Cover van boek Mars
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Karakter | 2016 | 333 pagina's
ISBN: 9789045210841
Dit boek staat in de lijsten Sterke debuten Sterren en planeten

Mars

Een zandstorm heeft catastrofale gevolgen voor de Ares 3 missie op Mars. De astronauten moeten halsoverkop de planeet verlaten en daarbij één van hun collega’s, Mark Watney, achterlaten. Mark moet gewond en moederziel alleen op Mars zien te overleven, terwijl zijn collega-astronauten op de Aarde niet eens weten dat hij nog leeft, laat staan bezig zijn om een reddingsactie op poten te zetten. Gelukkig is Mark niet de eerste de beste…

In zijn logboek vertelt Mark Watney ons stukje bij beetje de ongelooflijke tocht die hij maakt om zichzelf niet alleen in leven te houden, maar ook om weer naar huis te kunnen terugkeren. Dit verhaal is ontzettend grappig, en spannend, en zo goed onderzocht dat het je geen enkele moeite kost om te geloven dat alles echt zou kunnen gebeuren. Je leeft elke seconde mee met Mark en met de andere personages die alles op alles zetten om hem te redden.
Ook verfilmd!

Lees een stukje

LOGBOEKAANTEKENING: SOL 6
Ik ben goed de lul.
Dat is mijn weloverwogen mening.
Goed de lul.
Zes dagen na het begin van wat de mooiste twee maanden van mijn leven hadden moeten worden, ben ik in een nachtmerrie beland.
Ik weet niet eens wie dit te lezen krijgt. Ooit zal het toch gevonden worden, denk ik. Al is het over honderd jaar.
Voor alle duidelijkheid: ik ben niet doodgegaan op Sol 6. De rest van de bemanning dacht van wel, en dat kan ik ze niet eens kwalijk nemen. Misschien wordt er een dag van nationale rouw afgekondigd en komt er op mijn Wikipedia-pagina te staan: ‘Mark Watney is de enige mens die op Mars zijn laatste adem heeft uitgeblazen.’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 8 stemmen
David
16/11/2023
5

Heel tof boek.

nicolas
16/10/2023
5

👌 tof boek

Jordy Storm
28/02/2023
4

Goed verhaal. 👊

Anil
30/11/2022
4

Het was een leuk boek.

Gino
13/05/2021
5

Perfect boek, heel leuk om de verveling tegen te gaan. Soms kan je niet zo goed volgen van waar het verhaal zich afspeelt. Maar voor de rest is het geweldig!

MELO
10/03/2021
0

Astronaut Mark Watney is een van de eerste astronauten die op Mars is gegaan. Na enkele dagen is er een zandstorm langs geweest waardoor het bijna fataal ging worden voor Mark. Een grote stuk antenne vloog tegen hem en duwde hem enkele meters naar achter. Zijn teamgenoten waren ervan overtuigd dat hij dood was en besloten om zonder hem weg te gaan. Als ze langer gebleven waren ging het raket schuiner en schuiner waardoor ze zelf niet konden opstijgen. Toen Mark wakker werd door het piepgeluid uit zijn astronautenpak begon hij de scheur te zoeken en merkte dat hij een stuk antenne in zijn buik heeft en dat hij het alleen moest uithalen omdat hij alleen op Mars was, miljoenen kilometers ver van de mensheid. Hij heeft geen enkele mogelijkheid om aarde te contacteren ook als hij het kon ging het 4 jaar duren om een redding te maken en zelfs zou hij geen voeding meer hebben. Waarschijnlijk krijgt hij geen kans om te verhongeren omdat er een gevaarlijke omgeving is en met het minimummateriaal dat hij heeft. Maar Watney wilt niet opgeven door zijn inventiviteit en zijn technische kennis is hij gedetermineerd om het ene obstakel na de andere te overwinnen. Beginnen met een manier te vinden om voedsel en water te oogsten. Hij probeert zo lang mogelijk op Mars te overleven totdat NASA een oplossing vindt en hem hulp stuurt. NASA probeerde hulp te sturen maar het lukte spijtig genoeg niet. NASA en de Chinezen hebben beslist om samen te werken en een andere raket te sturen in de ruimte. Van zijn kant deed Watney alles wat in zijn handen was om naar de raket te geraken.

Ik vond het ook goed dat er in het begin van het boek een kaart was van Mars. Het is een heel spannend boek, de schrijfstijl is heel makkelijk om te lezen ik vond maar enkele moeilijke woorden, voor de rest was het makkelijk. Je kon vlot meevolgen. Het verhaal was heel gedetailleerd met denkscenes en emotionele scenes.

Wat ik minder goed vond is dat het gedetailleerd is in heel het verhaal. Ik begrijp wel wanneer ze het gedetailleerd vertellen bij spannende en actiescenes maar niet in heel het verhaal. We zagen dat er gepraat wordt over zijn familie maar er werd niet veel over zijn persoonlijke leven gepraat.  

Ik vond het verhaal heel interessant omdat wanneer je over Mars praat laat het je denken dat je in de toekomst bent en dat de mensheid een stap naar voor gaat. Op meerdere momenten was ik aan het deken hoe hij deze problemen gaat oplossen en wat hij hierna gaat doen. Het was vol actie er waren meerdere momenten waar je dacht dat Watney er bijna was dat hij kon overleven op Mars. Tot dat zijn teamgenoten hem komen redden. Ik leerde ook nieuwe dingen zoals hoe overleven met minimummateriaal dat alles wat je vind je kan helpen om iets te doen en meer informatie over planten. Ik vond dat er echt weinig bijna geen saaie momenten waren.

Mta
22/01/2021
5

Het verhaal leest zo vlot dat het heel moeilijk is om het weg te leggen. Soms is het wel lastig om te volgen waar het verhaal zich afspeelt omdat het ineens overspringt. Maar dat is ook het enige negatieve. Het is echt een aanrader voor diegene die graag lezen, van de ruimte houden of gewoon de film gezien hebben.

Katrijn
22/03/2020
3

Heel interessant

Wannes Parijs
06/10/2018
0

Wanneer de bemanning van Ares 3 voet aan wal zet op Mars en hun geplande activiteiten uitvoeren, loopt het grandioos mis. Tijdens een zware storm kunnen ze niet anders dan terug te gaan naar Aarde. Onderweg naar hun shuttle om terug te gaan Aarde komt Mark Watney vast te zitten in een antenne en wordt hij meegevoerd in de zware storm. In één seconde verandert zijn leven drastisch van een doodgewone botanicus naar een Marsbewoner die zo snel mogelijk terug naar Aarde wilt. Tijdens zijn verblijf probeert hij te overleven door de problemen die zich voordoen een voor een succesvol aan te pakken op een wetenschappelijke manier. Maar zal het geluk altijd in zijn voordeel spelen of zal Mark Watney de eerste zijn die sterft op deze meedogenloze planeet? De auteur Andy Weir legt er de nadruk op dat het niet altijd zo serieus moet gaan in een boek. Hij zorgt voor de nodige humor in het verhaal. Als je van spanning en drama houdt is “Mars” van Andy Weir zeker een aanrader. De auteur neemt de lezer mee op een gigantisch spannend avontuur op de woeste planeet Mars. Het verhaal leest als een trein, het blijft spannend tot de laatste seconde!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren