Cover van boek De gelukvinder
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2020 | 335 pagina's
ISBN: 9789021437316
Dit boek staat in de lijsten VluchtelingenBoeken over/uit Azië

De gelukvinder

Hamayun is 15. Hij wil graag filmregisseur worden. Maar zijn toekomst als politiek vluchteling in Nederland is erg onzeker.
Terwijl Hamayun en zijn familie bang afwachten of hun asielverzoek opnieuw wordt afgewezen, blikt hij terug op zijn verleden in Afghanistan. Als de Taliban aan de macht komen, veranderde Hamayuns kindertijd in een nachtmerrie. De hele familie droeg haar lot over aan de 'bottendragers', mensensmokkelaars, en vertrekt op een lange, slopende vlucht naar Europa. Hamayun moest zijn oma, zijn egelbroertje, zijn beste vriend en alles wat hem lief en vertrouwd is voorgoed in Afghanistan achterlaten. In ruil voor een toekomst in een land dat hem en zijn familie liever kwijt dan rijk is...

De gelukvinder is een erg bijzonder boek. Het vertelt het - helaas - waargebeurde verhaal van Anoush Elman (17), die het boek schreef samen met Edward van de Vendel. Over een doodgewone, leuke jongen die bij jou in de klas had kunnen zitten. Die verliefd wordt en toekomstdromen heeft. Maar ze misschien niet waar kan maken.
Onmogelijk om aan de kant te schuiven, ook niet als het boek al lang uit is...

Lees een stukje

Ik voel de bladen van de schaar langs mijn hoofdhuid gaan en ik denk: misschien draagt Bashir zijn haren nu zo lang als hij wil. Dat kan in Europa.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.875
Tante Eva
24/10/2019
5

Dit is zo'n mooi boek. Mooi en aangrijpend en pijnlijk. En helaas ook verschrikkelijk actueel. 

Daarom is het ook een belangrijk boek. Want we hebben allemaal wel een mening over vluchtelingen en asielzoekers, maar hoeveel weten we er echt van? 

Hilde Van Marcke
08/09/2015
0

Helaas op dit moment heel erg actueel! Een schitterend boek!

Aaron Vandenhende
07/05/2013
0

Dit boek is een openbaring op het vlak van de immigranten. Je word geconfronteerd met pijnlijke situaties in hun thuisland, maar ook in Nederland waar dit boek zich deels afspeelt. Ook krijg je een beeld over hoe het immigrantenbeleid te werk gaat. Het boek heeft heel erg duidelijk beschreven passages waarin heel veel details worden vermeld. Wat zorgt voor heel erg duidelijk voor te stellen scènes. Het is een héél mooi boek maar niet voor doetjes!!!

Hanne Van Espen
25/06/2010
0

Heb deze gelezen voor KJV dit jaar. Het is echt heel goed geschreven, heel aangrijpend. Dit is geen licht, vrolijk boek. Maar dat is de realiteit ook niet.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren