Cover van boek Zomaar familie: liefde, drugs en volwassen worden in de Bronx
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Arbeiderspers | 2004 | 448 pagina's
ISBN: 9029528184

Zomaar familie: liefde, drugs en volwassen worden in de Bronx

In dit (waargebeurde) boek volgen we gedurende enkele jaren de levens van enkele pubers van Puerto Ricaanse komaf. Ze wonen in krottige appartementen in de Bronx, een wijk in New York. Ze worden door hun verslaafde ouders verwaarloosd, belanden in de criminaliteit en worden dealers en gangsters, gaan aan de drugs en worden zwanger in een tempo dat de gemiddelde Vlaamse puber versteld zal doen staan. Steeds slagen ze er in om dezelfde fouten te blijven maken. Gaat er eindelijk iets goed met hen, dan zijn er wel genoeg vrienden en familieleden om hen terug de miserie in te trekken. De meeste van hen belanden tijdelijk of definitief in de gevangenis. Slechts een enkeling slaagt er in om iets beters te worden dan zijn ouders.

Wie de televisiereeks The Wire zag al dat sommige Amerikaanse binnensteden in de reeks in totale staat van verval zijn. Helaas moet de realiteit niet onderdoen voor de fictie. De Bronx was twintig jaar geleden een ware hel op aarde. Vaders verdwijnen steevast na de geboorte van hun kind, sommige meisjes in het boek hebben vier kinderen nog voor hun twintigste levensjaar (telkens van ander mannen), en mensen leven van de bijstand alsof het de normaalste zaak van de wereld is. In dit boek wordt duidelijk dat armoede een complex probleem is, dat te maken heeft met economie en de overheid, maar ook kan te maken hebben met ouderlijke verantwoordelijkheden en het gebrek eraan, het straatleven, druggebruik, een laag zelfbeeld en nog vele andere zaken. Een heel ontnuchterend boek, dat jonge lezers onmiddelijk naar hun huiswerk zal doen grijpen.

Lees een stukje

Nog een tijdje nadat Cesar en Mighty in de gevangenis waren beland, bleven Rocco en Tito drugsdealers beroven.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
Felicite Hitimana
04/10/2012
0

Dit waargebeurde verhaal gaat over twee Puertoricaanse meisjes Jessica en Coco. Ze woonden allebei in een zeer armoedig deel van The Bronx in New York. Ze kregen hun eerste kind toen ze zestien waren. Ze hadden het allebei moeilijk thuis en in hun familie. Jessica had een moeder die cocaïne gebruikte en een stiefvader die haar seksueel misbruikte. Ze was heel populair en had veel vriendjes. Jessica was Coco’s schoonzus. Coco was namelijk samen met Cesar. Ze was het tegengestelde van Jessica. Ze had een stiefvader, dat jarenlang verslaafd was aan heroïne. Ik heb nog nooit een boek van Adrian Leblanc gelezen, maar door dit boek wil ik meer boeken van haar lezen. Het begin van het boek vond ik saai maar naarmate je verder leest in het boek, is er meer spanning. Een grote aanrader dus.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren