Cover van boek Steen, papier, schaar
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2016 | 214 pagina's
ISBN: 9789045119878
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Latijns-Amerika

Steen, papier, schaar

In een lange flashback vertelt Alma over enkele ingrijpende ervaringen uit haar jeugd in Argentinië. Ieder weekend brengt ze samen met haar ouders in hun huisje op het eiland door. Alma deelt haar hartsgeheimen met beste vriendin Carmen en koestert een stiekeme bewondering voor Carmens broer Marito. Wanneer Alma verliefd wordt op Marito, laat ze zich door zijn interesses, zijn boeken en zijn geloof in een andere maatschappij leiden. Wanneer hij abrupt uit haar leven verdwijnt, wordt Alma met de harde werkelijkheid van een genadeloos militair regime geconfronteerd.

‘Steen, papier, schaar’ is een overrompelende coming- of ageroman. Alma overtuigt als een levensecht en veelzijdig personage, met wie je steeds sterker gaat meeleven. Bij momenten lijkt het alsof ze daadwerkelijk vlak naast jou haar verhaal staat te vertellen. In een heldere, trefzekere taal biedt Inés Garland een oprecht portret van een intense vriendschap en een allesverterende liefde, zoals je vaak maar éénmaal in je leven ervaart. Knap ook hoe de auteur de politieke en maatschappelijke realiteit in Argentinië in de late jaren zeventig subtiel in haar roman verwerkt, zonder te willen preken. ‘Steen, papier, schaar’ werd bekroond tot beste jeugdboek in Argentinië en Duitsland.

Lees een stukje

‘Hij zegt dat jij hetzelfde zult doen als de Hongaarse als je hier vrienden mee naartoe neemt. Die komt hem nooit halen als ze mensen op bezoek heeft.’
‘Jij bent mijn beste vriendin,’ zei ik, ‘zoiets zou ik nooit doen.’
Om het te zweren maakte ik met mijn duim een kruis over mijn lippen en ik stelde voor het met bloed te bezegelen, maar dat wilde Carmen niet. Jaren later kreeg Tordo gelijk en zou ik mijn eed verbreken. Ik weet niet of Carmen me ooit heeft vergeven – ik heb het haar nooit gevraagd – maar ik heb moeten erkennen dat ik tot iets onvergeeflijks in staat was, iets waarvoor ik anderen altijd had veroordeeld.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
2.25
2.3/5 6 stemmen
Estelle
15/01/2021
1

Het is schaar steen papier en niet steen papier schaar

Wat vind JIJ?

Aantal sterren