Cover van boek Oogst
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Hollands Diep | 2020 | 220 pagina's
ISBN: 9789048848249
Dit boek staat in de lijst Bestemming bib: ver weg

Oogst

De Roemeense Alina en haar familie hebben het financieel moeilijk sinds de toetreding van het land tot de Europese Unie. Haar neef overhaalt haar om enkele maanden als seizoenarbeidster op Sicilië te gaan werken. Haar elfjarige zoon, Lucian, gaat mee en zal daar naar school gaan. Hij sluit vriendschap met twee jongens, allebei met uiteenlopende achtergronden. Voor Alina wordt de hoop op een betere toekomst overschaduwd door de realiteit van uitbuiting en racisme.

Sien Volders beschrijft heel beeldend en met groot inlevingsvermogen de omgeving en de situatie van Roemeense gastarbeiders in Sicilië. In fraaie, taalrijke bewoordingen slaagt ze erin de harde werkelijkheid, hier en daar met het nodige optimisme, weer te geven.

Lees een stukje

Er gaapt een afgrond achter haar, een werkelijkheid waar ze niet naar wil kijken omdat ze dan vallen zal, vallen en niet meer omhoog geraken. De hitte, de klamheid, de droogte, de dorst. Dit werk, dit schreeuwen, deze genadeloosheid is echt. De verslagenheid in de gebogen ruggen van Dumitriu en Ioana. Dit is wat er is en zo zal het zijn. De schuur, het krot, haar jongen, de oude matras. Het werk en het loon. Er is de stoffige weg waar ze heen kan, met de zware tassen en haar zoon. Naar waar en met welk geld? Geen werk is geen woonst meer, geen kans en geen opties.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren