
De ondergrondse spoorweg
In dit historische boek volgt de lezer Cora, een 18-jarige slavin die op de vlucht slaat, weg van de plantage waar ze al heel haar leven lang wordt geteisterd. Net als haar moeder, zoveel jaren eerder. Wat volgt is een klopjacht die nooit schijnt te eindigen. Telkens wanneer Cora ergens een greintje geluk durft te vinden, wordt het meteen afgenomen.
De geschiedenis van de slavernij wordt belichaamd door de verschillende mensen die Cora op haar tocht helpen of tegenhouden.... Het is een lange en moeizame tocht die iedere lezer zal beroeren.
De ondergrondse spoorweg kreeg veel aandacht in Amerika. Oprah Winfrey koos het bijvoorbeeld voor haar legendarische boekclub. En ook ex-president Obama prees de tekst. Deze lof is allemaal terecht. Het boek is bikkelhard, maar oh zo indrukwekkend.
Lees een stukje
Ze werd wakker van de geluiden van het stadje. Ze kon zich alleen maar voorstellen hoe alles daar eruitzag, de mensen die hun boodschappen deden, de drukke winkels, de koetsjes en wagens die langs elkaar heen manoeuvreerden. De stemmen klinken vlakbij, het doffe gekakel van een lichaamloze menigte. Caesar gaf een kneepje in haar hand. Door hun positie tussen de kisten kon ze zijn gezicht niet zien, maar ze wist welke uitdrukking dat vertoonde. Toen zette Fletcher zijn wagen stil. Cora verwachtte dat de deken er ieder moment kon worden afgerukt en stelde zich het daaropvolgende pandemonium voor. Het daverende zonlicht. Fletcher die werd afgeranseld en gearresteerd of, wat meer voor de hand lag, gelyncht omdat hij twee mensen had verborgen die niet alleen slaven maar zelfs moordenaars waren.
Wat andere lezers vinden
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.