Cover van boek Zilvergaren
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | 2018 | 492 pagina's
ISBN: 9789024581573
Dit boek staat in de lijst Sprookjes

Zilvergaren

Miryem komt uit een familie van geldschieters, en tot grote trots van haar grootvader neemt zij het werk van haar vader over wanneer hij er zo slecht in blijkt dat hun gezin bijna verhongert. Ze is er erg goed in, zo goed zelfs dat ze op bijna magische wijze zilverstukken in goudstukken verandert. Die gave trekt de aandacht van de Heer van de Staryk, die ’s nachts zijn winterrijk verlaat en met zijn rovers de streek afschuimt op zoek naar goud.

De auteur verweeft het bekende ‘Repelsteeltje’ met elfensprookjes en joodse verhalen en cultuurelementen. Vriendschap, familiebanden en de wilskracht van meisjes die niet zomaar doen wat er van hen verwacht wordt, spelen een belangrijke rol. Zes personages wisselen elkaar onaangekondigd af als verteller, maar hun stemmen zijn zo verschillend dat het niet verwarrend wordt. Een prachtig wintersprookje!

Lees een stukje

Het ware verhaal is bij lange na niet zo fraai als wat je hebt horen vertellen. In het ware verhaal wil de molenaarsdochter met de lange gouden lokken een edelman, een prins, een zoon van een rijke man aan de haak slaan. Daarom gaat ze naar een geldschieter om geld te lenen voor een ring en een halsketting en doft ze zich op voor het feest. En ze is tamelijk mooi, dus laat de edelman, de prins, de zoon van een rijke man zijn oog op haar vallen en danst hij met haar. Na het dansen neemt hij haar mee naar de stille hooizolder. Daarna gaat hij naar huis en trouwt hij met de rijke vrouw die zijn familie voor hem heeft uitgekozen. Vervolgens vertelt de onteerde molenaarsdochter aan iedereen dat de geldschieter met de duivel onder één hoedje speelt en wordt hij het dorp uit gejaagd, misschien wel gestenigd, maar in ieder geval kan zij de juwelen houden als bruidsschat, en de smid trouwt met haar, voordat het eerste kind zich een beetje te vroeg aandient.Want dat is waar het verhaal eigenlijk over gaat: hoe zorg je dat je onder je schulden uit komt. Dat vertellen ze je niet, maar ik wist hoe het zat. Mijn vader was ook geldschieter, snap je.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
Wendy123
17/02/2021
5

Sprookjesachtig, mooi en origineel verhaal.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren