg goed want dan trek je de lezer helemaal mee in het verhaal. 

Helemaal op het einde bij zijn voorlaatste brief werd ik echt sprakeloos. Zo goed was het! Normaal gezien heb ik wel altijd iets van commentaar, maar dit was echt het allereerste boek waarvan ik dacht "Wow", en het raakte me echt diep.❤️

wies
24/07/2021
5

dit  is mijn comfortboek <3

een grote aanrader, je kan zo hard meeleven, en het is zot goed geschreven. je mist iets in je leven als je dit boek niet hebt gelezen

Touti
13/10/2016
0

leuk boek

Aurelie
26/09/2016
0

Dit boek is een echte aanrader! Je wilt niet stoppen met lezen! Er komen zoveel gevoelens bij kijken, ik ben er zelf nog niet overheen.

Love Always,
Aurelie

Robin
26/09/2016
0

Ik ben er nog steeds niet over heen hoe mooi dit boek is.

Minne
23/09/2016
0

zeer tof. niet voor te kleine kinderen.

lauryn vanhaverbeke
01/06/2016
0

Charlie is vijftien en anders dan andere vijftienjarigen. Dat is ook waarom hij heel eenzaam was. Hij leefde wel maar participeerde niet in dat leven. Tot hij op een dag beslist om naar de footballwedstrijd van zijn school te gaan, waar hij iets deed wat hij normaal nooit doet. Hij stapte op Patrick, een jongen waarmee hij in de klas zat, en Patricks stiefzus, Sam, het meisje waar hij smoorverliefd op wordt, af. Zijn nieuwe vriendengroep leert hem meer participeren. Voordat dat hij dit deed, leefde hij in de boeken die hij las en de brieven die hij naar jou schreef. Dat maakt het boek ook zo persoonlijk. Hij schrijft brieven naar jou over hoe zijn dag is gegaan en over hoe hij zich voelt. Je hebt het gevoel dat je echt zijn vriend bent en daardoor geraak je meer en meer gehecht aan Charlie.
In het begin van het boek springt Charlie van het ene onderwerp naar het ander, wat wel moeilijk te volgen kan zijn maar zijn schrijfstijl wordt vloeiender naarmate je vederleest in het boek. Dit komt door zijn leerkracht Engels, Bill, die hem extra opdrachten geeft. Hij moet boeken lezen en over die boeken een verslag schrijven. Door die verslagen worden zijn schrijfvaardigheden veel beter.
Aan de hand van zijn beschrijvingen, kun je je echt voorstellen hoe iets voelt of hoe iets eruit ziet. De mooiste vind ik diegene over een foto van Sam.
‘Als je naar het nummer ‘Asleep’ luistert en je denkt aan die mooi-weer-dagen waardoor je je dingen herinnert, en je denkt aan de mooiste ogen die je ooit hebt gezien, en je moet huilen, en die persoon houdt je dan tegen, denk ik dat je je de foto voor kunt stellen.’
Natuurlijk moet je dat nummer wel kennen om het gevoel te begrijpen maar tegen dat ik aan de pagina van die beschrijving was, had ik het nummer al opgezocht, omdat hij het in één van zijn vorige brieven al eens had vermeld. Asleep is niet het enige lied dat hij vermeld. Ik heb veel nieuwe muziek ontdekt door dit boek. En elke keer dat ik één van die nummers hoor, denk ik ook aan bepaalde gebeurtenissen uit het boek. De muziek die hij vermeld past dus ook heel goed bij het gevoel van het boek.
Het is een heel meeslepend verhaal en het is moeilijk om het niet in één keer uit te lezen. Je raakt zo gehecht aan Charlie omdat er voor iedereen wel een herkenbaar probleem of gevoel zit in zijn leven of in het leven van zijn vrienden. Daardoor zie je hem als je eigen vriend, omdat je hem wil troosten of helpen. Hij geeft je het gevoel dat hij je nodig heeft als persoon die naar hem luistert omdat niemand anders dat doet.
Wanneer het boek net uit is, mis je hem ook wel omdat je zeker wil zijn of alles goed gaat met hem.
Gelukkig heeft hij dat belooft.

Fiona
19/03/2015
0

‘We accepteren enkel de liefde die we denken te verdienen’

De belevenissen van een muurbloem, de briefroman van Stephen Chbosky die een jaar over het ingrijpende leven van de 15-jarige Charlie vertelt. Het boek was in de jaren ’90 een tijdje verboden aangezien sommigen vonden dat het erg controversieel was.

Het boek en tevens ook de debuutroman van de 45-jarige, Amerikaanse Stephen Chbosky werd al geschreven in het jaar 1999. Het boek gaat over de jonge Charlie die ongeveer een jaar uit zijn leven brieven schrijft aan een ‘Lieve vriend’, waarmee jij, als lezer, bedoeld wordt. De brieven starten op 25 augustus 1991 en lopen tot 23 augustus 1992. Charlie is 15 jaar en krijgt zijn gedachten soms niet helemaal op een rijtje nadat zijn beste vriend Michael om onbekende redenen zelfmoord heeft gepleegd. Nu heeft hij niemand meer op school, totdat hij in de les techniek Patrick ontmoet, met wie het onmiddellijk goed klikt. Op een dag kijken hij en Patrick naar een honkbalwedstrijd en daar ontmoet hij Sam, de tweelingzus van zijn nieuwe vriend. Hij wordt op slag verliefd en bekent dat na een tijdje ook aan haar, maar Sam zegt tegen hem dat hij haar niet zo mag bekijken, want ze voelt zich te oud voor hem. Op het einde komen jij ,en Charlie zelf, te weten wat er al die tijd al op zijn lever lag, hij werd misbruikt door zijn tante Helen die een tijdje geleden is omgekomen in een auto-ongeluk, terwijl ze om een kerstcadeautje voor Charlie ging. De ruimte is eerder onduidelijk, je weet enkel dat Charlie familie in Orlando heeft, en dat er zich een tunnel met lichtjes in de stad bevindt. Het boek is, zoals eerder vermeld, in briefvorm geschreven, wat erg toegankelijk en verfrissend is. Je komt dit ten slotte niet vaak tegen. Door de brieven van Charlie ga je vooral inzien hoe belangrijk het is om goede vrienden te hebben waar je op kunt rekenen. Ikzelf vond dit een erg leuk boek, het boek is al redelijk oud, maar de schrijfstijl is erg hedendaags. Bovendien is het ook luchtig en humoristisch geschreven, maar de spanning blijft toch wel altijd ergens aanwezig.

Ik heb eigenlijk geen negatieve opmerkingen over het boek, ik raad het iedereen aan. Er is ook een film gemaakt bij het boek, die ook zeker de moeite waard is.

Britt Gardeyn
15/03/2015
0

Een muurbloem in een nieuwe wereld

Het boek ‘De belevenissen van een muurbloem’ is geschreven door Stephen Chbosky. Het is fictie en een briefroman. Je kent het boek misschien van de film ‘the perks of being a wallflower’.

Stephen Chbosky is een roman schrijver en regisseur. Hij is 45 jaar maar ik vind dat hij zich toch zeer goed kan inleven in het verhaal. Het boek gaat over een jongen die eerst niet zoveel vrienden heeft. Wanneer hij naar de bovenbouw gaat komt hij in contact met laatstejaars. Het worden zijn vrienden. Charlie is een verlegen jongen en daardoor hij is een muurbloem. Hij kijkt altijd mee vanaf de zijlijn. In het boek lees je over hoe hij in contact komt met liefde, drugs, seks en familiedrama’s. Nog iets speciaal aan het boek is dat het in een briefvorm is geschreven en echt gericht is naar de lezer.

In het begin vond ik het boek wel mooi maar langdradig. Dan op het einde begon de spanning toe te nemen en vond ik het zeer mooi! Het verhaal was soms wel ingewikkeld vond ik maar meer naar het einde toe begon het allemaal duidelijk te worden. Ondanks dat ik het einde toch tweemaal heb moeten lezen om het volledig te begrijpen.

Tot slot wil ik even zeggen dat ik het boek zeker zou aanraden. Het was zo aangrijpend en je leefde echt mee met de personages. Ook komen er verschillende delen in dat vandaag de dag zeer veel voor komen, zoals ouders die boos zijn wanneer hun kind homo is. De film heb ik zelf nog niet gezien maar zal het zeker eens bekijken. Aarzel dus zeker niet om het boek te lezen als je van zo’n boeken houdt.

Anneleen
03/10/2013
0

De belevenissen van een muurbloem is echt een heel goed boek. aan de ééne kant is het grappig en aan de andere kant is het ook leerrijk. Het boek is ontspannend, maar het zet je ook aan het denken. het is een goede combinatie en het leest vlot. echt een aanrader!

Sophie Kustermans
16/03/2013
0

Dit boek is zeker een aanrader voor tieners die eens willen ontsnappen uit hun eigen leven. Je wordt meegenomen in het leven van Charlie en hij vertrouwt je al zijn problemen toe. Zijn mooie momenten deelt hij natuurlijk ook met ons. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van drugs, seks, familiedrama's enzovoort. Het boek zet je wel aan tot nadenken het is dus zeker geen gemakkelijk boekje dat je eens snel even door kunt lezen. In bepaalde situaties zal je jezelf ook wel kunnen herkennen in één van de hoofpersonages wat dit boek nog interessanter maakt.
Dus ben je een tiener die wel eens graag een dieper boek leest dat vol zit met grappige en hartverwarmende momenten moet je dit boek zeker eens lezen. Ik hoop dan dat je net zoveel van Charlie en het boek zult genieten als ik heb gedaan tijdens het lezen.

Marjolein
16/03/2013
0

'De belevenissen van een muurbloem' is de ideale mix van een ontspannend en een ‘hier moet ik toch even over nadenken’-boek. Charlie maakt veel mee: bizarre maar ook herkenbare dingen. Het boek is ook het perfecte middel om een lach en een traan te creëren. Toen Charlie afscheid nam van Sam zat ik met de tranen in de ogen maar deze lachte ik weg omdat hij iets belachelijks zei.
Je leert als niet-Amerikaan ook veel bij over hoe het op zo’n ‘high school’ aan toe gaat en wat Sadie Hawkins precies inhoudt.
Ik kijk er naar uit om Emma Watson en Logan Lerman bezig te zien in de verfilming ook al weet ik dat het boek beter is, zoals meestal.
Dus eerst het boek lezen voor je de film gaat zien! Het is een echte aanrader.

Pauline4ECa
15/03/2013
0

'De belevenissen van een muurbloem' is echt een heel mooi boek. Het is leuk om te zien hoe iemand van ongeveer dezelfde leeftijd dezelfde dingen probeert te ontdekken. Het boek is echt een blijven plakker, als je het gelezen hebt wil je bijna direct terug aan de eerste pagina beginnen. Charlie is ook een persoon waar gewoon iedereen moet van houden, dat kan niet anders. 'De belevenissen van een muurbloem' is ook helemaal geen zwaar boek, dus het leest makkelijk. Echt een aanrader dus.

Jana Van der Snickt
09/03/2013
0

Het was een mooi boek maar ik vond dat er iets meer spanning in mocht zitten, op sommige momenten was het nogal saai.

Aapje_Shany
25/09/2012
0

het is een mooi boek x

Sema Unan
13/11/2011
0

Het einde was echt een verrassing! Voor de rest was dit boek heel goed; heel onschuldig ook. Zeker aan te raden!

anna
10/09/2011
0

De belevenissen van een muurbloem is een van de mooiste young-adult boeken die ik ooit gelezen heb. Het is een boek waar je vanzelf over na gaat denken. Waarom doet Charlie de dingen die hij doet? En waarom doet hij zoveel dingen niet? Het is een boek waar ik na het plot nog over veel over na heb gedacht. Van Charlie ga je houden en het boek blijft in je gedachten rondzwerven.
Een aanrader voor mensen die houden van nadenken over boeken, maar ook voor mensen die gewoon een heel goed boek willen lezen.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren