Cover van boek Meester mitraillette
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Atlas Contact | 2014 | 270 pagina's
ISBN: 9789025437312

Meester mitraillette

De openingsscène van dit boek grijpt je meteen bij de keel: David Verbocht zal zo dadelijk gefusilleerd worden. Hoe en waarom, lees je pas helemaal aan het einde. Het verhaal neemt je mee in de tijd, naar hoe David opgroeit in het Gentse, hoe hij onderwijzer in Elverdinge wordt, en hoe hij niet kan ontsnappen aan de Eerste Wereldoorlog. Met alle gevolgen vandien.

Als je geboeid bent door de manier van leven van je voorouders, het Vlaanderen van 100 jaar geleden en hoe het was om te leven in een strenge katholieke dorpsgemeenschap, en als je wil voelen hoe het was toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, dan moet je dit boek lezen. De schrijver sleurt je mee naar de vorige eeuw, alsof je er zelf deel vanuit maakt.

Lees een stukje

Midden in de nacht van maandag op dinsdag schoot ik wakker. De witte woede in de ogen van de pastoor toen hij het portret van koning Leopold II in splinters op de grond zag liggen. Zijn ingehouden adem tot hij rood aanliep. Mijn nachthemd plakte van het zweet. De schimmelgeur was ook weer terug. Hij had de klas een goddeloos hol genoemd. De jongens bang gemaakt met hel en verdoemenis. Hij had zich opgesteld als de hoeder van de Elverdingse ziel, de verdediger van het koningshuis, die zijn best deed de negers in Afrika te bekeren. Ik zag de twijfel in de ogen van de jongens, die heen en weer flitsten tussen de pastoor en mij. Ik pikte het niet. Niet in mijn klaslokaal. Niet voor mijn jongens. Kalm was ik naar hem toegelopen, tot ik hem kon aanraken. De deur stond open en met gestrekte arm wees ik hem met klem naar buiten.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
03/10/2023
0

zeer goed boek!👀

Wat vind JIJ?

Aantal sterren