Cover van boek De jongens van Nickel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Atlas Contact | 2019 | 270 pagina's
ISBN: 9789025454579
Dit boek staat in de lijst Black History Month

De jongens van Nickel

Tallahassee, diep in het zuiden van Amerika, begin jaren ’60. De Jim Crow-rassenwetten scheiden zwarte mensen van witte mensen en ontnemen zwarte Amerikanen hun stemrecht.
De zwarte Elwood Curtis wordt onterecht veroordeeld als medeplichtige bij een autodiefstal. Hij belandt op de Nickel Academy, een extreem strenge tuchtschool voor jongens waar jonge ‘wetsovertreders’ hervormd moeten worden tot brave burgers. De jongens ondergaan op Nickel misselijkmakende martelingen door hun witte surveillanten. Het enige waar Elwood nog hoop uit put, is een geplande ontsnappingspoging met zijn vriend Turner…

Een schokkend maar noodzakelijk verhaal, geïnspireerd op waargebeurde feiten, over twee tieners die proberen ontsnappen aan de gruwelen van een instelling die geen enkele waarde hecht aan het leven van zwarte jongens. De ontbering, de machteloosheid en de immense eenzaamheid van de jongens van Nickel laten je na het lezen compleet ontredderd achter.

Lees een stukje

Daar was de voordeur. Elwood overwoog de benen te nemen. Hij deed het niet. Dit hier was de reden waarom er geen muur of prikkeldraadhek om de school stond en waarom er zo weinig jongens wegliepen: dit was de muur die hen binnenhield.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
Anoniem
12/10/2020
5

ik zou wel 10 sterren geven als ik kon

qtzf
18/09/2020
5

TOP BOEK! goeie zinnen. ik zou het zelf niet kunnen schrijven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren