Cover van boek Mosje en Reizele
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Querido | 2011 | 160 pagina's
ISBN: 902148353X
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Oost-Europa

Mosje en Reizele

Mosje Schuster woonde in de oorlog in het weeshuis van dr. Korczak. Er wordt een televisieprogramma over deze beroemde Poolse arts gemaakt en dit maakt dat Mosje terugdenkt aan de periode dat hij als Pools-Joodse wees was opgenomen in Korczaks beroemde tehuis. Daar ontmoette hij de zorgzame, vrolijke Reizele, die ook wel wist wat er met de wezen ging gebeuren, maar hen niet in de steek wilde laten.

Dit aangrijpende verhaal laat je voelen wat het betekende om als kind de oorlog meegemaakt te hebben. En hoe die ervaring de rest van je leven kan bepalen.

Lees een stukje

Het getto was nog kleiner gemaakt en nog meer joden uit heel Polen waren in de overvolle wijk gepropt. Er was geen voedsel meer en geen brandstof. Overal op straat lagen lijken. Bij het laadperron op het goederenstation werden elke dag duizenden mensen in treinwagons geladen om te gaan 'werken in het Oosten'.
Het weeshuis was verplaatst naar een nog kleiner gebouw achter de Sliskastraat. Tweehonderd kinderen. Stapelbedden. Stapeltafels. Zalen die overdag speelruimte waren en 's nachts slaapkamer.
Korczak was er niet. Hij liep de hele dag rond om schamele porties eten bij elkaar te bedelen. De kinderen waren broodmager en gekleed in vodden. Schone vodden, dat wel.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
yousra
23/12/2012
0

Ik vind het boek niet zo leuk.

Lola
03/10/2012
0

Lijkt me wel een tof maar ook een zielig boek.
Ik ga proberen het te vinden en te lezen.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren