Cover van boek Miss Dakloos
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2010 | 144 pagina's
ISBN: 9789045110868

Miss Dakloos

Wat als ik hem vermoord had? Dat schrijft Ama in haar dagboek. ‘Hem’ is haar waardeloze stiefvader, die Ama en haar jongere zusjes mishandelt. Ten einde raad loopt Ama weg van huis en doet aangifte. Ondertussen trekt Ama van het ene logeeradres naar het andere, tot ze uiteindelijk op straat belandt. Het leven is er bikkelhard, maar Ama geeft niet op. Ze grijpt elke kans om aan de straat te ontsnappen; zelfs als het om de Miss Dakloos-verkiezing gaat.

Jojo Matthews, die zelf een tijdje dakloos was, vertelde Lydia Rood haar aangrijpende levensverhaal. En dat blijkt een rauw, bikkelhard verhaal te zijn; over fysieke en mentale mishandeling, het over-leven op straat en het eindeloze gevecht. Maar ook over volwassen worden en steun vinden uit onverwachte hoek. De mix van herinneringen, dagboekfragmenten en brieven zorgt voor afwisselend en indrukwekkend portret van een moeilijke jeugd op straat.

Lees een stukje

Ik word langzamerhand een volleerde dakloze. Het rottigste is dat je nooit rust hebt. Altijd verder, altijd moet je je haasten om de volgende plek te halen voor de deur dichtgaat. Te laat komen, te laat komen - het is de vloek van mijn leven. Daardoor kwam ik ook steeds in moeilijkheden in het opvanghuis waar ik het naar mijn zin had met Wina en haar kinderen. Te laat uit bed, te laat voor het eten, te laat voor de afwas. Als er weer iemand over de rooie ging over dat te laat komen, merk ik goed dat ik buitenlands ben. Wat maakt zo'n kwartiertje nou uit? Maar zij dachten daar anders over. Ze dreigden me eruit te gooien.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 9 stemmen
Amber Baeke
02/03/2017
0

Ik vond Miss dakloos een zeer mooi boek. Het was aangenaam om te lezen, omdat het in de ik-vorm was geschreven. Het boek heeft een actueel thema en dat maakt het boek zoveel interessanter om te lezen. Ik vond het soms wel moeilijk te volgen met de flash-backs. Het einde vond ik wel fijn, omdat het een open was, dan kan je zelf fantaseren wat er nog gaat gebeuren. Maar over het algemeen vond ik dit een mooi boek.

Jarne
02/03/2017
0

Miss Dakloos is een interessant boek omdat het je toch wel een kijk geeft op de realiteit. Momenteel leven toch heel wat mensen in de situatie van Ama zonder dat we dat beseffen. Als je het boek leest ga je daar toch wel meer over nadenken hoe het is om om geen dak boven je hoofd te hebben en mishandeld te worden. Het boek is alsook spannend omdat er telkens onverwachte gebeurtenissen voorkomen. Het boek wordt aantrekkelijk gemaakt omdat ze Ama constant volgen en haar leven vertellen, je leeft echt mee met Ama omdat ze het niet verdiend om zo behandeld te worden. Alsook leef je mee met de zussen van Ama die dit alsook niet verdienen. Er zijn in het verhaal heel veel nevenfiguren dat zijn vooral de vrienden en vriendinnen van Ama. Ook door hen wordt het verhaal aantrekkelijk gemaakt omdat ze Ama steunen. Het is een verhaal dat je toch wel aanzet tot nadenken want niet iedereen heeft het zo als ons. Zeker een aanrader !

Iliana
01/03/2017
0

Miss Dakloos is een heel realistisch verhaal, omdat het een actueel thema is. Het boek doet je nadenken en inzien hoe het is om op 18 jarige leeftijd geen dak boven je hoofd te hebben. Ook ervaar je hoe het is om mishandeld te worden en dat is heel aangrijpend. Het verhaal was vaak moeilijk te volgen omdat de schrijfster veel flashbacks gebruikt. Ook zijn sommige thema’s heel langdradig wat jammer is, want het boek is goed geschreven. Dit vind ik omdat de auteur in de ik-persoon schrijft en dus kan je Ama haar gedachten lezen, dat vond ik fijn. Het verhaal kan waargebeurd zijn waardoor je je kan inleven en dat was zeker een pluspunt!Wat wel spijtig was aan het boek is het plotse einde. Na het boek moet je zelf fantaseren hoe het afloopt en dat ervaar ik niet zo graag. Als besluit vind ik dat de auteur het verhaal heel mooi omschreven heeft maar er in de afwerking nog wat verfijning kon gebeuren, door bijvoorbeeld het niet te eentonig te houden.

zilverstroom
09/07/2015
0

Lijkt me een goed boek. In de klas hebben we er een stukje uit gelezen. En het sprak me wel aan. Ik ga dit zeker lezen. Het is een waargebeurd verhaal, dus dat maakt alles spannender.

Fien
17/03/2013
0

Dit is een heel mooi en goed geschreven boek. Maar soms is het moeilijk om te volgen met de vele flash-backs.

Dilara
27/11/2012
0

Het is een heel interessant boek. Maar ik vond het wel erg voor Ama in het begin!

Yanna
27/11/2011
0

Ik vond het een heel aangenaam boek om te lezen, het verhaal kwam heel krachtig en oprecht aan. Je kon je gemakkelijk inleven. Alleen de dagboekfragmenten waren wat cliché, maar het verhaal was heel leerrijk en interessant.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren