Cover van boek Congo : een geschiedenis
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Bezige Bij | 2014 | 680 pagina's
ISBN: 9789023472797
Dit boek staat in de lijsten Boeken over/uit AfrikaBlack History Month

Congo : een geschiedenis

Congo was in juni 2010 vijftig jaar onafhankelijk. Dat is uitvoerig gevierd. Maar wat weten we eigenlijk over dat gigantische land en zijn geschiedenis? Meestal erg weinig. En eigenlijk is dat vreemd want geen ander Afrikaans land was en is zo verbonden met België.
David van Reybrouck, geïntrigeerd door het land waar zijn vader ooit als koloniaal werkte, schreef een magistraal Congoboek om ons land en geschiedenis te leren kennen. Van voor de tijd van de ontdekkingsexpedities (Stanley!) tot na de kredietcrisis van 2009.

Dit boek is niet louter droge geschiedenis, dit boek is geen onleesbare opsomming van gebeurtenissen en data. David van Reybrouck heeft veel oog voor de mensen achter de feiten. Hij sprak tijdens het schrijven met Congolese marktkramers, met honderdjarigen, met kindsoldaten, met rebellen. Dit boek zijn de levensverhalen van die Congolezen, van de mensen die erbij waren. Dit boek is daardoor zoveel meer dan alleen maar een geschiedenisboek. Een dikke pil is het, ja, dat klopt, maar naast 600 pagina's informatie is het ook en vooral uitstekende literatuur. Een aanrader voor iedereen met interesse voor geschiedenis of voor Afrika!

Lees een stukje

Heel vaak twijfelde de bevolking eraan of de blanken wel normale stervelingen waren. Door hun schoeisel leken ze al geen tenen te hebben. En doordat in grote delen van Sub-Saharisch Afrika wit de kleur van de dood was (de kleur van menselijke botten, van termieten, van slagtanden), moesten ze wel uit het land van de doden komen. Men zag hen als bleke geesten met magische krachten over leven en dood, mensen die parasols openvouwden en op honderd meter afstand een dier konden doen doodvallen. Stanley werd door de Bangala Midjidji genoemd, geest, en door de Bakongo Bula matari, stenenbreker, omdat hij met dynamiet rotsen kon opblazen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5

Wat vind JIJ?

Aantal sterren