Cover van boek Rode sneeuw
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Davidsfonds/Infodok | 2007 | 265 pagina's
ISBN: 9789059082434

Rode sneeuw

Hallgerd leeft in het hoge Noorden, het land van wolven en sneeuw, van koningen die meer macht willen dan hun buur. Als Hallgerd tijdens een aanval haar hele familie verliest, denkt ze nog maar aan één ding: wraak.
Het kind wordt een meisje, het meisje een zelfbewuste jonge vrouw. De wraak neemt duidelijke vormen aan. Maar wat wil Hallgerd allemaal verliezen? Magnus, haar man, die haar de kans gegeven heeft een nieuw leven te beginnen? Haar zoontje? De hoeve en de mensen die ze hier een nieuw leven gunt? Is het echt haar bedoeling dit allemaal op te offeren?

Hard en bloedstollend is dit verhaal over wraak en/uit liefde. Eer en bloedwraak bepalen het leven in het hoge Noorden. De jonge Hallgerd, bloedmooi, laat lezers niet los. Hoe kan ze zo goed zijn voor alle mensen die ze redde uit de klauwen van andere heren? En tegelijkertijd een wraak plannen die zo onmenselijk lijkt. Al bij de voorbereiding offert ze volwassenen en kinderen op…

Lees een stukje

‘Je zult ons laten gaan, Hallgerd. Of je zoon gaat eraan.’
‘Mijn zoon?’
De raaf reed dichter. De andere ruiters volgden.
‘Denk jij echt dat ik jou zal laten ontsnappen, Asmund?’
‘Denk maar niet dat ik het lef niet heb. Wat voor genade heb je mijn kinderen getoond, teef? Nog een stap dichter en ik maak hem af, ik zweer het je.’
Het zwaard drong dieper in zijn keel. Hij voelde hoe een straaltje bloed, een rood slangetje langs zijn nek naar beneden gleed. Hij keek in de ogen van de raaf. Het waren de koude ogen van een vogel. Prooi of jager, meer merkten die niet op.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.6
Ungoliant
07/05/2014
0

Als je niet houdt van lezen of er niet in geoefend bent kun je het inderdaad beter niet lezen. Maar dit boek zou helemaal geen probleem moeten zijn voor een gemiddelde lezer vermits hij een beetje zijn best doet.

k1001
11/01/2014
0

Ik moest dit lezen voor mijn boekverslag echt niet doen!!! Heel lastig en moeilijk boek. Heel moeilijk om te lezen gekke volgorde.

k1001
27/10/2013
0

Dit is erg belangrijk! Je moet dit boek echt niet lezen! Geen samenvatting op internet, en je snapt er sowieso niks van. Echt geen aanrader. Ik moest er een boekverslag voor maken, maar ik snapte er niks van. Het is voor een ver gevorderde lezer!

rien bogaert
31/10/2012
0

Soms was de het nogal moeilijk om het verhaal te volgen, maar dessalnietemin een prachtig boek.
P.S. leuk verwoorde mening, boekenworm. petje af!

jos vermeulen
03/10/2012
0

echt een rot boek. lees ik nooit meer van mijn leven !geen aanrader, echt waar

Evelyn
28/06/2009
0

Tfoe. helemaal niet mijn soort van boeken, echt heel saai! En oh zo dik!

leesbeest
04/06/2009
0

Ik heb hem ook gelezen voor KJV, en ik vond er écht niets aan... Er gebeurde niets, en na 150 bladzijden zat ik nog steeds niet in het verhaal. Ik vond het echt geen goed boek.

Lisse Decraecker
26/04/2009
0

Het boek Rode sneeuw van Jan de leeuw vertelt het verhaal van een koningsdochter uit het hoge Noorden. De schrijver vat de levensloop van Hallgerd Thorsteinsdochter, het hoofdpersonage, samen op 264 bladzijden. Het verhaal begint wanneer Hallgerd nog een normaal, onschuldig kind is en eindigt nadat ze zich als jonge moeder gewroken heeft op de dood van haar vader. Wat wel speciaal is aan dit boek is dat de Noorse niet zelf haar hele leven vertelt, maar het beschreven wordt door verschillende personages.

De auteur omschrijft Hallgerd als een schone met rode haren en groene ogen. Dat ze oogverblindend is, kunnen we op verschillende plaatsen in het boek terugvinden.
"Het was een jonge vrouw met een volle mond, rood als een klaproos, en groene ogen die dwars door hem heen boorden; twee pijlen waren het die recht op hun doel afgingen, hem raakten in zijn hart en in zijn kruis en hem tegen een boomstam spietsten."
Maar hoe de knappe Ierse er precies uitziet, laat hij aan je fantasie over. Hallgerd is trots en koppig als een koningsdochter en wordt wel eens vergeleken met een wild en ontembaar paard, net als haar moeder. Wanneer ze na Hervör, Hallgerds moeder, ook nog eens haar vader verliest, draait alles wat ze denkt, voelt en doet rond de haat voor Asmund, de moordenaar van haar vader.

Het verhaal speelt zich af in het verleden ergens in de nieuwe tijd, in het hoge Noorden of in het boek ook wel het Noordland genoemd. Hieronder staat 4 citaten uit het boek, 2 die aantonen dat het verhaal zich in het ver verleden afspeelt en 2 die laten zien dat Hallgerds leven zich in het hoge Noorden plaatsvindt.

“De meeste jarls zitten rustig op hun tronen, koning van hun eigen rijkje, en denken dat het nooit zal eindigen. ... Je mag het dan niet zien, hier op de rand van het land. Maar de wereld verandert, Hallgerd. Nieuw geld, nieuwe talen, nieuwe goden dringen het Noordland binnen.”

"Er stond haar heel wat te wachten. Straf. Stokslagen. Een huwelijk."

"Het was hartje winter en in het Noorden betekende dat één lange nacht."

"Boze tongen – en wat was het Noordland in de winter anders dan een vat boze tongen, opgesloten in hun hallen door de sneeuw en de kou en wachtend op de eerste zon – beweerden dat Thorstein daarom na al die mooie jaren Ierland de rug had toegekeerd."

Dit boek is in één woord: aangrijpend. Als ik meerdere woorden zou gebruiken, had ik evengoed een nieuw boek kunnen schrijven. Ik vind dus dat de website een goede tip heeft gegeven. Het is precies dat genre dat ik graag lees. Het is spannend, ontroerend, zeer mooi verteld. Eens je begint te lezen laat het je niet meer los. Zo moet een boek zijn.

moetjenietweten
21/02/2009
0

dit is één van mij favo-boeken!
ik heb hem moeten lezen voor de kleine cervantes (boekenclub op school) en ik was er echt weg van.
een boek dat je in één keer uitleest en dat je gewoon niet kan neerleggen. Hallgerd wil wraak en dat krijgt ze ook... ZEKER LEZEN!

Catherine Mestach
28/01/2009
0

'Rode sneeuw' is een bloedstollend en aangrijpend verhaal over een jonge vrouw Hallgerd, die haar familie op een afschuwelijke wijze verliest. De woede en het verdriet grijpt haar bij de keel en ze is van plan om het niet meer los te laten. 'Rode sneeuw' sleurt je mee in een tijd waarin familie, bloedwraak en een woeste natuur het lot van een mens bepalen.
De auteur schrijft de gebeurtenissen en emoties op een heel intrigerende manier. Wat ik erg interessant vond, was dat bij elk hoofdstuk een nieuw personage in de belangstelling werd gezet. Zo kwam ik heel wat meer te weten hun gevoelens, gedachten en gedragingen. Het verhaal heeft mij in elk geval enorm geboeid.

boekenworm
17/12/2008
0

Ik moest dit boek lezen voor de kjv, en ik heb het in een keer door uitgelezen. De drang naar wraak, die achter elke bladzijde, elke letter en elk woord blijft sluimeren, maakt het een wreed, angstaanjagend boek, dat toch een mooie, zachte en warme kern bevat. Een topboek!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren