Cover van boek Papinette
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Clavis | 2009 | 238 pagina's
ISBN: 9789044809503

Papinette

Papinette heeft vier moeders: haar moeder Aleid en de drie wasvrouwen. Ze werken bij een rijke familie in Antwerpen. Haar moeder is de beste kokkin, die heer Arnoldus en vrouwe Anna van het lekkerste eten voorziet. Papinette groeit op met alle heerlijke geuren en smaken uit de keuken. Ze is gulzig en wil alles. Ze is vrolijk en knap, ze wordt gegeerd door de mannen en vervloekt door de vrouwen. Vooral Anna, de diepgelovige vrouw van heer Arnoldus, heeft een hekel aan het meisje en haar moeder.

Papinette wordt het lievelingetje van heer Arnoldus en ze sluit vriendschap met zijn zoon Antoon. De twee worden verliefd. Maar midden zestiende eeuw kan zo'n onmogelijke liefde alleen fout aflopen. Of zal de levenlust van Papinette sterker zijn dan de wraak van vrouwe Anna? Je leest het in dit schitterende boek, dat een uiterst boeiend stuk geschiedenis vertelt.

Lees een stukje

Ik had zin om de bronzen vijzel naar haar hoofd te slingeren. Ik had gezien hoe ze koketterend had gelachen naar heer Arnoldus. Ze liet zelf haar hoofd op hol brengen, ze wilde hem terugwinnen en daar kon ze mij niet bij gebruiken. Ik moest haar dit duidelijk maken.
‘Nee, moeder, ik ben geen kind meer. Ik ben een vrouw.’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 6 stemmen
Elien Laureys
21/11/2013
0

Ik vond het boek zeer mooi door de erg zintuiglijke benadering. De manier waarop de passie voor het koken beschreven wordt, vind ik geweldig. Kristien brengt ook schilderijen weer tot leven op een originele manier, door de schilders een eigen personage te geven in het boek. In het begin kwam het boek wat traag op gang want de hoofdpersonage Papinette vertelde haar eerste levensjaren nogal uitgebreid. Gelukkig wordt dat naar het midden van het boek helemaal goedgemaakt. Dat komt vooral omdat de mooie beschrijvingen gecombineerd worden met de harde realiteit van het zestiende-eeuwse leven.

Laure
10/02/2012
0

Supergoed boek!!
echt de moeite waard om te lezen!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren