Cover van boek De lange weg
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
HarperCollins Young Adult | 2018 | 414 pagina's
ISBN: 9789402701098
Dit boek staat in de lijst Powermeisjes

De lange weg

Italië, zomer 1943. Drie tienersoldaten vechten in het Amerikaanse leger. De soldaten heten Rio, Frangie en Rainy. Ze zijn doodgewone jonge vrouwen. Voor elk van deze drie jonge vrouwen is het harde soldatenleven extra moeilijk: Frangie is een zwarte verpleegster, de Joodse Rainy wordt spionne en de zachtaardige Rio moet als korporaal haar troepen beschermen. Bovenal zijn ze vrouwen en tiert het racisme in het Amerikaanse leger welig. Verpleegster Frangie heeft het dus dubbel hard getroffen.

Welkom in de onophoudelijke gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Mensen sneuvelen, soldaten zijn voortdurend bang en vechten dagen aan een stuk... om amper enkele meters vooruit te gaan. Echt knap aan dit boek is de aandacht voor het seksisme, racisme en antisemitisme waar de jonge vrouwen mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er de vriendschappen, de humor en zelfs de liefde.
Dit is het tweede deel van een bijzonder spannende en in Amerika heel populaire oorlogsserie. Auteur Michael Grant geeft een draai aan de geschiedenis: hoe zou het er in de oorlog aan toe gegaan zijn als er vrouwen meegevochten hadden aan het Amerikaanse front?

Lees een stukje

'Ik heb nog een hospik nodig', zegt dokter Frame. 'Een aantal van onze jongens gaat naar het front. Er kunnen drie gekwalificeerde hospiks aan een compagnie worden toegevoegd.' 'Ik ga wel,' zegt Frangie meteen. Dokter Frame doet een stapje in haar richting en fluistert: 'Jij bent niet direct mijn eerste keuze, Marr. Je bent goed, je bent betrokken en je werkt keihard. Ik hou jou liever hier.' Ongemakkelijk lang kan Frangie alleen maar naar de caduceus op zijn kraag kijken. Dit is zonder twijfel het mooiste compliment dat iemand haar ooit heeft gegeven. Ooit. En twee verschrikkelijke seconden lang is ze gang dat ze gaat huilen.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij de Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren