Cover van boek Het jaar dat de zigeuners kwamen
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Pimento | 2011 | 287 pagina's
ISBN: 9789049921897
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Afrika

Het jaar dat de zigeuners kwamen

De dertienjarige Emily woont met haar knappe vijftienjarige zus Sarah en ouders in een buitenwijk van Johannesburg, Zuid-Afrika. Hun ouders hebben vaak ondraaglijke ruzies, maar weten die in te tomen door logés uit te nodigen. In de lente van 1966 zijn dat de zigeuners, zwervers die in een caravan wonen: een gezinnetje van vier met twee jongens. Emily begint een moeizame vriendschap met Streak, de jongste. Otis hangt meer aan de mooie Sarah. Wat bedoeld is als afleiding voor de hoge spanningen in het gezin loopt uit op een catastrofe.

Een broeierig verhaal, waarin de spanning te snijden is. De beschrijvingen van het Zuid-Afrikaanse landschap, het gebruik van Afrikaanse en Zoeloewoorden en oude Afrikaanse verhalen maken het extra sfeervol.

Lees een stukje

‘Ik vertel het jou, juffrouw Emily, ik leg jou uit, maar laat me eerst de nieuwe kurk in mijn oor doen. Ik weet geen verhalen als de wind door deze grote gaten klappert en de woorden wegblaast.’ Buza tikt tegen de losse huid van zijn oorlellen en ze zwaaien heen en weer als twee gelijk schommelende touwen; dan lacht hij naar me en geeft me een knipoog.
‘Als ik klein genoeg was kon ik touwtjespringen in je oor,’ zeg ik.
Buza lacht hartelijk.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.583335
3.6/5 6 stemmen
Li&lu
28/06/2016
0

Het is een moeilijk boek om te begrijpen xx

Kyra Van Den Eynde
29/09/2013
0

Ik zit bijna in de helft en er is nog niets gebeurt :(.

Silke x
15/11/2012
0

Leuk boek! je kan je er goed in inleven.

lenaflower
30/10/2011
0

lijkt me een leuk boek! ik ga hem meteen halen in de bibliotheek!

Katrien
24/01/2011
0

Dit is een schitterend boek, met een aangrijpend einde. De schrijfster schrijft geweldig, maar Ruby Rood (het andere boek van Linzi Gläss) vind ik eigenlijk nog beter!
Dus het is zeker de moeite waard!

elif
24/10/2010
0

Ziet er nogal ingewikkeld uit?

Ann-Sophie Lannoo
29/05/2010
0

Het jaar dat de zigeuners kwamen is geschreven door Linzi Glass. Ik had nog nooit een boek van haar gelezen, maar ik vind het wel heel mooi en zal er dus zeker nog van haar lezen. Ze gebruikt mooie, tot-de-verbeelding-sprekende woorden waardoor je je des te beter in het verhaal kunt inleven. Omdat het verhaal zich in Afrika afspeelt, worden er soms ook Afrikaanse woorden gebruikt, die je kunt terugvinden in de verklarende woordenlijst achteraan. Ik vond dat heel handig, maar vaak kon je ook de betekenis van de woorden uit de context afleiden. Het verhaal gaat over Emily en haar gezin. Haar ouders hebben vaak ruzie, maar als er gasten komen, is die ruzie zo opgelost. In de lente kwam er een gezin dat de wereld rondtrok, bij hen logeren. Emily ging ook vaak naar verhalen over de stam van Buza, hun nachtwachter, luisteren. Deze verhaaltjes zorgden voor een leuke afwisseling met het hoofdverhaal. Dit boek is een boek dat je aan een stuk verder kan lezen zonder dat het je gaat vervelen. Een aanrader dus voor mensen die nogal snel een boek wegleggen! Alleen in het begin is het wat moeilijker omdat je dan nog in het verhaal moet komen. Eigenlijk is het een aanrader voor iedereen, behalve voor mensen die van echte spanning houden, want er is geen spanning in dit boek.

Sofie
21/10/2009
0

Een fantastisch boek!!! Heel mooi en zeer ontroerend. Ik heb ook "Ruby Rood" gelezen van dezelfde schrijfster en ook dat is een echte aanrader!!!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren