Cover van boek Het gym
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Prometheus | 2011 | 256 pagina's
ISBN: 9789044617191

Het gym

Sandra Spalburg, een 13-jarige Nederlandse met Surinaamse roots, woont in een grauwe flat in een achterstandswijk maar wordt door haar moeder ingeschreven in een chique gymnasium. Daar komt ze in een hele nieuwe wereld terecht. Ook haar klasgenoten weten niet wat ze aan moeten met Sandra, die geen geen hobby's heeft, muziekles noch paardrijlessen volgt en al helemaal niet hockeyt. Dat leidt tot heel wat verwarring die soms hilarisch en soms pijnlijk is. Maar Sandra laat zich niet uit haar lood slaan en zoekt vastberaden haar eigen weg.

Dit is een vermakelijke (en herkenbare!) roman over opgroeien en de kloof tussen verschillende culturen. Karin Amatmoekrim spaart niets en niemand - niet het Surinaamse milieu (Sandra's vader is een nietsnut), niet het grootsteedse (de racistische klasgenoot) en niet het krampachtig correcte milieu van Sandra's goedbedoelende vriendinnen en hun ouders.

Lees een stukje

"Je bent zo anders dan wij!" zei Mirte, nog steeds lachend.
Ze pakte Sandra beet en zette haar voor de spiegel. "Kijk dan!".
Sandra keek en zag vijf meisjes. Vier wit, één bruin. Vier met glad, steil haar in een slordig knotje. Eén met woeste krullen in een hoge paardenstaart en een getoupeerde kuif die stijf van de lak voor op haar hoofd stond. Vier meisjes in donkerblauwe kleren met oudroze sjaaltjes. Eén in een neongroene sweater en een stonewashed jeans met gouden ritsjes op de zakken. Vier paar degelijke leren schoenen met dikke zolen. Eén paar namaak LA-Gears met groene veters van de Zwarte Markt. De vier gezichten lachten haar goedmoedig toe in de spiegel. Ze hadden gelijk. Sandra was anders.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.5
3.5/5 1 stem

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren