Cover van boek Wat ik nooit eerder heb gezegd
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Bruna | 2015 | 288 pagina's
ISBN: 9789400506091

Wat ik nooit eerder heb gezegd

Op een ochtend in 1977 blijkt Lydia niet in haar bed te liggen, drie dagen later wordt ze dood teruggevonden in een meertje vlakbij. In dit boek vertelt Celeste Ng wat voorafging en volgt. Hoe reageren haar ouders James en Marilyn, haar broer Nath en jonge zusje Hannah op Lydia's dood? Wat speelde er allemaal in de jaren en dagen die eraan vooraf ging? Subtiel schildert Ng een Amerikaans gezin waarin de Chinese achtergrond van de vader en de torenhoge verwachtingen van de moeder de kinderen beïnvloeden. Lydia speelde de rol van het voorbeeldige, hard studerende kind. Hannah, scherp waarnemer, wist wel beter maar hield het wijselijk voor zich. Nath is ambitieus, wil naar de universiteit en denkt te weten wie er voor de dood van zijn zus verantwoordelijk is.

Alles wordt door de auteur op losse schroeven gezet in dit ontstellend en gevoelig verhaal. Alles draait om het gezin, over de torenhoge verwachtingen van de moeder, over het onvermogen tot communicatie van de vader. Over een kind dat alles verdraait om haar ouders maar niet teleur te stellen. En dan is er nog de buitenwereld met latent racisme. De aandacht voor details, de setting in de jaren '70, het vooruit- en achteromkijken en de onderkoelde manier van schrijven doen heel filmisch aan. De vraag naar wat er werkelijk is gebeurd, maakt het extra spannend.

Lees een stukje

Later, als ze terugkijken op deze laatste avond, zal de familie zich vrijwel niets herinneren. Zoveel dingen zullen worden weggesnoeid door het verdriet dat komt. Nath kletste tijdens het hele avondmaal, blozend van opwinding, maar geen van hen - hijzelf incluis - zal deze ongebruikelijke spraakzaamheid herinneren, of één woord van wat hij heeft gezegd. Ze zullen zich niet herinneren hoe het vroege avondlicht als gesmolten boter over het tafelkleed spettert, of dat Marilyn zegt: 'De seringen beginnen te bloeien'. Ze zullen zich niet herinneren dat Jack glimlacht bij de herinnering aan Charlie's Kitchen, denkend aan lang voorbije lunches met Marilyn, of dat Hannah vraagt: 'Hebben ze in Boston dezelfde sterren?'. En dat Nath antwoordt: 'Ja natuurlijk'. Dat zal 's ochtends allemaal weg zijn. In plaats daarvan zullen ze deze laatste avond in de jaren die komen ontleden.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.5
3.5/5 5 stemmen
jessica de vries
26/05/2019
0

Dit boek viel best wel wat tegen. Ik dacht dat het een intense thriller zou zijn maar het was meer een familiedrama. Het word mooi geschreven. Maar soms weet je niet wie aan het woord is alles loop een beetje doorelkaar. En er zijn veel flashbacks en elk gezin heeft moment hoe ze het ervaren.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren