Cover van boek Jonkvrouw
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Manteau | 2013 | 284 pagina's
ISBN: 9789022328163
Dit boek staat in de lijst Boeken voor prinsen en prinsessen

Jonkvrouw

Midden veertiende eeuw. Marguerite van Male is veertien. En erfgename van Vlaanderen. Ze droomt van een witte ridder die haar naar een kasteel in de wolken voert. Maar alle jonge ridders of schildknapen die ze ontmoet, zijn sullen. Ze hebben veel minder pit dan Marguerite zelf. En dan beslist haar vader dat ze moet trouwen …

Jonkvrouwen zijn doetjes in strakzittende jurken? Dat geldt niet voor Marguerite! Ze kan beter schermen dan welke schildknaap ook. Ze zoent met Willem. En ze haat haar vader. Ze is ook een onzekere puber: heeft zij echt de pest naar Vlaanderen gebracht?
Misschien vond je geschiedenis ooit saai. In Jonkvrouw lééft geschiedenis echt, en dat allemaal dankzij Marguerite!

Lees een stukje

'Er is zoveel vuur en zoveel leven in jou,' verbijt hij zijn pijn. 'Gooi het niet weg. Pak je leven vast. Ik zeg niet dat het gemakkelijk zal zijn. Er zal ziekte, dood en oorlog zijn. Maar er zal ook schoonheid zijn. Hoe dan ook.'
Dan val ik in een oceaan van zwart. Mijn vuist heeft zich in zijn tuniek begraven. Ik hoor de stof scheuren. Dan is er niets meer.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.1
16/04/2024
5

echt goed

lulu
04/02/2022
0

Slecht

leca
17/11/2014
0

Dit boek is echt vreselijk. Het is papierverspilling en dat is slecht voor het milieu. Groetjes, Leca

girlybooks
10/11/2014
0

Dit boek is een geweldige aanrader, het zijn ook goeie schrijvers nu is er ook een ander boek uitgekomen van hun; Galgenmeid. Het is dik maar ook zeer mooi.

Marthe Annaert
02/05/2014
0

Het boek was…

GEWELDIG!

Mijn nummer 1

…pluis zelf maar uit waarom!

flore
03/07/2013
0

Dit boek is een aanrader, ik heb het zelf al 10 of meer keer herlezen, echt goed.

Ungoliant
30/06/2013
0

Echt een mooi en goed geschreven boek. Ik moest bijna huilen toen Fillips van Rouvres dood ging.

Ungoliant
30/06/2013
0

In het begin stond ik nogal onwillig tegenover het boek, maar onder druk (van school natuurlijk) las ik het toch en het was absoluut prachtig. Het wekte ook mijn interesse naar Lodewijk van Male, de laatste graaf van Vlaanderen.

Stijn
26/05/2013
0

Ik vond het een bijzonder goed boek. Het verhaal was meeslepend en aangrijpend maar kende ook onverwachte wendingen. De schrijfstijl van de auteur was ook boeiend. Het boek was toepasselijk op het leven in de middeleeuwen en was historisch ook juist geschetst. Een echte aanrader dus voor mensen die graag historische romans lezen.

Rien Bogaert
11/05/2013
0

Niet slecht, helemaal niet slecht zelfs.

Jasper
14/04/2013
0

Het is een interessant boek waarin alles levendig en duidelijk omschreven word, het boek neemt je terug mee in de tijd. Het leest vlot, maar sommige passages zijn wat langdradig. Doorheen het boek krijg je veel te weten over het alledaagse leven in de middeleeuwen.

heleen
02/02/2013
0

Schitterend boek! Historie met een vleugje romantiek.

leen bokken
13/01/2013
0

Het boek 'Jonkvrouw' is een supermooi, meeslepend boek! Je kan niet stoppen met lezen als je begonnen bent, zo spannend op sommige momenten!

mysterious
06/12/2012
0

Dit is een geweldig boek, echt een aanrader.
Alleen spijtig dat het einde te kort is.

Pauline
17/11/2012
0

Het was een leuk, spannend boek. het is heel leuk want het vertelt je ook over vroeger en zo. Zeker eens lezen!!
Ik geef 9/10.
Er gebeuren leuke dingen en ook meeslepende dingen.
Zeker een aanrader.

The Situation
17/10/2012
0

slecht boek

Jacoba
04/04/2012
0

Eigenlijk heb ik historische boeken altijd nogal gehaat, maar dit boek is een uitzondering. Ik heb met school ooit een goed toneelstuk gezien dat gebaseerd was op dit boek. Enkele maanden later zag ik in de bib toevallig het boek liggen en nam ik het maar mee naar huis. Eerst dacht ik dat het wel saai zou zijn, maar toen ik me eens verveelde ben ik erin beginnen lezen. Ik werd aangenaam verrast! Marguerite is een fantastisch personage dat evengoed een van je vriendinnen zou kunnen zijn. Soms vergat ik zelfs even dat het zich afspeelde in de middeleeuwen. Ze sleept je mee door het verhaal, je bent verbaasd als het gedaan is. Zeker lezen!

anki
12/09/2011
0

Een aanradertje! Al is 'Galgenmeid' nog net dat ietsje beter.

emma
29/05/2011
0

heel leuk boek, is weer eens wat anders dan die verhalen over ridders en jonkvrouwen

Katrien
24/01/2011
0

Ik moest dit boek lezen voor school, maar ik vond het echt niet leuk. Het was nogal saai, maar had wel een mooie historische achtergrond, dat moet ik wel toegeven. Het einde vind ik nogal stom.

maanlicht2
08/11/2010
0

dit is echt een superleuk boek!! makkelijk te lezen en ook gewoon grappig. maar niet te grappig, er gebeuren ook dingen waarbij je denkt, oh, gelukkig overkomt dat mij niet. je kunt ook echt met de hoofdpersoon meevoelen.

Laura De Laet
02/10/2010
0

Het boek 'Jonkvrouw' sprak mij direct aan toen ik het zag staan in de bieb. Ik ben dan ook meteen beginnen lezen na mijn huiswerk. En kon het bijna niet meer wegleggen. In enkele dagen had ik het uit. Dat is nu iets meer dan een jaar geleden. Toen ik dit boek in de boekenlijst (deze site) voor school zag staan dacht ik meteen dit boek lees ik nog eens. Ook nu heeft het boek mij niet verveeld.
Het boek is mooi geschreven. Je voelt mee met jonkvrouw Marguerite. Het leuke is ook dat het zo goed als waargebeurd is.
Jean-Claude van Rijckeghem & Pat van Beirs mijn complimenten en bedankt voor de uren lees plezier die dit boek me hebben bezorgd.

!Jacoba!
05/06/2010
0

Eigenlijk haat ik historische verhalen, maar toen ik dit boek las wist ik meteen wel beter. Het is op een geweldige manier geschreven, verslavend!

Saskia
28/09/2009
0

Persoonlijk vond ik dit een moeilijk boek om te lezen.
Het is een beetje te realistisch, en dat vind ik niet zo mooi.
Ik raad dit boek aan, aan de mensen die graag lezen en graag historische verhalen doorgronden :)

leesbeest
04/06/2009
0

Dit boek is echt zo geweldig! Er zijn mensen die beweren dat dit het beste jeugdboek is van de laatste jaren. Dat vind ik misschien een beetje té, maar het is echt een héél goed boek. Het ik-personage is heel realistisch en het is vlot en duidelijk geschreven. Het boek is historisch redelijk gegrond, al zijn er ergens 2 veldslagen omgewisseld in volgorde:-D

jojolien
31/05/2009
0

mooi boek! Ik had 't al eens bij de bib geleend maar nu heb ik het zelf via boekentoppers.

Viviane van de Heijning
27/04/2009
0

Ik heb het boek ‘Jonkvrouw’ gelezen van Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat van Beirs.
Het is een historische roman dat je maar blijft lezen. Het boek telt in totaal 261 pagina’s.
Het hoofdpersonage is Marguerite van Male, de dochter van de graaf van Vlaanderen. Ze
leeft in een sprookjesachtig kasteel met een grote, mooie tuin en zou dus een echt prinsesje
moeten zijn. In plaats daarvan, haalt ze liever kattenkwaad uit met de jongens van de
keuken en verkent ze de omgeving op haar hengst. Ze lijkt ook niet echt op een prinses, in
tegenstelling tot haar moeder, die een echte schoonheid is, heeft ze rode krullen, een
vossengezicht, grote voeten en knokige handen. Ze is vrij rebels tegenover haar vader en ze
is ook hartstikke eigenwijs.

Het boek vordert gedurende het leven van Marguerite. Het begint met haar geboorte en eindigt wanneer ze klaar is voor gravin van Vlaanderen te worden. Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen. Ook een paar jaartijden vermelden ze in het boek (1361). Ook de echtgebeurde veldslagen van Poitiers en Crécy komen voor. Het verhaal speelt zich af in het kasteel van Male en in de omgeving, maar ook in Rouvres (Frankrijk) zijn ze geweest.

Er komen ook verschillende stijlfiguren voor in het boek, bijvoorbeeld een ellips en een
metafoor. Een voorbeeld van een ellips is : ”Het is zover, heer graaf!, roept ze. Een
voorbeeld van een metafoor in het boek is dan weer ‘Mijn lichaam is een zwaard.’.
Als ik het boek in één woord zou moeten samenvatten dan zou ik kiezen voor het woord
‘meeslepend’. Je wordt zeg maar opgeslorpt door het verhaal. Het laatste gevecht met
haar vader is echt hartstikke spannend. Ik vind dus ook dat de site mij een goede tip heeft
gegeven. Ik ben echt blij dat ik het boek heb gelezen!

Eva Heynen
25/04/2009
0

Jonkvrouw van J. C. van Rijckeghem & P. van Beirs is een historisch verhaal, wat mij normaal gezien nooit zou aanspreken. Maar toen het werd aangeraden door ‘Leestips’ op de site, geraakte ik wel geïnteresseerd in het boek. Ik las de commentaar dat het boek kreeg en besloot het te gaan halen.
Wanneer ik nog maar de eerste pagina las, was ik al meteen verkocht. Het boek sprak me aan omdat de hoofdrol verteld door de ogen van een meisje. Marguerite van Male. Naarmate het boek vordert, wordt zij ook ouder.
De strijdlustigheid van haar is ook een aspect in mijn leven dat ik ook herken van haar, bij mezelf. Ik zal nooit opgeven zonder ik het eens op een andere manier geprobeerd zou hebben om toch maar iets dichter bij de oplossing te kunnen komen.
Ik lees het boek doorheen de ogen van Marguerite, wat voor haar een dagboek is. Ikzelf heb ook een dagboek, maar mijn levensverhaal tot nu toe is nog altijd heel verschillend met dat van haar. Dat is vooral dan ook te wijten het verschil in tijd, ik leef in de 21ste, en zij in de 14de eeuw. Het leven is sindsdien sterk veranderd.
Er zijn meer verschillen dan gelijkenissen met het hoofdpersonage en ik.
Haar vader kiest haar echtgenoot, terwijl ik de keuze nog te over heb. Zij bezit heel Vlaanderen, terwijl ik nog moeite moet doen om op mijn eigen benen te gaan staan op dezelfde leeftijd.
Zij heeft al oog in oog gestaan met de dood, wanneer ik veilig de verwarming wat hoger kan zetten als ik het koud heb. Of een ‘aspirientje’ kan nemen wanneer ik me niet goed voel. In die tijd bestond dat nog niet. Dus men moest de ziekte maar ondergaan. In de hoop dat God het goed met je voor had en je in leven hield.
Het boek is gemakkelijk om door te lezen, en houd je altijd in spanning. Het blijft zweven in je gedachte over wat er zou kunnen gebeuren.

poppy
27/03/2009
0

hei allemaal, dit is echt een superschoon boek, je moet het gewoon 'ns lezen!

moetjenietweten
22/02/2009
0

zeer goed boek in het algemeen.

Rinke
17/12/2008
0

dit boek vond ik de max! Het is heel toegankelijk, door de vertelling vanuit het ik-personage. Het sleurt je mee naar een wereld die je boeit van de eerste tot de laatste bladzijde en terug!

pat van beirs
16/08/2008
0

waw astrid, wat een compliment ! merci mille fois de la part de marguerite...
en ja, jane austen ligt ons even zeer erg nauw aan het hart. koester jij ook schrijvertjesambities ? good luck ! wat is je favoriete passage uit/in jonkvrouw ? graag royale feedback.
waarvoor deemoedige dank,
pat van beirs (tweede auteur, ridder)
en neen, er komt geen vervolg (voorlopig toch niet)
ps (pat scriptum): onze film 'aanrijding in moscou' al gezien ?

Anne
03/06/2008
0

Zelf zit ik ook in een schermclub. Ik kon me in de korte inhoud helemaal herkennen dus besloot ik het boek te lezen en nog een keer en nog een keer. ik heb het drie keer gelezen, zo mooi was het.

Astrid Buttiens
30/05/2008
0

Ik ben het boek nu al voor de vierde of vijfde keer aan het lezen en nog steeds vind ik het een fantastisch verhaal!
Zodra je begint te lezen, laat je het boek niet meer los!
Vooral de 'quote' uit een boek van Jane Austen zet me nog elke keer aan het denken!

Astrid

Ann_Sophietj
23/04/2008
0

niet mooi!

tine avoreel
09/11/2007
0

ik heb mij zelf eens al een jonkvrouw moeten verkleden bij de scouts en dat was heel leuk dus ik denk dat dit ook wel een leuk boek zou zijn

abdullah yilmaz
31/10/2007
0

Het was een fantasisch boek om te lezen. Als je het een keer vastpakt, kan je het niet meer loslaten. Het was kortom schitterend.

lenore
12/09/2007
0

dit is echt een superformidabel mooi boek! Ik moest het lezen voor de kjv en zal het nu herlezen want het is echt schitterend, ik moest heel hard lachen met de badplaats scene en ik vind het geweldig hoeveel fantasie de schrij(fst)(v)er(s) heeft! Moet je zeker lezen!

Lies De Vocht
09/08/2007
0

Boek was fantastisch! Heb er van genoten! Doorheen het boek word je de beste vriendin van Marguerite. Op het einde ken je haar door en door! Het sleept je mee tot de laatste blz. Een echte aanrader! Grtjs Lies

Inge Misschaert
27/04/2007
0

Jonkvrouw is een heerlijk schitterend boek, het sleept je helemaal mee, tot ver in de middeleeuwen. Alles is perfect aan dit boek, Marguerite is het soort meisje dat ik had willen zijn, je hebt echt het gevoel dat je haar kent als je het boek leest.
Maar niet alleen het personage of de verhaallijn maken dit boek tot wat het is, ook de taal heeft daar haar deel aan. Dit is heerlijk Nederlands (en dit zeg ik niet omdat ik Nederlands geef), maar dit is een boek waar elke zin een pareltje is, waar je de woorden niet snel genoeg kunt opsnuiven, indrinken.
Het is een boek dat op mij een hele diepe indruk heeft nagelaten en dat ik niet kon loslaten tot het uit was. En als je de laatste pagina dan op hebt, dan slaak je een hele diepe voldane zucht, met een tikje spijt dat het al voorbij is ...
Puik werk van een stel steengoede auteurs!

Groetjes,

Inge

Wat vind JIJ?

Aantal sterren