Cover van boek Er zijn geen paarden in Brussel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
EPO | 2015 | 75 pagina's
ISBN: 9789462670587
Dit boek staat in de lijst Vluchtelingen

Er zijn geen paarden in Brussel

In dit dunne maar zware boekje vertellen 6 schrijvers het verhaal van 6 jonge vluchtelingen. Svetlana, Teliwel, Nozizwe, Zaki, Abdulkarim en Mohamed ontvluchtten hun land en proberen in België een nieuw bestaan op te bouwen. Hun beweegredenen lopen uiteen maar in elk relaas lees je over hun onzekerheid en doorzettingsvermogen. Niemand kiest er vrijwillig voor zijn thuis achter te laten maar eenmaal hier zit er niks anders op dan er het beste van proberen te maken. "Je hebt gekozen voor een leven vol heimwee. Heimwee die nooit zal overgaan", zo schrijft Michael De Cock over Mohamed in 'Het is echt wel je dag'.

Als je aan de duizenden vluchtelingen denkt die recent ons land hebben bereikt, verdwijnen de verschillen tussen die mensen. Tenzij je persoonlijk vluchtelingen kent, is het niet eenvoudig om ze te zien als individuen, met elk een uniek verhaal. Niet alleen Syriërs ontvluchten hun thuisland. Ook mensen uit Zimbabwe, Somalië en Rusland zoeken een veiligere plek om te wonen. In dit boek krijgen die asielzoekers een stem en een gezicht. En zo blijken ze veel meer gemeen te hebben met jou dan je misschien oorspronkelijk dacht.

Lees een stukje

Je strompelt door de velden naar de eerste stad. Hier kijken ze niet op van een nieuwkomer meer of minder. Ze zien ze hier in alle soorten en gewichten. Ze schelden je uit en ranselen je weg als een straathond. Niet voor lang meer, weten ze. Binnenkort wordt er een muur gezet. Geen echte muur, een hek van prikkeldraad. Daar hebben de dorpsbewoners lang op moeten aandringen. Maar nu komt hij er. Maar hoe gemeen de mensen ook zijn, er is er altijd wel één die helpt. Altijd één die je in de ogen kijkt om te vragen wie je bent.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren