Cover van boek Christiane F.
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Gottmer | 2014 | 315 pagina's
ISBN: 9789025757915
Dit boek staat in de lijst Top 10: 16 tot 18 jaar

Christiane F.

Op haar dertiende gebruikt Christiane F. voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd en wordt prostituee. Ondertussen probeert ze een zo normaal mogelijk leven te leiden en blijft ze naar school gaan. Twee jaar lang merkt haar moeder niets van haar dubbelleven.

Dit boek is één van de eerste getuigenissen van een drugsverslaafde jongere. Het toont de rauwe kant van drugs zonder te moraliseren. Christiane schreef het verhaal zelf. Haar moeder en andere mensen uit haar omgeving vulden aan met commentaar. Nog steeds een actueel verhaal, al speelt het zich af in het Berlijn van de jaren '70.

Lees een stukje

Ik begon weer in mezelf te praten: 'Joh, hou toch gewoon op. Een beetje een cold turkey in het begin, dat kun je makkelijk aan. Als Detlef terugkomt, zeg je tegen hem: "Ik wil geen dope. Ik stop. En jij stopt ook meteen of we gaan uit elkaar. O, je hebt al horse bij je? Oké. Dit shot nemen we nog, en vanaf morgen is het afgelopen."' Ik merkte hoe ik, als ik in mezelf praatte, al weer echt zin kreeg in een shot.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.553845
Wolf
28/06/2014
0

Jeetje, wat een boek zeg. Ik heb er echt nog heel erg lang over nagedacht. Dat meisje was echt nog zo jong! En dat het zo snel kan gaan, echt. Zo'n rauw verhaal (en ook nog waargebeurd) lees je niet vaak.

Ophelie
08/11/2013
0

Het is een aangrijpend verhaal, een heel mooi verhaal. Als je het boek goed doorleest dan besef je dat drugs geen goed idee is. De schrijver weet goed hoe hij spanning kan opbouwen en de lezer kan meeslepen in zijn verhaal. Dit boek is zeker een aanrader!

onbekend
06/10/2012
0

het boek is heel mooi qua inhoud, maar het einde is eigenlijk echt wel stom! ik had iets beter verwacht van het einde, maar het is wel de moeite waard om het te lezen. als je iets meer te weten wilt komen over drugs is dit een aanradertje, want je zult dan zeker niet beginnen!

Lore
08/06/2012
0

Het boek dat ik gelezen heb heet Verslag van een junkie. Deze titel sprak mij meteen aan omdat ik namelijk een grote afkeer heb van drugs, zelf heb ik het nog nooit geprobeerd omdat ik het nut er echt niet van inzie. Hoewel ik dit spul vreselijk vind, wil ik toch graag zo'n boeken lezen omdat ik dan echt inzie waarom ik er zo tegen ben. Het boek vertelt uitgebreid hoe het jonge meisje (13) eraan begon en hoe ze elke keer opnieuw probeert af te kicken en elke keer opnieuw hervalt!

Mathias Vandierendonck
15/05/2012
0

Ik vind dat dit boek ondergewaardeerd is. Toen ik het begon te lezen, had ik de ingesteldheid dat het maar een saai en eentonig boek ging zijn. Naarmate ik meer las, kreeg ik meer interesse voor het boek. Het toont de harde realiteit van de wereld rondom ons, die we soms weigeren te zien. Het gaat niet over volwassenen, maar over pure kinderen, met echte volwassenenproblemen.

ilonka
30/04/2012
0

Het is een spannend en waargebeurd verhaal over een meisje dat aan de drugs zit.
Het is wel eentonig want ze probeert telkens weer opnieuw af te kicken.
het is zeker een goed boek om te lezen, dus ik zou zeggen veel leesplezier.

13043
13/09/2011
0

'k wil het echt lezen xx

bennolambooy
25/06/2011
0

dit boek is echt heel erg ontzettend mooi!
WOW, ik vind het echt heel mooi.

Veroline
03/10/2010
0

Wat me aansprak in dit boek was dat het een echt verhaal is van een echt persoon, en niet zomaar verzonnen door een of andere auteur die er uiteindelijk alleen zijn eigen wereldje van maakt. We zien ook niet alleen haar standpunt maar kunnen ook meeleven met de moeder en psychiaters. De inleiding op het boek vond ik ook zeer interessant omdat dit dan weer geschreven is door iemand die er totaal buiten staat (denk ik) maar wel een boeiende mening heeft. Het heeft me wel teleurgesteld nu ik er achter ben gekomen dat christiane nog steeds verslaafd is. Voor dit boek wist ik niet zoveel van heroïne maar uiteindelijk is het 1 grote hoop miserie en is er maar 1 goede raad: lees dit boek en begin er nooit aan:)

dylan
30/03/2010
0

leuk boek volgens mijn lerares

Dezierei
30/07/2009
0

Het boek & de film zijn allebei heel aangrijpende verhalen. ik heb er heel lang nog mee gezeten, en heb ook net gehoord dat ze weer verslaafd is. ik vind dit heel jammer!

leesbeest
30/03/2009
0

De film heb ik niet gezien, het boek gelezen wel. In dit genre zijn er een heel aantal boeken, maaar dit was een van diegene die véél beter was dan de andere!

Juliiee
05/01/2009
0

Ik heb de film gezien. Het is wel erg aangrijpend! Ik ben er effe niet goed van geweest dat alles zo snel kan gebeuren! 'k Vind het dapper dat het meisje heeft geprobeerd af te kicken en dat ze haar verhaal met heel de wereld wilt delen! Maar ik heb wel gehoord dat ze na het succes van de film & het boek terug aan de drugs is gegaan met het geld dat ze dus heeft ontvangen! Klopt dit ? xx Juliie

Maxine Demeyer
25/05/2007
0

Ik heb de film gezien bij een vriendin en ik was sprakeloos, zo'n mooie film!! ik wil nu graag dit boek lezen maarja hopelijk vind ik hem ergens in een bib. !!

Lotte
10/04/2007
0

Heel goed boek.
Ik heb hem al een aantal keren gelezen en hij blijft boeien.

Marjolijn Proost
07/03/2007
0

prachtig boek !! ook de film is echt wel de moeite waard! Maar nu las ik pas dat christiane terug aan de drugs verslaafd is. Spijtig dat te weten. Het boek is zo goed omdat het allemaal zo echt kan gebeuren en zo echt is. Veel in het boek is ooit echt ervaren geweest door mensen.

kjell
24/09/2004
0

het boek is ongelooflijk fantastisch.

s.v.
03/05/2004
0

ik vond het een heel goed boek ik ben nog maar 11 dus ik vond het af en toe wel moeilijk. het was een aan rader van mijn moeder en zelfs mijn oma kende het boek. het was echt een van de beste boeken die ooit gelezen heb ik ben er ook heel wat wijzer van geworden

julie
23/02/2004
0

het is één van de meest aangrijpende boeken die ik ooit las!Ik geloof ook dat wie dit boek gelezen heeft dat die niet snel aan drugs begint.
JORIEN, ik heb ook net dit boek gelezen en moet er nu een bespreking van maken.Zou ik die van jou eens mogen bekijken??(je kunt iets laten weten via dit forum)

Rike
01/02/2004
0

Het is het meest ontroerende beok dat ik ook gelezen heb en ik heb bewondering voor Christiane, niet omdat ze verslaafd was, maar omdat ze de wereld wil vertellen wat ze meegemaakt heeft!!!

Charly
08/01/2004
0

Ik heb het boek al zoveel keer gelezen, maar het blijft me keer op keer aangrijpen... Wie dit gelezen heeft zal niet zo snel aan drugs beginnen denk ik!

Sade
17/12/2003
0

Mijn moeder heeft het mijn aangeraden om het te lezen. Ze had hem nog in de boekenkast staan van vroeger. Ik heb hem in een adem uit gelezen.
Ik heb een hele bewondering voor Christiane, niet omdat ze ooit een junk is geweest. Maar omdat ze niets is vergeten om haar verhaal te vertellen aan de wereld. Door haar heb een echte beeld op "Drugs".

Ine
16/11/2003
0

één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb, en dat is geen overdrijving, dit is een aanrader voor iedereen die genoten heeft van boeken als junkies, het onkruid en de bloem, soms is de wereld van mij en talloze andere pareltjes uit het octopus-gamma

Jorien
28/10/2003
0

Ik heb de opdracht gekrege om voor school dit boek te lezen en er een hele bespreking over te doen.. Samen met enkele klasgenoten ben ik nu op zoek naar de film van dit boek om bij onze bespreking te kunne tonen.. kan iemand ons helpe?.. dank bij voorbaat (laat iets wete via deze site)

Evelien
15/09/2003
0

Ik had de film van Christiane F. een hele tijd geleden gezien en vond het een geweldig goeie film.
En heb het boek onlangs gelezen en ik vind dat het boek zelfs nog beter is omdat er in het boek meer uitgebreider en gedetailleerder wordt verteld.
Dit boek raad ik aan, aan iedereen die zich voor de drugsproblematiek interesseert!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren