Cover van boek De vliegeraar
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Arbeiderspers | 2006 | 350 pagina's
ISBN: 9789023418993
Dit boek staat in de lijst Sterke debuten

De vliegeraar

Amir is de zoon van een welgestelde zakenman in Afghanistan. Hij groeit samen op met Hassan, de zoon van zijn vaders bediende. De twee moederloze jongens groeien op als broers. Tijdens de jaarlijkse vliegerwedstrijd verandert de band tussen de twee jongens voor altijd. Amirs schuldgevoel blijft hem achtervolgen, ook als hij een tiener is, ook als hij volwassen is. Dan belt een oude buurman op en zegt dat Amir het kan goedmaken...

Het leven kan ingewikkeld zijn. De poging van Amir om te leven met zijn schuldgevoel houdt je in de ban. Je léést door, tot je weet hoe het in elkaar steekt. In De vliegeraar maak je bovendien kennis met een kleurrijk Afghanistan, dat méér is dan de Taliban en tot puin geschoten steden. Verfilmd als The Kite Surfer.

Lees een stukje

Op mijn twaalfde ben ik geworden wat ik nu ben, op een kille bewolkte dag in de winter van 1975. Ik herinner me nog precies het moment, weggekropen achter een afbrokkelende lemen muur, de steeg bij de bevroren beek in turend. Dat is lang geleden, maar ik heb geleerd dat het niet waar is wat ze over het verleden zeggen, dat je het kunt begraven. Als ik nu terugkijk, besef ik dat ik de afgelopen zesentwintig jaar die steeg in ben blijven gluren.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.59091
Jenka Wittevrongel
08/10/2015
0

De Vliegeraar is een boek dat ik zeer graag gelezen heb. Het boek is tegelijkertijd spannend en ontroerend waardoor ik direct meegesleept werd in het verhaal en steeds verder wilde blijven lezen.

Omdat dit verhaal wordt verteld door de ogen van het hoofdpersonnage Amir, kan je je perfect inleven met hem. Je denkt mee met hem waardoor ik mezelf vaak afvroeg wat ik in zijn situatie zou doen tijdens de moeilijke momenten zoals wanneer hij zag dat Hassan verkracht werd. Het boek heeft mij ook zeer veel geleerd, onder andere over de oorlog, de taliban, hoe het er aan toeging in Afghanistan. Door het ik-vertelperspectief konden we de angst die hij beleefde meevoelen. Zoals tijdens het gevecht met de Taliban. Vandaag de dag is er nog altijd zeer veel oorlog op deze wereld. Door dit boek kon ik mij meer voorstellen hoe het eraan toegaat tijdens zo een oorlog en hoe de mensen (in dit boek de personnages) zich voelen. Ook de aanslag op de WTC-torens wordt in het boek vermeld, wat zeer interessant is. Je leert ook bij dat er in Afghanistan een groot klassenverschil is. In ‘De Vliegeraar’ leven twee verschillende klassen zeer dicht bij elkaar. Amir is van een hoger klasse dan zijn halfbroer Hassan.
Wat zeer sterk is aan het boek, is dat de schrijver Khaled Hosseini, zeer gedetailleerd en beeldend schrijft waardoor je een goed beeld krijgt over wat in het boek omschreven staat. Dit wordt mede ook bevorderd door het ik-vertelperspectief.

Kortom ik zou dit boek aan anderen aanraden, omdat het een meeslepend boek is en dit vind ik persoonlijk zeer belangrijk. Je wordt meegesleurd in het verhaal dankzij het hoofdpersonnage die verteld over zijn leven. Het is eveneens een leerrijk boek, je leert bij over oorlog, vluchten, vriendschappen, klassenverschil…

Ilias Francken
20/11/2014
0

Het is een boek waarbij je al vanaf de eerste bladzijde met vragen blijft zitten, die pas op het einde van het boek opgelost worden. Hierdoor wil je het hele boek direct uitluizen en slurpt je zo in het verhaal van Amir. Amir is een jonge van Afgnanistan en heeft een vader met veel aanzien. Ze hebben hebben ook bediendes, maar de bediende is een vriend van Amir. Er gebeurt iets tussen Amir en zijn vriend waardoor hun wegen uitelkaar lopen. Je komt ook veel te weten over Afganistan, en ook hoe het veranderd door de oorlog en door de Taliban die aan de macht komt. Het boek is een echte aanrader. Nog een pluspunt aan het boekvind ik dat er ook een levensles in zit. Dit boek verdiend zeker een 10/10.

Maxine Basstanie
28/11/2013
0

Het leven zoals het is: Afghanistan. Khaled Hosseini brengt de mooie, kleurrijke maar ook de duistere en moeilijke kanten van zijn geboorteland naar buiten. Hij beschrijft op een intense, ontroerende manier de vriendschap tussen twee jongens, die op een wrede manier tot een einde komt. Schuld en verlossing zijn de hoofdzaken van het boek. Het zit boordevol onverwachte wendingen, wat het alleen maar boeiender maakt om te lezen. Je hoeft zelf niet veel meer te doen dan je te laten meeslepen. Het verhaal is realistisch en gedetailleerd geschreven. Het einde is vrij vaag, zodat je het met je eigen verbeelding kan invullen. Kortom het is een uitstekende roman. Deze twee jongens zullen me nog lang nablijven.

Flora De Munck
28/11/2013
0

'De vliegeraar' is een zeer aangrijpend boek dat gaat over de realiteit. Het openbaarde voor mij een wereld die ik nauwelijks kende. Niet alleen heel boeiend om te lezen dus, maar ook een verbreding van mijn horizon. Het traumatiserende wat Hassan meemaakte heeft me ook hard geraakt. Het boek is zeer vlot geschreven. Ik had geen moeite om het boek goed te begrijpen, ook al maakt men soms gebruik van Islamitische woorden. Het is onvoorspelbaar wat er zal gebeuren, dit is voor mij persoonlijk het belangrijkste. Ik vond het einde het beste van heel het boek. Alles loopt goed af en Amir kan terug een goed leven lijden, zonder schuldgevoelens.

Justine Vangodtsenhoven
28/11/2013
0

De vliegeraar van Khaled Hosseini raad ik aan iedereen aan. Het behandelt zoveel actuele thema's: vriendschap, oorlog, verraad, discriminatie en vooral de tragische vader-zoonverhouding . Dit maakt het zeer intrigerend om te lezen, omdat je je goed kan inleven in alle personages. Het is een zeer ontroerend en meeslepend boek. Hosseini beschrijft gedetailleerd de schuldgevoelens waar Amir onder lijdt. Ook word je vanaf de eerste pagina al helemaal meegesleept in het prachtige decor van Afghanistan. Ook is het een zeer leerrijk boek. Je komt veel meer te weten over de Islamitsche cultuur door de verschillende gebruiken en gewoonten die in het boek voorkomen. Ook het voortdurende gebruik van Islamitische begrippen verruimt je kennis. Ik zag er tegenop om dit boek te lezen, omdat ik echt niet graag lees. Maar dit boek heeft mijn verwachtingen overtroffen en door dit boek moet ik mijn mening over het niet graag lezen nog eens herbekijken.

William Goes
28/11/2013
0

Dit is het eerste boek dat ik las van Khaled Hosseini maar zeker niet het laatste. Het boek zit boordevol spanningen en onverwachte wendingen die leiden tot een volgend spannend hoofdstuk. De eerste 150 pagina's leesden vrij stroef maar pas op het einde begon het verhaal echt te boeien. Khaled Hosseini gaf me een heel nieuw beeld over Afghanistan. Het boek bevat ook vele gruwelijke stukken zoals de dood van Baba en de verkrachting van Hassan. Ik vind het uitzonderlijk aan dit boek dat ik nog nooit zo een sterk beeld had van het hoofdpersonage en zijn omgeving. Toen ik de cover van het boek bekeek, twijfelde ik of ik het boek zou lezen. Achteraf bekeken ben ik zeer tevreden met mijn keuze. Het is een echte aanrader en zeker een van de beste boeken dat ik tot nu toe heb gelezen.

Ryan Fallah
06/10/2013
0

Ik vond dit een zeer goed boek. De schrijver Khaled Hosseini geeft een zeer goed beeld van de situatie in het boek! vond dit ook zeer spannend. Het is ook tof om meer teweten te komen van die cultuur!
Samengevat, fantastisch boek! Zeker eens lezen.

dempsy
26/03/2013
0

Dit boek is veel mooier dan wanneer je de film bekijkt. Soms zou je denken dat je beter niet naar de film hebt gekeken want die vertelt niet echt de boodschap die je in het boek wel terugvindt.
Het mooiste moment in het boek vond ik wanneer de twee vrienden elkaar terugvinden in de wel zeer gevaarlijke omstandigheden.

Het is een zeer aangrijpend verhaal dat over een vriendschap vertelt die dreigt te mislukken.
Ook hoe de schrijver gebruik maakt van tijdsprongen naar het einde van het verhaal, blijft het toch zeer duidelijk over wat het gaat.

charlien
25/03/2013
0

“De vliegeraar” is een heel spannende roman, die iedereen zou moeten lezen. Hosseini neemt je aan de hand van zijn hoofdfiguur mee in een dramatische wereld van verraad, een tragische vader-zoonverhouding, oorlog en vrede, cultuurverschillen. Omdat Hosseini veel symboliek in zijn roman stopt, is dit literaire kenmerk een dankbaar voorbeeld voor de literatuurles. Ook de leraar Nederlands kan met het vertaalde werk van “The Kite Runner” natuurlijk wel het een en ander doen. Er zijn nu eenmaal bijna een half miljoen exemplaren van de roman in Nederland verkocht. Qua spanning, opzet, verteltrant en stijl krijgt de roman vier punten op onze literatuurlijst.

joppe
18/02/2013
0

Tof om meer te weten te komen over die cultuur.

Eri
24/01/2013
0

Prachtig boek, vertelt heel goed de situatie in Afghanistan.

Emma Masquillier
24/09/2012
0

Dit is echt een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen! Het is spannend mooi en houdt je echt goed vast! De thema's zijn herkenbaar en je komt veel te weten over een andere cultuur.

Janne Van Nijlen
19/12/2011
0

Ik vind de vliegeraar een heel mooi en aangrijpend boek. Het is ook heel realistisch geschreven. Eens je aan het boek begint te lezen kan je niet meer stoppen. Er wordt prachtig verteld over de schuld, verlossing, vriendschap en liefde in Amir's leven. Je krijgt een beter beeld van het leven in Afghanistan. Het is echt een aanrader. De auteur geeft ook een heel goed beeld van de situatie, net of hij het zelf heeft meegemaakt. Dit boek moet je zeker gelezen hebben.

Lisse Moons
21/11/2010
0

Ik vond 'De vliegeraar' een heel indrukwekkend boek. Het verhaal heeft me echt ontroerd. Ik ben in dit boek heel veel te weten gekomen over de oorlog in Afghanistan, ik had hier eerder nooit echt bij stilgestaan. Het heeft me doen beseffen dat er in heel veel landen in de wereld vele mensen zijn die nog steeds in zo'n situaties verkeren. Wat Amir allemaal meemaakt is niet niks, het doet me wat dat hij Hassan nooit is kunnen vergeten. Dit is een teken dat als mensen aan elkaar gehecht raken, elkaar moeilijk kunnen loslaten. Ik vond de scène waarin Hassan verkracht werd ook zeer aangrijpend, toen ik het las, werd ik in mezelf zelfs een beetje boos op Amir omdat hij zo egoïstisch gehandeld heeft. Verder in het boek bleek dan wel dat hij die gebeurtenis nooit heeft kunnen verwerken. Het is een meeslepend en mooi geschreven verhaal. Wat ik minder vond, is dat er iets te veel toevalligheden in het verhaal zitten. Bijvoorbeeld op het einde blijkt dan dat Hassans zoon ook misbruikt werd door Assef, degene die Hassan vroeger ook heeft misbruikt. Maar buiten dat feit is het echt een aanrader!

Eveline Keustermans
03/10/2010
0

De vliegeraar van Khaled Hosseini is een geweldig boek!
Het is een zeer realistisch verhaal waardoor het lijkt dat de schrijver het verhaal schrijft uit eigen ervaringen en herinneringen.
Het verhaal speelt zich af in Kabul (Afghanistan) waardoor je veel te maken krijgt met de Islamitische cultuur. Leuk is dat je heel wat leert over de Islam door het gebruik van Islamitische woorden,gewoonten en gebruiken.
De vliegeraar geeft je een heel andere kijk op Afghanistan en de Islam, in het begin van het verhaal word je meegevoerd door een gezellige,mooie stad, vol mensen , plezier en feest en hoe dit drastisch veranderd na de inval van de Taliban waardoor het verhaal zich verplaatst naar het onwennige Amerika. Ik heb onlangs ook de film "The kite runner gezien" maar uiteraard is het boek veel mooier! Het boek is geschreven in een eenvoudige schrijfstijl,zeer gedetailleerd en vlot leesbaar. Misschien is het einde een beetje teleurstellend,je verwacht een "happy end" maar je krijgt nog een reeks onverwachte wendingen en de al dan niet goede afloop van het verhaal wordt in het midden gehouden.
Zeker een aanrader voor mensen die van de thema's vriendschap en liefde houden.
Schuld en verlossing is waar het verhaal hoofdzakelijk om draait.
Ik geef het boek zeker een 10/10.

jet swart
02/06/2009
0

Realistisch geschreven, Khaleid Hoesseini geeft een heel goed beeld van de situatie en in het boek hangt een beklemmende sfeer. Het verhaal sleept je mee en waarschijnlijk moet je ook een traantje laten..

Claudia Daem
01/03/2009
0

Als je iemand bent die van spanning houdt is dit boek zeker iets voor jou. Er wordt ook een terugblik geworpen op het verleden op de oorlog in Afghanistan. Het verhaal zal je nog jaren bij blijven, en het zal je een andere kijk geven op de oorlogen in het Midden Oosten. De thema's liefde, eer, schuld en verlossing komen aan het woord op plaatsten waar je het soms niet verwacht. Dit is een aanrader voor mensen die graag lezen, en veel tijd hebben om te lezen.

Margot van Gils
13/05/2007
0

heel spannend en realistisch boek.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren