Cover van boek Vertel het iemand
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Polis | 2018 | 255 pagina's
ISBN: 9789463103107
Dit boek staat in de lijst Racisme

Vertel het iemand

Een jonge soldaat vertelt zijn leven, terwijl hij wacht op het vuurpeloton. Hij neemt je mee naar zijn jeugd op het Marokkaanse platteland, waar het dorp al gauw te klein werd voor de nieuwsgierige jongen. We reizen mee naar de Eerste Wereldoorlog, waar hij als Maghrebijnse soldaat in Frankrijk belandt. Naast de gruwel is er racisme en het witte superioriteitsgevoel. Zelfs als de soldaten op hun vrije dag naar de meisjes van lichte zeden trekken, zijn er verschillen.

Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? De jonge en naamloze soldaat stelt zich die vraag. Daarnaast is deze roman veel meer dan dit ene levensverhaal. Want hoe beleefden jonge Marokkanen, geronseld om in Noord-Frankrijk te komen vechten, de Eerste Wereldoorlog? Tot nu toe is er heel weinig geschreven over deze groepen soldaten. Rachida Lamrabet schrijft vanuit de ogen van de jonge soldaat: verwonderd, naïef, stukje bij beetje meer begrijpend. Dit is een sterk verhaal over een thema dat zeker meer aandacht verdient.

Lees een stukje

De priester van het dorp wilde niet dat Simoh bijgezet zou worden op de gewijde begraafplaats naast de kerk. Wij op onze beurt hadden ons verzet tegen het kruis dat ze aan zijn graf wilden zetten. Ten slotte gaven onze officieren ons de toestemming om Simoh in een veld te begraven. Met zijn hoofd gericht naar de kibla. Ik heb het gebed van de afwezigen gereciteerd, niemand anders wist hoe dat moest.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren