Cover van boek Zwijg, allochtoon!
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
EPO | 2017 | 175 pagina's
ISBN: 9789462671140
Dit boek staat in de lijst Racisme

Zwijg, allochtoon!

Juriste en schrijfster Rachida Lamrabet kreeg in maart 2017 haar ontslag. Ze werkte bij Unia, het Belgische Centrum voor Gelijke Kansen. Naast haar job daar was en is Rachida actief als schrijfster en kunstenaar. In één kunstproject maakte Lamrabet een filmje waarin een vrouw in nikab kritiek geeft op de 'boerkawet', de wet die vrouwen verbiedt om in België een boerka te dragen. Toen de kortfilm verspreid werd, kreeg Rachida Lamrabet een interview in een bekend tijdschrift (Knack), waarna ze veel kritiek kreeg en tenslotte een ontslag. Lamrabet is ervan overtuigd dat ze ontslagen is omdat ze 1. allochtoon is en 2. niet gezwegen heeft.

Rachida Lamrabet is schrijfster, en juriste. Moeder van 4, dochter van Marokkaanse migranten. Ze groeide op in Antwerpen en woont in Limburg. En ze heeft meningen. Die onderbouwt ze in dit boek. Ze geeft ook haar visie op hoe wij als België omgaan met burgers van allochtone afkomst. Dit is een boek met meningen, analyses, woede en ook voorstellen. En het voordeel aan dit boek, zoals bij vele boeken is: je hoeft het er als lezer niet eens te zijn met wat de auteur schrijft.

Lees een stukje

Wie bepaalt wie ik ben? De buitenstaanders? De instelling waar ik voor gewerkt heb? De overheid? De opiniemakers?
In een vrije en geweldloze wereld ben ik de enige die mijn identiteit bepaalt.
In de blik van diegenen die naar mij keken was er geen ontkomen aan mijn vermeende identiteit als vrouw met een moslimachtergrond, als persoon die gemigreerd was naar hier met tegenstrijdige overtuigingen over 'onze normen en waarden'.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren