Cover van boek Bajaar
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2011 | 124 pagina's
ISBN: 9789045112282

Bajaar

Kort na de Tweede Wereldoorlog woont Julia met haar zusjes en haar grootmoeder Momo op het Brabantse platteland. De oorlog heeft zijn sporen nagelaten: hun vader is vermist en het gezin blijft maar wachten en hopen op zijn terugkeer. Ze zijn vreemden in het dorp waar ze wonen en ze worden ook stilaan vreemden voor elkaar. Wat hen samenhoudt zijn de verhalen die Julia aan haar zusjes vertelt en een paard dat Bajaar heet.

Het is niet bepaald rozengeur en maneschijn in Julia's leven, maar samen met Bajaar, Antonie en grootmoeder Momo slaat ze zich er wel doorheen. Veel gebeurt er op het eerste zicht niet in dit verhaal, maar schijn bedriegt: voor wie tussen de regels door kan lezen zindert dit verhaal van emoties.

Lees een stukje

Maar zelf droomt ze ook, dat zie ik vaak genoeg. Of is het geen dromen wat ze doet? Is het nadenken, of herdenken, is het verzuchten of treuren of piekeren - ik verzin vlug allerlei woorden, terwijl ik toch precies weet wat ze doet, hoe het heet wat ze doet, wat wij doen, zij en ik. Wachten heet het. Nooit staat er iets stil, en intussen staat alles stil.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.40909
AnneVynck
29/01/2023
4

Ik vind het een goed boek, alleen is het zo eentonig. Er gebeurt pas iets op het einde en dat vind ik zo jammer..

Ik
24/01/2023
4

Ik vind het een leuk boek, maar zo eentonig..

 

27/11/2022
2

niet echt een aanrader

Wesley
05/05/2022
4

Ik vind dat het boek heel spannend en interessant is. Ten eerste vind ik de kaft van het boek heel mooi en daardoor trok het me onmiddellijk aan. de kaft past ook goed bij het verhaal. Ook is het lettertype heel mooi. De kleuren van het boek zijn mooi en passen bij het verhaal. Nu snap je waarom ik vind dat je dit boek echt moet lezen.

amel
10/01/2020
0

ik vind dit een tof boek echt super

Elise
06/11/2014
0

Heel mooi boek !
Heb het gekozen voor een boekbespreking .. kan er zeker veel over vertellen

caramel
14/10/2014
0

Super hé!

JarnoLambreghts
29/01/2014
0

Ik ben niet echt fan van dit boek. Misschien komt dat omdat ik niet zo graag lees. Maar volgens mij is er een andere reden. Om te beginnen vind ik dat het boek niet erg vlot leest, je moet je gedachten er bijhouden anders kan het best ingewikkeld worden. Het boek springt af en toe van de hak op de tak wat het er zeker niet makkelijk op maakt. Het boek is ook niet echt spannend. Hierdoor begin je te lezen om te lezen en duurt het ook lang om het uit te lezen. Maar versta me niet verkeerd! Niet alles aan dit boek is slecht, de band tussen grootmoeder en de kinderen is vanaf het begin heel beklevend. Het boek is geschikt voor vrijwel alle leeftijdsgroepen vanaf 15 jaar. Voor mensen die van paarden houden is dit zeker en vast een aanrader!

lisa
26/02/2013
0

Dit is een supermooi paardenboek.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren