Cover van boek De hobbit, of Daarheen en weer terug
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Boekerij | 2018 | 253 pagina's
ISBN: 9789022567722
Dit boek staat in de lijst Boeken voor Harry Potter fans

De hobbit, of Daarheen en weer terug

De gezapige Hobbit Bilbo Baggins valt om van verbazing wanneer hij op een dag onverwacht bezoek krijgt van de tovenaar Gandalf en dertien dwergen. Of hij niet mee de schat wil terughalen die de gemene draak Smaug van de dwergen heeft gestolen. Met tegenzin begint Bilbo aan een avontuur dat later dramatische gevolgen voor Middenaarde zal hebben. Onderweg krijgt hij namelijk een bijzondere ring te pakken...

Als het Tolkien-virus je na de films te pakken heeft, moet je toch De Hobbit eens proberen. Zeker wanneer je van plan bent vroeg of laat aan In de ban van de ring te beginnen. De Hobbit is een heerlijk amusante en avontuurlijke inleiding op de In de ban-trilogie.

Lees een stukje

Het enige dat de niets vermoedende Bilbo die morgen zag, was een kleine oude man met een staf. Hij droeg een hoge blauwe punthoed, een lange grijze mantel, een zilveren sjaal waar zijn lange witte baard tot onder zijn middel over heen hing, en enorme zwarte laarzen.
’Goedemorgen!’ zei Bilbo en hij meende het. De zon scheen en het gras was heel groen. Maar Gandalf keek hem aan onder lange borstelige wenkbrauwen, die nog verder uitstaken dan de rand van zijn overhuivende hoed.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.600915
Ariadne Essel
08/11/2023
5

Ik heb het boek, "De Hobbit", gelezen van J.R.R Tolkien. Dit is mijn mening: Als je van fantasie en avontuur houdt dan is dit boek zeker iets voor jou. Ik vond het een heel leuk boek om te lezen, met een mooi verhaal. Het boek is spannend, fantasierijk en mooi geschreven. Er komen ook veel leuke figuren in voor zoals dwergen, elfen, trollen,... Ik zou dit boek dus zeker aanraden!

Sam
05/11/2023
5

Ik vind het een heel leuk boek. Het is een aanrader

Jimmy
26/09/2023
5

fantastisch boek

Anoniem
20/09/2023
4

Geweldig verhaal

Tobe
20/12/2022
1

Wat een leuk boek 

Lize
27/11/2022
2

Ik vind het boek niet zo goed, maar het is wel een echte aanrader voor degenen die van fantasie houden. Er komen veel spannende dingen in. Soms werd het wel een beetje saai.

Astrid
21/11/2022
0

Ik wil mijn mening geven over dit boek, de hobbit, geschreven door J.R.R Tolkien. Ik vind dit persoonlijk een avontuurlijk, spannend, fantasierijk boek. In de volgende argumenten leg ik uit waarom ik dit boek goed vind. Ten eerste komen er veel rijmpjes in voor die de dwergen zingen en je kunt dat dan mee zingen in je hoofd. Ten tweede komt er veel fantasie voor in het boek draak, reuzen, elfen, dwergen, orks, tovenaars een nog meer. Ik raad dat boek aan als je van fantasieboeken houdt.

dean SM
13/09/2021
5

het is een goed verhaal en film

Thomas Versteyhe-OLVH Brugge
18/11/2020
4

Ik geef mijn boek 4 sterren. Dit boek vond ik heel interessant omdat er veel actie en fantasie aanwezig was. Er waren zowel slechte als goede personages. Er komt heel wat hulp uit onverwachte hoek. Ik maakte kennis met heel wat nieuwe wezens: aardmannen, draken, spinnen, trollen … schitterend! 

 

Elvina OLVH Brugge
18/11/2020
4

Ik vond het boek leuk want er zat veel fantasie in, maar ik vond dat sommige situaties zeer lang duurden waardoor het redelijk saai werd. Ik zou wel nog eens een boek proberen te lezen van deze reeks met minder pagina’s. 

lloren vanmol
05/11/2019
0

Mijn vader heeft het ooit voorgelezen. Ik vond het echt prachtig. Nu ga ik 'In de ban van de ring' zelf lezen.

Kobe Van Dyck
08/10/2018
0

Beste aandachtige lezer,
Ik heb het top boek de Hobbit gelezen. Om het kort even te beschrijven de Hobbit is een fantasieverhaal dat zich afspeelt in een fantasiewereld. Het boek begint kalm en rustig maar hoe verder je in het boek zit hoe spannender het wordt. Het boek is echt een aanrader als je van fantasie verhalen houdt. Het verhaal leest vlot en redelijk snel. Af en toe wordt er wat moeilijkere taal gebruikt omdat het een redelijk oud boek is. De beschrijvingen van de monsters en personages wordt heel goed beschreven maar soms ook wel te lang beschreven. Het leuke aan het boek is dat er lieder teksten in staan dat de dwergen zingen. Ik vind het boek niet zo heel spannend alleen op het einde, maar soms zijn er wel spannende stukken tussen. Er blijft na het lezen ook een sfeer hangen van de magische wereld van het boek. En dat is waarom de Hobbit een top boek is!

leen gilis
19/05/2017
0

Hij was niet slecht, maar soms vond ik het een beetje saai. De spannende stukjes vond ik iets te kort. Het verhaal las wel vlot.

Robbe koekoek
22/04/2016
0

Het is een prachtig boek mooie lay-out en goede contrasten.

floran de bont
28/01/2016
0

Normaal lees ik niet zo graag, maar dit las ik echt met plezier! er waren zelfs dagen waarin ik later opbleef gewoon om dit te lezen.
Zeer goed, een echte aanrader! :)

leen gilis
08/07/2015
0

Prachtig boek. Een ECHTE AANRADER! ZEKER LEZEN! Dit boek bevat spanning. En het verhaal laat je niet meer los!

Emile Vekemans
20/11/2014
0

Na de 2 eerste films van de Hobbit te hebben gezien vond ik dat ik het boek ook wel een keer moest lezen. Ik vond het een vlot leesbaar boek en het bleef me boeien van begin tot eind. Natuurlijk kan je in het boek de dramatische effecten die men in de film gebruikt niet helemaal evenaren. Deze worden toch wel grotendeels opgevuld met de uitgebreide beschrijvingen. Ik ben nu zelf niet zo'n fanatieke lezer, eerlijk gezegd lees ik enkel voor school, maar dit boek vond ik nu niet zo erg om te lezen. Een van de enigste minpuntjes was soms wel de vertalingen. Sommige namen mochten (vond ik) in het Engels gelaten worden. Hetzelfde bij de liedjes die erin worden weergegeven. Ik hat er enkele van in mijn afspeellijst staan maar die waren dan in het Engels. In het Nederlands zouden ze er bij mij niet inkomen. Afgezien van dat vond ik het een heel goed boek.

Thomas Maes
20/11/2014
0

Wie houdt van fantasie en die zelf een grote fantasie heeft moet dit boek zeker lezen. Het leest heel vlot, is heel spannend en bevat toch redelijk wat humor. Het is zeer mooi geschreven in de zin dat je Bilbo ziet evolueren van een tamme huiskat naar een wonderbaarlijke held en avonturier. Tolkien verdient zeker en vast een dikke pluim voor het schrijven van zo'n fantasierijk en geweldig boek. Voor wie nog niet overtuigt is geef ik een korte samenvatting.
Bilbo is een Hobbit. Hij leeft een rustig leven dat vooral bestaat uit het eten van grote maaltijden en de pijp roken. Op een dag komt Gandalf de tovenaar en vraagt hem of hij met een avontuur mee wilt doen. Op een of andere manier kan de tovenaar hem overtuigen zonder dat hij het op dat moment beseft. De dag daarna ontmoet hij 13 dwergen die zonder pardon zijn huis binnen komen. Ze vertellen hem alles over hun rijk die ze terug willen. Bilbo vindt het bizar en kan het allemaal niet geloven. De volgende dag vertrekken ze met Bilbo aan hun zij en komen ze de allergekste dingen tegen.

Thomas Wuyts
20/11/2014
0

Ik vind dit een zeer goed boek. Het boek zit vol spanning en avontuur en ik had telkens het gevoel dat ik verder wou lezen. bij iedere discussie geeft de schrijver de personages een specifieke karaktereigenschap die je doorheen het verhaal vaak ziet terugkomen. De verschillende dialogen zijn zeer goed geschreven. Ik vind de hobbit een goed boek om in de avond aan je kind voor te lezen. Het is ook een zeer avontuurlijk boek. Het hele gezelschap moet ver rijzen om hun doel, het goud dat bewaakt word door de draak onder de berg, te bereiken. De weg ernaartoe zit vol hindernissen en gevaarlijke vallen en rare wezens waar het gezelschap van begin tot einde last mee heeft. Je krijgt ook zeer veel informatie over alle personages in het boek.

Thibaut
02/11/2014
0

Ik vind de Hobbit een heel tof boek met veel fantasie. Het boek leest vlot en het is makkelijk om je in te leven in de avonturen van Bilbo Balings. Het is ook leuk dat het hoofdpersonage geen superkrachten heeft of zoiets en zo alle problemen met zijn verstand moet oplossen, waardoor je zelf ook kunt nadenken over de problemen en je beter kan inleven. Als je het boek uit hebt ben je nog altijd in de sfeer van het verhaal en heb je het moeilijk om een ander, even goed boek te vinden. Dit heb ik alleen bij mijn lievelingsboeken wat dus betekent dat de Hobbit absoluut één van mijn favoriete boeken is. Het boek is absoluut een aanrader voor iedereen, zelfs als je niet graag leest geraak je makkelijk verstrikt in het boek en leest het met plezier uit.

lukas vandeputte
02/11/2014
0

Ik vind dit een super leuk boek en Ik heb het in een keer uitgelezen.
Het gaat over de Hobbit Bilbo Balings die samen met dertien dwergen op avontuur gaat om een schat te zoeken, maar overal in de problemen geraakt. Je wordt van het ene avontuur in het andere gestort en in ieder hoofdstuk gebeurt er wel iets. Alles wordt mooi beschreven vanuit het standpunt van de verteller.
Het is niet het dunste boek maar Ik raad het aan aan iedereen die graag leest.

Thibaut
02/11/2014
0

Ik vind het een zeer leuk boek met veel fantasie. Het leest vlot en je zit volledig verstrikt in de wereld van Bilbo Balings en zijn avonturen. Je denkt mee over de problemen waar de Hobbit voor komt te staan en bent nooit teleurgesteld over wat er komt. De lange reis dat hij maakt is vol gevaren en je verlangt altijd naar wat er komt waardoor je zin blijft hebben om verder te lezen. Het is ook leuk dat je weet dat bilbo geen superkrachten heeft of zoiets en de problemen altijd met zijn verstand moet oplossen waardoor je je zelf goed kunt inleven en alles wat er gebeurt goed kan volgen. Dit boek is zeker een aanrader. Zelfs wie niet graag leest kan makkelijk verstrikt raken in dit boek en dan wordt lezen een plezier!

Gilles Dujardin
29/10/2014
0

Ik heb het eerste deel van In de ban van de ring gelezen en vond het super. J.R.R. Tolkien weet de spanning op te bouwen. Het leest wel niet zo makkelijk maar dat is dan ook het enige minpuntje. Je hebt al van in het begin het gevoel dat je meegesleept wordt in het verhaal. Ik heb de film gezien en het boek gelezen en ik moet zeggen dat het boek lezen toch veel leuker is dan de film bekijken. Je bent beter mee met het verhaal als je het boek leest.

Tim Ongenae
07/02/2014
0

Dit is echt mijn lievelingsboek! Ik heb het al zeer veel gelezen en elke keer geniet ik meer van het boek. Dit is de vader van de fantasy (dat mijn genre is). Het verhaal is aangrijpend en spannend. Tolkien heeft zijn uiterste best gedaan. Iedereen moet dit boek zeker eens lezen. Voor de mensen die willen beginnen lezen met 'In De Ban Van De Ring', moeten zeker dit eerst lezen om het verhaal te snappen. Doordat ik dit voor deze boeken heb gelezen, geniet ik in 'In De Ban Van De Ring' van elke bladzijde terwijl ik ze zo rap mogelijk wil omdraaien om te weten wat er verder gebeurt.

Ungoliant
06/02/2014
0

Het boek is nu niet echt het meest vlot leesbare boek, maar voor de rest is het het een excellent stuk literatuur.

Jorg
29/01/2014
0

Ik vond dit een heel mooi boek, en heb het in 1 keer uitgelezen. Je word na een tijd echt meegesleept in het verhaal, wat ik zeer leuk vind in een boek. Toen het boek eindigde toen Bilbo weer thuis kwam, had ik echt het gevoel dat er weer iets achter de rug is. Ik heb ook al de eerste en tweede film gezien, en wilde eens weten of die wel het boek juist weergeven. Ze hebben in de films veel veranderd, zoals het vriendelijke karakter van Thorin (ten minste in het begin) en extra toegevoegde karakters. Niettemin zijn de films zeer goed, maar missen ze toch wel het gemoedelijke van het boek. Ook het universum waarin het boek zich afspeelt is interessant. Je hebt er de verschillende bekende mythische wezens, zoals trollen, elfen en dwergen, maar ook degenen die voor de hobbit nog niet zo bekend waren, zoals de hobbits, de aardmannen of de huidenveranderaars. Ik vind dat de vermening van de verschillende wezens en de relaties die ze met elkaar hebben echt heeft geholpen om de sfeer in dit boek te creëren. Ik kan dit boek ten zeerste aan iedereen aanraden, zelf als je nog niet van fantasy houdt.

Katarzyna
12/01/2014
0

Het verhaal van Bilbo Baggins is zo meeslepend dat ik het boek in 1 keer heb uitgelezen. Al die avonturen zijn zo mooi beschreven dat men zelf zin krijgt om op avontuur te vertrekken.
Zeker een aanrader voor degenen die van fantasy houden en degenen die Lord Of The Rings serie goed vonden.

Marie
20/11/2013
0

‘De Hobbit’ van J.R.R. Tolkien, ook schrijver van ‘The Lord Of The Rings’, is heel erg boeiend. Er gebeurt iets in elk hoofdstuk. Het is wel niet erg vlot om te lezen omdat de zinnen soms aan de lange kant zijn. De eerste druk van het boek kwam uit in 1957, hierdoor zijn er soms ook verouderde woorden terug te vinden in het boek. Door de oudere woorden, is het ook moeilijk om het boek vlot te lezen, ik heb het nl. uitgelezen in 4 weken. Je krijgt niet de drang om verder te lezen na een hoofdstuk omdat de hoofdstukken nooit eindigen in een cliffhanger. Het is moeilijk om je in te leven in het hoofdpersonage omdat die niet menselijk is en op een andere manier denkt, zegt de schrijver. Ik zou dit boek wel aanraden aan iedereen die graag leest en eens een andere leeservaring wil hebben, het boek is nl. geschreven in de derde persoon met een alwetende verteller.

Flore
17/11/2013
0

De Hobbit is het voorspel op de driedelige reeks ‘Lord Of The Rings’.
Het is een verhaal vol spanning en avonturen. De Hobbit leest zeer vlot omdat het een avontuurlijk verhaal is met de nodige variatie. J.R.R. Tolkien zorgt ervoor dat het boek geen moment saai is. Het is een zeer meeslepend verhaal.
De Hobbit is lang geleden geschreven, nog voor de reeks ‘Lord Of The Rings’ in de rekken verscheen. Hierdoor komen er soms woorden voor in het Oud Nederlands. Dat maakt het leuk om te lezen.
De Hobbit is een tamelijk dik boek, maar eens je erin bent begonnen, valt dit zeker niet op. Ik ben sowieso een grote fan van de 3 boeken van ‘Lord Of The Rings’ en ik ben dus zeer blij dat De Hobbit bestaat, want het maakt het verhaal van ‘Lord Of The Rings’ helemaal af.
Ik vind het een zeer mooi boek omdat ik van fantasieverhalen houd en ik me er helemaal kan in inleven.

Simon 4cLaB
03/10/2013
0

Ik vond De Hobbit een bijzonder leuk boek, misschien daarom dat ik het zo snel uit had. Het was ook grappig om te lezen omdat het geschreven is in 1957, en er toen veel woorden gebruikt werden die wij nu niet meer gebruiken, bv: lieden, plachten, getwijnd... Het valt ook wel op dat het verhaal opgedeeld lijkt in verschillende korte verhalen, alsof je ze allemaal los van elkaar zou kunnen lezen. Tolkien schrijft het boek alsof hij het verhaal zelf ooit gehoord heeft en nu aan je doorvertelt. Ik had nog nooit iets gelezen van Tolkien, maar ik ben zeker dat ik er nog wel eens iets van zal lezen. Het boek leest heel vlot en ik wil het zeker aan iedereen aanraden die van fantasieboeken houdt.

Nordin Breugelmans
03/10/2013
0

Voor degenen die The Lord of The Rings al gelezen hebben, zal dit boek zeker geen teleurstelling zijn. Op het eerste zicht lijkt de Hobbit een klein boek, maar laat dit je zeker niets van de wijs brengen! Dit verhaal vol humor en avontuur kan jong en oud plezieren, en zeker de fantasy-liefhebbers. Sommigen denken waarschijnlijk dat dit een nieuw boek is, aangezien het recent verfilmd werd. Maar dit is zeker niet zo, aangezien dit boek geschreven is 1937! Dit verklaart alle oude Nederlandse woorden die het nog leuker maken om dit boek te lezen. Het was Tolkien’s eerste boek en is geïnspireerd door avonturen die hij zelf meegemaakt heeft. Iedereen die een fan is van Tolkien’s boeken en dit kleinere verhaal nog niet gelezen heeft, moet dat zeker doen. Het is een unieke ervaring om een boek dat bijna een eeuw oud is te lezen.

mieke
01/10/2013
0

Ik vind ‘De Hobbit’ een echte aanrader voor iedereen die van fantasie houdt of die een fan is van ‘In de ban van de ring’. Ook voor iemand die minder graag leest is dit een aanrader. Dit boek heeft enkele pagina’s waar je je moet doorwringen, maar over het algemeen leest dit boek erg vlot. 'De hobbit' is een spannend en meeslepend verhaal over Bilbo Balings, een hobbit die niets met grote avonturen en gevaarlijke tochten te maken wil hebben. Hij lijdt een rustig leven tot de dag dat Gandalf, Thorin en de rest van het gezelschap in zijn hobbithol verschijnen. Tegen zijn zin begint Bilbo aan het grootste en gevaarlijkste avontuur uit zijn leven. Het is een zeer goede inleiding op de ‘In de ban’-trilogie en tegelijk een goed verhaal op zich. J.R.R Tolkien is zo gedetailleerd in dit boek dat hij je laat meevoeren in een fantasiewereld die je je makkelijk kan inbeelden. Het is dan oorspronkelijk bedoeld als kinderboek, toch valt dit helemaal niet op en dat stoort ook niet. Ik verheug me er ook op om de film te kunnen zien want het boek was in ieder geval al zeker een schot in de roos. Super boek van een super schrijver.

robin
14/04/2013
0

Persoonlijk vond ik dit wel een leuk boek, op het eerste zicht lijkt het of het een dik boek is maar nadat je een paar bladzijden hebt gelezen valt het boek nog mee.

Maarten
08/04/2013
0

WOOW, super boek! Ik had eerst het boek gelezen en toen hoorde ik dat er ook een film van kwam. Ik moest en zou die film gaan zien want het boek is super! En ik heb onlangs dan ook de film gezien en ik moet zeggen, ik ben fan! Ik denk dat ik ook maar eens de Lord of the Rings-boeken ga lezen, want Tolkien kan pas goed schrijven!

Matilde
28/03/2013
0

Het boek komt traag op gang, maar daarna is het schitterend! Wel een teleurstelling als je de film gaat kijken, het boek is beter...

Jasper
18/03/2013
0

Heel goed boek.

Marlies
17/03/2013
0

Ik vind ‘De Hobbit’ een echte aanrader voor iedereen die van fantasie houdt of die een fan is van ‘In de ban van de ring’. Ook voor iemand die minder graag leest is dit een aanrader. Dit boek heeft enkele pagina’s waar je je moet doorwringen, maar over het algemeen leest dit boek erg vlot. 'De hobbit' is een spannend en meeslepend verhaal over Bilbo Balings, een hobbit die niets met grote avonturen en gevaarlijke tochten te maken wil hebben. Hij lijdt een rustig leven tot de dag dat Gandalf, Thorin en de rest van het gezelschap in zijn hobbithol verschijnen. Tegen zijn zin begint Bilbo aan het grootste en gevaarlijkste avontuur uit zijn leven. Het is een zeer goede inleiding op de ‘In de ban’-trilogie en tegelijk een goed verhaal op zich. J.R.R Tolkien is zo gedetailleerd in dit boek dat hij je laat meevoeren in een fantasiewereld die je je makkelijk kan inbeelden. Het is dan oorspronkelijk bedoeld als kinderboek, toch valt dit helemaal niet op en dat stoort ook niet. Ik verheug me er ook op om de film te kunnen zien want het boek was in ieder geval al zeker een schot in de roos. Super boek van een super schrijver.

Kilian M. 4ECa
15/03/2013
0

Zoals de meeste vind ik het boek echt geweldig, veel humor en een zeer groot avontuurgehalte. De personages zijn goed bedacht en er is genoeg variatie tussen de personages. Ik ben zelf geen echte lezer, maar ik heb er totaal geen spijt gehad dat ik dit boek gelezen heb.
Als je er eenmaal in begint kan je er niet in stoppen. Ik zelf las elke avond een beetje maar ik keek, toen ik stopte, al uit naar de volgende avond.
Ik vond het ook tof dat er eigenlijk een personage naar mijn bijnaam werd genoemd. Ze noemen mij bijna altijd 'Kili' en in het boek is er een dwerg dat ook zo heet. Het boek geeft je ook een beter beeld over de 'In de ban'-trilogie. Bijvoorbeeld over Gandalf en over hoe Bilbo de ring vindt enzo. Ik raad het boek ook aan iedereen aan. Je zal er geen spijt van hebben.

Pieter
15/03/2013
0

Ik lees graag fantasyboeken en heb er dus al wel wat gelezen, maar van alle fantasyboeken die ik al gelezen heb vond ik “De Hobbit” persoonlijk een van de minder goede boeken. Ik had op voorhand al wat gelezen over de schrijver van de boeken en ik ben erachter gekomen dat “De Hobbit” oorspronkelijk een kinderboek was, en dat begrijp ik nu ook. Het boek is niet zo spannend als ik had gehoopt en er kwam niet bepaald veel actie in voor. Het boek heeft wel een heel mooie verhaallijn en is mooi uitgebouwd in een prachtige fantasywereld. J.R.R.Tolkien is dus geen slechte schrijver, maar het boek is gewoonweg in een ietwat “kinderlijke” stijl geschreven. “In de ban van de ring” is naar het schijnt dan weer een reeks die bedoeld is voor wat oudere lezers, dus kijk ik er naar uit om deze boeken te gaan lezen.

christophe
13/03/2013
0

Dit is een heel mooi boek. Heel leuk om te lezen.

Louis Coudron
13/03/2013
0

Als ik één soort boek zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, dan zou ik een hele lading nemen van dat boek.

Jef
13/03/2013
0

Niet mijn stijl van boeken.

phebe
09/03/2013
0

ik vind het een heel mooi boek. De tekst leest niet zo snel maar het is niet moeilijk geschreven. Het is een zeer spannend en origineel boek vol fantasie. De fascinerende wereld en zijn inwoners laten je gedachten niet met rust tot je het boek tot de laatste letter hebt gelezen. "De Hobbit" is niet alleen spannend maar ook grappig. In de Hobbit zitten ook liedjes, deze zijn zeer origineel.

Michaël
06/03/2013
0

Het verhaal op zich is wel goed maar de vertelwijze is een beetje vervelend... te veel nutteloze informatie wordt gegeven.

Jens
31/01/2013
0

Het is een zeer goed boek. Ik ben tevreden dat ik dit boek heb gelezen. Het geeft zoveel uitleg over hoe het allemaal begon en tot stand is gekomen. Zeer goed, mooi en avontuurlijk boek. Het deed zeker aan mijn verwachtingen.

Eva
27/01/2013
0

Supertof boek!

Hanne
15/01/2013
0

Ik vind dit boek een echte aanrader zelfs voor mensen die niet graag lezen. Het neemt je mee naar de duistere kant van een fantasierijke wereld, waar je altijd uit moet kijken naar het sprankeltje hoop dat er nog is.

Nele
19/12/2012
0

Zeer leuk en grappig boek. Veel avontuur en actie. Het is leuk geschreven, het gaat vooruit en de personages zijn zo leuk. Tolkien heeft zo een mooie wereld en personages gecreëerd. Iedereen moet dit boek lezen.

Nele
19/12/2012
0

Zeer leuk en grappig boek. Veel avontuur en actie. Het is leuk geschreven, het gaat vooruit en de personages zijn zo leuk. Tolkien heeft zo een mooie wereld en personages gecreëerd. Iedereen moet dit boek lezen.

charlemagne
07/12/2012
0

Goed boek - stop- jammer dat film in 2 delen is - stop.

Lewis
28/11/2012
0

Het boek leest erg vlot, je leeft mee met de verschillende personages en hun heldendaden, fantasie ten top, grappige toestanden met magische figuren, 1 van de beste verhalen ooit!

anouar
28/11/2012
0

De beste!

Rune
17/11/2012
0

Ik vond dit een geweldig tof boek. Spannend van het begin tot het einde en vol met onverwachte wendingen. Ik had de films en de boeken over de films al gezien en gelezen. Deze moet er zeker niet voor onder doen. Binnenkort komt ook het eerste deel van de film uit in de cinema. Het enige spijtige is dat het soms zo slecht vertaald is.
Maar voor de rest toppie!

Rune
17/11/2012
0

Ik vond dit een geweldig tof boek. Spannend van het begin tot het einde en vol met onverwachte wendingen. Ik had de films en de boeken over de films al gezien en gelezen. Deze moet er zeker niet voor onder doen. Binnekort komt ook het eerste deel van de film uit in de cinema. Het enige spijtige is dat het soms zo slecht vertaald is.
Maar voor de rest toppie!!!

Simon Boeckx
12/11/2012
0

Een geweldig boek en ik kan zeker niet wachten op de verfilming ervan. Het is echt een aanrader en wie dit boek nog niet gelezen heeft, die heeft iets gemist :D.

arno molenschot
12/11/2012
0

Gewoonweg superboek!

Cédric
07/11/2012
0

Heel goede boek. Het is natuurlijk een afwijking van de echte Lord od the Rings, maar toch is hij van J.R.R. Tolkien dus goed.

Rien Bogaert
31/10/2012
0

Een geniale "wat vooraf ging" op LOTR. Het leidt je ook een beetje in in de manieren van dwergen en hobbits.

Emilie
25/10/2012
0

Eén van de beste boeken ooit. Het is spannend in alle categorieën. Het heeft passie. Ik kan niet wachten tot de film uit komt. Ook al denk ik dat het onmogelijk is om een even goede film, als boek te maken. Ik geef dit boek zeker een 10 op 10.

Gwendolyn
17/10/2012
0

Ik vind het een tof, spannend en fantasieverrijkend boek. Het verhaal komt helemaal tot leven door de prachtige tekeningen en de veel informatie. Voor mensen die ook houden van kleurrijke, mooie prenten en een spannend, fantasievol verhaal, is deze graphic novel zeker een aanrader.

Gwendolyn
17/10/2012
0

Ik vind het een tof, spannend en fantasieverrijkend boek. Het verhaal komt helemaal tot leven door de prachtige tekeningen en de veel informatie. Voor mensen die ook houden van kleurrijke, mooie prenten en een spannend, fantasievol verhaal, is deze graphic novel zeker een aanrader.

Aron Vandromme
26/05/2012
0

Ik vind 'De Hobbit' een geweldige voorloper van The Lord of the Rings trilogie. Niet enkel omdat het over die ene ring gaat maar ook omdat het verhaal zelf zeer boeiend is. Het is een soort sprookje waar je helemaal in opgaat. Ik vind het boek ontzettend goed omdat het zo extreem gedetailleerd is. In dit boek wordt er veel meer in detail getreden dan in een ander boek. Een van mijn favoriete stukken is het raadseltje dat Gollem opgeeft en waarop het antwoord simpelweg 'tijd' is. <br>bbr>

Ik heb dit boek gevonden onder de rubriek 'voor mij moet een boek vooral spannend zijn' en vervolgens 'fantasy en magie'. Het boek vertelt een verhaal over hoe magisch een wereld wel kan zijn, zolang je maar je deur durft uit te komen. Het begint in feite met een queeste, de zoektocht naar een verloren dwergenschat die verborgen ligt in een eenzame berg. Onderweg komt Bilbo Baggins meer tegen dan hij ooit had durven dromen, het ging van trollen tot tovenaars. 'De Hobbit' zou volgens mij ook nog thuishoren in de categorie 'dit moet je gelezen hebben'. Ik vind dat het een boek is dat iedere boekenliefhebber moet gelezen hebben. Het vertelt namelijk hoe belangrijk keuzes maken is in het leven en hoe dit soms meer dan alleen je eigen leven kan beïnvloeden.

Pepijn Verstraete
04/05/2012
0

Zelf vind ik dit boek zeer mooi. Het is niet een al te dik boek en het leest redelijk vlot. Het is een zeer spannend boek want er komt veel actie en avontuur in voor. Maar er is nog een reden waarom ik het zo spannend vind. En dat is omdat soms als je moet stoppen met lezen dat je op dat moment met een echte klifhanger zit. Ik geef dit boek een verdiende 9 op 10.

Louise Deconinck
12/06/2011
0

Tolkien is een klassieker, dat moet iedereen toegeven. Helaas kijken de mensen vaak niet verder dan de films of lezen ze alleen maar 'In de ban van de ring'.
'De Hobbit' is een fantastische 'proloog' over de lotgevallen van Bilbo Balings. Het vertelt over dwergen, trollen en een draak. Als je van Tolkien houdt (en wie doet dat niet?) dan moét je dit gewoon gelezen hebben. 'De Hobbit' wordt trouwens in twee delen in 2012 en 2013 verfilmd.

Anton
22/11/2010
0

Ik vind dit boek ge-WEL-dig! Dit boek geeft een gevoel van verdriet, spanning en nog meer emoties.
Ik raad het niet aan om dit boek tijdens de schoolweken op zon-, maan-, dins-, woens- en donderdag-avonden te lezen, want je bent de volgende dag gegarandeerd uitgeput, omdat als je dit boek leest en wil gaan slapen, dat het dan al ochtend is.
Anton Engels

jurgen
24/10/2010
0

Hoewel ik het boek al had gelezen bleef het me toch interesseren. De schrijver (J.R.R. Tolkien) houdt er van om zijn acties met veel details te versterken,dat maakt wel dat het boek wat moeilijker vooruit gaat om te lezen. Omdat het verhaal afwisselend in de belevende ik en de personele hij wordt verteld moet je goed nadenken wie de verteller is (belevende ik = Bilbo baling, personele hij= J.R.R. Tolkien). Het verhaal blijft je boeien, ook al weet je hoe het verhaal uiteindelijk afloopt wil je toch weten hoe het verhaal afloopt. Het is zeker een aanrader voor iedereen die van fantasy houdt omdat er verschillende magische wezens in het verhaal aan bod komen,ook voor mensen die niet gesteld zijn op fantasie is dit boek een goede keuze omdat de acties van Bilbo telkens weer anders zijn en je blijven benieuwen en zijn reacties op de dwergen meestal wel grappig en gevat zijn.

Laly
17/07/2010
0

Echt leuk !!!

Ruben Vanoverschelde
29/10/2009
0

Het boek dat ik gekozen heb heet "De hobbit" en de naam van de auteur is J.R.R Tolkien en ik vind dit boek een absolute aanrader!
Het zit vol met fantasie, avontuur en vergezochte verzinsels.
Het is ook een makkelijk boek om te lezen, er komt geen moeilijke woordenschat in voor, wat een groot voordeel is.
Dit noek helpt je ook om andere boeken zoals "in de ban van de ring" beter te begrijpen en zelfs films van "The lord of the rings"!
Want is deze boeken en films komt Bilbo Balings voor en dat is namelijk het hoofdpersonage van dit boek.
In dit boek wordt Bilbo Balings bezocht door 12 dwergen en een tovenaar die hem mee op avontuur nemen!
Bilbo beleeft hierdoor verschillende spannende avonturen.
Een ander pluspunt is dat je wanneer je het boek leest echt het gevoel hebt dat je mee in het avontuur zit.
Als je begint met dit boek te lezen kan je er gewoon niet meer mee stoppen, je wilt gewoon het einde weten; zelfs al weet je hoe het afloopt!
De auteur van het boek legt ook alles in detail uit waardoor het bijna onmogelijk is om niet met het verhaal mee te zijn!
Het boek is een echte aanrader dus!
Moest je dit boek ooit lezen wens ik je veel leesplezier toe want je zal er geen spijt van krijgen!

Cedric
29/10/2009
0

Ik heb het boek: "De hobbit, daarheen en weer terug" gelezen van J.R.R. Tolkien. Over het algemeen vond ik het een enorm goed boek. In het begin is het verhaal nogal saai en langdradig en moet je jezelf door de pagina's heen worstelen. Ook het einde is niet helemaal wat het moest zijn. Bijna heel de boek word ingenomen door de tocht naar de berg, maar op het einde gaat alles te snel. Het lijkt wel of de schrijver er snel vanaf wou zijn. Maar na verloop van tijd kun je de spanning die in de film "The lord of the rings" zo een belangrijke rol speelt goed herkennen in het boek. In vele delen van het boek kun je je goed inleven on het hoofdpersonage en begin je bijna te denken dat je het zelf meemaakt. Tolkien combineert hier met een enorm succes verschillende subthema's zoals spanning, avontuur en soms zelfs een beetje humor. Hij schrijft dit boek zoals een boek moet zijn, spannend. Maar toch geeft hij nog meer dan genoeg uitleg. Dit boek is een "must" voor iedere boekenworm.

tom putman
26/10/2009
0

Heb alle 4 de boeken, films zeker het lezen waard!!

Loesje
02/10/2009
0

Ik vond het een supergoed boek, heel goed uitgelegd en mooi verwoord, perfect te volgen en natuurlijk super spannend en avontuurlijk, als ik het boek aan het lezen ben, dan heb ik echt het gevoel alsof ik zelf mee in het avontuur zit en zelf op weg ben naar de draak Smaug. 1 min puntje vind ik wel het einde, want hun tocht naar de berg neemt bijna het hele boek in, wat op zich niet erg is, maar het einde gaat zo snel, en ze doden niet eens zelf de draak, het is alsof hij niet meer pagina's mocht hebben en dat hij vlug vlug maar een einde verzonnen heeft en voila het is gedaan. Maar buiten het einde vind ik het dus echt een prachtboek.

Nikolai Ciotkowski
01/10/2009
0

Dit boek is echt goed iedereen zou het moeten lezen, als je het leest kun je het niet meer neerleggen tot je het einde weet, ook al ken je het al. 'De Hobbit' is een noodzaak om te lezen voor elke Lord of the rings fan , het is een waardige voorganger voor Lord of the rings en als je het leest zul je alles veel beter snappen in Lord of the rings. Dit boek is een echte bestseller.
Veel leesplezier!

kamiel Debeuckelaere
29/09/2009
0

In het begin is het even doorbijten omdat Tolkien alles tot in de details beschrijft en uitlegt, dit is even wennen, maar eens je vertrokken bent is het moeilijk om te stoppen. Het boek is snel uit, en achteraf vond ik het jammer dat het zo snel uit was, want ik wou verder lezen.Het is wel aan te raden om aandachtig te lezen. Het is zeker een aanrader voor fantasy-fans die houden van wat spanning.

isis brouckaert
03/06/2009
0

Het is zeker een spannend boek. Het blijft je altijd amuseren om het boek te lezen. Je wilt het boek zeker tot het einde lezen omdat je wilt weten wat ze gebeurt met de hobbit. Het is een voorloper van de film en boek van The lord of the ring. Het is zeker een boek om te lezen.

Arne Verstraete (3tw)
12/11/2008
0

'De hobbit' is een prachtig boek vol spanning en actie. Het leest vlot en je kan het niet meer neerleggen tot het einde. het is de voorganger van 'Lord of the rings' dus als je dat al leuk vindt, moet je het zeker lezen.

Kefje
18/09/2008
0

Wie schreef dit boek?

Xander Vanneste
19/02/2008
0

Ik heb dit boek dus ook gelezen en wat de boekenzoeker mij heeft verteld, daar ga ik volledig mee akkoord. Het is een mooi boek en het sluit zich volledig aan bij de trilogie van Tolkien. Het is wel geen boek om een paar maand over te lezen, je moet het echt in een ruk uitlezen anders ben je niet meer mee met het verhaal. Het is ook een origineel boek, zeker voor zijn tijd. Vooral het raadselgevecht tussen Gollem en Bilbo vind ik top.

Jirka Van Pellecom
22/11/2007
0

J.R.R. Tolkien was gewoon een geniale man. Meer heb ik daar niet aan toe te voegen.

Dieter Andries
20/11/2007
0

Een goed en spannend boek. Ik heb er echt van genoten.

jasper vandamme
13/11/2007
0

De Hobbit of daarheen en weer terug is zeker een aanrader voor iedereen! In het begin lijkt het een echt saai boek te zijn maar als je verder leest , ben je blij dat je verder gelezen hebt, want in dit boek komen vooral gevechten voor: spanning en totale geschifte fantasie! Ik zeg, lezen!!

Lars
13/11/2007
0

Een prachtig boek. Hier lees je eindelijk hoe Bilbo de ring vindt en wat voorafgaat aan de trilogie. Een aanrader voor iedereen!!

ritchie
25/09/2007
0

dit boek is echt langdradig het helpt wel als je de lord of the ring films hebt gezien en de hobit verduidelijkt wel
enkel de laatste 75 a 100pagina's worden interessant

een ander boek in de reeks is silmarilion maar dat is echt niet voor de jeugd. ik denk dat niemand het zou uitlezen de hobit is ook zo een beetje maar toch lukt het wel

Margot van Gils
11/03/2007
0

soms wat eentonig maar gaat wel

gilles loquet
09/11/2006
0

Een boek dat zeker in de klassieker lijst thuishoort. met al z'n spanning, fantasie en humor is het echt een aanrader voor jong en oud. Een boek dat elke 'Lord Of The Rings' fan zeker gelezen moet hebben

stef
04/10/2006
0

het is het beste boek ter wereld

Enide Lebrocquy
30/08/2006
0

Het is een prachtig boek, net zo mooi als de trilogie 'The lord of the rings'. Je moet het zeker gelezen hebben, een boek voor echte avonturiers!

R.A. the rugged man
09/05/2006
0

LOTR is altijd goed!!!

pieter
25/11/2005
0

het is een saai boek en het is gepikt van mijn idee

conno
07/11/2005
0

het is een perfect boek.

rik
02/11/2005
0

@sauron je hebt het verkeerd geschreven hoor! het is namelijk Ash nazg durbatuluk,Ash nazg gimbatul,Ash nazg thrakatuluk,Agh birzum neo-trath

ik ken het vanbuiten dus ja

het is een echt fantastisch boek!!!!!!!!!!

Matthiii
30/09/2005
0

Ik vind het een aanrader voor iedereen die zich interesseert in alles wat met buitengewone en fabelachtige figuurtjes te maken heeft. Het is een zeer mooi boek dat schitterend verwoord. Er wordt soms iets teveel informatie gegeven en details over één onderwerp. Ik verlang nu al naar het einde.

Maxime
30/09/2005
0

Dit boek is een mooi, spannend boek. Ik las heel graag the lord of the rings en zag de films ook heel graag. Ik vind het leuk om het advontuur van de hobbit Bilbo te lezen nadat je de lord gelezen hebt. Je weet nu hoe hij precies de ring gevonden heeft en hoe hij 'prik' gevonden heeft. Ik heb mij geamuseerd met het lezen van het boek.

Pieter-Jan
28/09/2005
0

Het boek valt zeer goed mee, maar de films zijn beter.Als je dit boek leest moet je een gevorderd lezer zijn, want de schrijfstijl is niet van de gemakkelijkste.De personages in het boek zijn fantastisch vooral Gandalf en de hobbits. Het boek bevat grootse veldslagen waardoor je geheel kunt inleven in het verhaal.

lente
12/09/2005
0

Echt een zeer goed boek wat ik in een keer heb uitgelezen.

dimitri cools
09/05/2005
0

bedankt maar ik las het al 4 keer lees de Silmarilion van tolkien voor de echte openbaring

Sadotte
08/03/2005
0

Zin in de sfeer van Tolkien, maar LOTR is te dik? Probeer dit dan! Niet dik, niet moeilijk, maar wel zalig goed!!!

Elizabeth
05/03/2005
0

Ik vond het geweldig!!! Een beetje moeilijk, de stijl is soms wat ouderwets, maar toch... Het is heel spannend. De "In de Ban van de Ring" trilogie is veel moeilijker dan dit.
Dit is bovendien de basis.
Superaanrader!

anneleen
30/01/2005
0

Het is echt een supergoed boek, maar dat zijn alle tolkien boeken wel.Dit boek is toch iets anders, ik hoop dat ze het snel verfilmen

black angel
17/01/2005
0

het is een heel HEEL goed boek, geen enkele schrijver kan beter dan Tolkien. Niemand kan dat tegenspreken. Als je graag leest is dit het beste boek ter wereld.

Wendy
13/12/2004
0

Ik had eerst de film gezien, en moet nog beginnen aan de trilogie. Ik ben begonnen in the Hobbit, als voorsmaakje, en dat is echt heel goed meegevallen! Helemaal niet moeilijk, prachtige sfeer en bechrijving! En je begrijpt In de ban van de Ring ook nog beter hierna!
Een aanrader voor de liefhebber en diegenen die het nog zullen worden!

yannick keeble
08/11/2004
0

ik vind het een sfeervol boek echt een aanrader voor mensen die het genre leuk vinden

Evelien Van Laere
06/11/2004
0

Supergoed!
Echt super!
Mense, as ge dit leest, koopt, huurt, pikt dienen boek dan want die is gewoon superzalig!!!
As ge die ni ed geleze is da echt een dik gat in uwe cultuur ze!!
Die moete echt leze!!
Ik heb dienen boek dus al 5 keer gelezen eh, (ik ben hem eigelijk nu al voor de zesde keer aan't leze) en die is echt super ze!!
Ook spannend met af en toe een snuifje humor.
Het is echt een aanrader.
Ik hoop da dit u wa overtuigd, want ge weet ni wa da ge mist, ge gaat er echt spijt van hebbe as ge die ni ed geleze ze, da kan ik u verzekere.
Dit is echt een topboek, als je in dit boek begint te lezen kun je niet meer stopppen, toen ik deze boek voor het eerst las heb ik hem in één keer uitgelezen. Ik heb vele boeken gelezen, van de bh boomhut tot Harry Potter, maar ik heb nog nooit een boek 2 keer (laat staan 5 keer) gelezen, behalve dan dit boek. (en ik denk wel dat dat iets zegt hé). Dit boek heeft iets meer, ietrs speciaal, je kan lekker wegdromen en verdwalen in je wildste

Eline
06/11/2004
0

Fantastish!!
Ik heb de drie films al gezien van Lord Of The Rings en ik heb met volle teugen genoten, toen ik hoorde dat er een boek uit was over Bilbo Ballings zijn verhaal ben ik meteen naar de bibliotheek gegaan en heb ik dit boek gehuurd, en ik vind het echt een zeer goed boek, ik heb het in één dag uitgelezen en ik ben van plan om het nog te lezen.
Dit boek heeft me echt aangenaam verrast en het is een echte aanrader!!
Gewoon een pracht van een boek!!
Groetjes, Eline

alcyon
01/11/2004
0

Een van de beste boeken van Tolkien.
Dit moet je zeker gelezen hbben.

Matthias
19/10/2004
0

Dit boek moet je echt lezen. Het is niet enkel voor fans van "the Lord of the Rings". "de Hobbit" is meer een srookje en het heeft niet echt met "in de Ban van de Ring" te maken. Het is echt een aanrader voor iedereen!

stijn dumarey
07/10/2004
0

Door een educatief verantwoorde leesopdracht zag ik dit boek verschijnen bij mijn favoriete boekensoort. Daardoor raakte ik direct verstrikt in een web van opeenvolgende woorden die een perfect verhaal samenvatten. Door de beschrijvingen over de fantastische gedrochten die meespelen,de grote geografische explicaties maken dit verhaal een ware aanrader. Het verhaal is zeer meelevend ...

Lawrence Wollaert
07/10/2004
0

Het boek is heerlijk ,één van de betere boeken die ik gelezen heb. Als je houdt van avontuurlijke verhalen is dit een topper van formaat. Dit boek moet je gelezen hebben.

The Man Behind The Legend
06/10/2004
0

De trilogie heb ik ook al gelezen, maar dit leest wel gemakkelijker dan de andere boeken van Tolkien. Mooi verhaal, vooral leuk omdat het zich voor de andere verhalen afspeelt. Andere boeken zijn heel goed, maar dit boek heeft net iets meer. Gewoonweg een topboek!!

Sadotte
24/09/2004
0

De Hobbit is een echte aanrader voor wie de sfeer van Tolkien wil opsnuiven, maar niet de moed heeft om te beginnen in het echte, beter werk: In de ban van de ring. Ze zijn alletwee zalig goed! Soms is het even doorzetten, maar je zal echt blij zijn als je ze hebt gelezen!

Laura
27/08/2004
0

Het is een prachtig verhaal, maar ik heb het in oude spelling gelezen en dan kom je van die zinnen tegen waarvan je ze een twintigtal keren moet lezen om er iets van te begrijpen. De landschapbeschrijvingen zijn soms een beetje lang maar dat wordt dan weer gecompenseerd door de voortdurende spanning in het boek.

Biene
22/05/2004
0

Een prachtig boek en zeker een aanrader. Dit boek is vooral aan te raden bij groentjes die Tolkien nog maar pas ontdekken. Ten eerste is het al wat makkelijker geschreven dan 'In de Ban van de Ring' en ten tweede is het een erg goede inleiding erop. Daarna kunnen de Silmarillion, Sprookjes en Vertellingen en alle anderen je zeker ook bekoren als je graag leest.
(En zoals Nina Vanhevel al zei: als het je lukt, lees de boeken in het Engels, dan zijn ze nog zoveel malen mooier!)

Sauron
18/03/2004
0

"ash na debatu, ash na inbatu" een ring om allen te regeren.
Verhaal is zeer goed en meeslepend!!! aanrader!!!

Nina Vanhevel
06/03/2004
0

Ja, natuurlijk moest je dit boek al lang gelezen hebben!! Je moet je prioriteiten kennen in het leven, Tolkien moet je lezen en dan nog het liefst in het Engels want in het Nederlands lijkt het nergens op. Dus: Lees eerst The Hobbit, dan The Lord of the Rings, en ga dan de film zien!! (De diehearts kunnen ook nog The Silmarillion lezen natuurlijk)

xxxx, Nina.

julie
29/02/2004
0

ik zelf heb de trilogie ook gelezen, maar de hobbit is meer een sprookje,... ik vind het een absolute aanrader!!! zo zal je meer mee zijn voor de rest van de boeken

Cools Dimitri
30/01/2004
0

De Hobbit is veel makkelijker om te lezen dan de " In De Ban van de Ring" trilogie. Als je in het verhaal thuis wil geraken, begin dan eerst met de Hobbit te lezen, je zal zien dat je niet meer wil stoppen met lezen, zo boeiend zijn deze verhalen geschreven.

lily
29/01/2004
0

dit boek MOET iedereen echt lezen.
Het is mooi, spannend, vol fantasie en af en toe ook grappig.
Het is wel een redelijk vermoeiend boek, maar als je je aandacht erbij houdt dan is er geen probleem.
Als je graag leest moet je dit boek zeker lezen en als je niet graag leest, dan moet je het laten voorlezen
voila, tot hier deze openbaring

Wat vind JIJ?

Aantal sterren