Cover van boek Het meisje met de parel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Bruna | 2015 | 232 pagina's
ISBN: 9789022960387

Het meisje met de parel

De schrijfster van dit boek bezit al jaren een poster van het schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Op een dag ging ze aan het fantaseren over het meisje op het schilderij: Griet, 16 jaar oud, een meid in het gezin van de schilder Vermeer, een beetje verliefd op haar meester...

Griet heeft dan misschien eeuwen geleden geleefd, je kan haar zó voor je zien. Je hebt medelijden omdat ze zo jong moet gaan werken, je voelt haar heimwee naar haar familie, je bewondert haar talent, je leeft mee met haar verliefdheid en haar twijfel. Tegelijk kom je ook nog heel wat te weten over het leven van driehonderd jaar geleden.

Het boek is verfilmd als Girl with a pearl earring, met Scarlett Johansson en Colin Firth.

Lees een stukje

Ik sliep graag op zolder. Er hing geen kruisigingstafereel aan mijn voeteinde om me te verontrusten. Er waren helemaal geen schilderijen, alleen de zuivere geur van lijnolie en de muskusgeur van de grondpigmenten. Ik hield van mijn uitzicht op de Nieuwe Kerk en van de rust. Niemand kwam hierboven, alleen hij. De meisjes kwamen niet bij me op bezoek zoals ze soms in de kelder hadden gedaan en doorzochten ook niet stiekem mijn spullen. Ik voelde me daar alleen, hoog verheven boven het rumoerige huishouden en kon het van een afstand bekijken.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.522725
Myrte
23/09/2020
1

Saai

Ayca
30/05/2016
0

Het meisje met de parel is geschreven door Tracy Chevalier, een Britse Romanschrijfster.Het boek is voor het eerste uitgebracht in 1999. Het meisje met de parel speelt zich af in de 17e eeuw te Nederland.
Het boek is geschreven in de ik-verteller en wordt vertelt vanuit Griet, het hoofdpersonage.

Wanneer Griet 16 jaar is moet ze bij de rijke kunstschilder Johannes Vermeer gaan werken omdat haar ouders heel arm zijn. Haar ouders zijn arm omdat haar vader niet meer kan werken door een arbeidsongeluk. Griet is een Protestant en Johannes Vermeer en zijn familie zijn Katholiek, hierdoor voelt Griet zich niet op haar gemak bij de familie. Ze voelt zich maar bij één persoon van de familie comfortabel en dit is bij Johannes. Griet wordt na een tijdje verliefd op Johannes en dit gevoel wordt na een tijdje wederzijds. Johannes en Griet komen steeds beter overeen en Griet doet veel klusjes voor Meneer Vermeer, misschien een beetje te veel omdat dit de vrouw van Johannes jaloers maakt. Op een dag wil Vermeer, Griet schilderen met de oorbel met een parelvorm van zijn vrouw in haar oor. De vrouw van Vermeer komt hier achter en stuurt Griet het huis uit en vertelt haar dat ze haar nooit meer in de buurt van haar man wil zien.
Het meisje met de parel is een heel mooi en meeslepend boek. Mooi omdat dit een echt klassiek Romantische historisch verhaal is waarin twee mensen op elkaar verliefd worden. Het boek is ook heel meeslepend omdat je echt door de ogen van Griet haar wereld ontdekt, je voelt je ook heel erg betrokken bij het verhaal omdat er heel veel gedetailleerde emoties beschreven worden doorheen het verhaal. Je voelt je als ware Griet. De titel van het boek beschrijf de scène Johannes Vermeer, Griet schildert wanneer ze oorbel in de vorm van een parel draagt, hiervan is een heel bekend schilderij gemaakt
Het boek is heel helder geschreven met heel duidelijke taal en is zeker een aanrader voor mensen die net beginnen lezen.

Hannelien
24/10/2012
0

Ik vond het een aangenaam boek om te lezen. Het las vlot en gemakkelijk. Het verhaal boeide mij tot op het einde door de vele gebeurtenissen. De vele gebeurtenissen maken er samen één geheel van. Ik leerde kennis maken met de 17de-eeuwse maatschappij en met de schilderkunst. Er zijn leuke personages aanwezig in het boek. Ik zou het zeker aanraden aan mijn leeftijdsgenoten.

caroline feys
04/06/2011
0

een aanrader

Macha
18/05/2010
0

Een heel mooi en boeiend boek. Ik zag de tijd gewoon niet voorbijgaan!! Alles staat op de juiste plaats, op het juist moment, zal ik maar zeggen =D
Gewoon buitengewoon super!

Valentijn Broeken
31/08/2009
0

Je hebt van de zelfde serie ook 'Het mysterie van de nachtwacht' van Dick Walda, dat boek vind ik ook heel erg leuk!

Janah Vermeir
15/03/2009
0

Het boek is knap geschreven en verveelt je geen moment. De film moet ik nog eens bekijken, maar het boek is in ieder geval alweer een aanrader!

x
14/10/2008
0

SLECHT BOEK! Begrijp me niet verkeerd, ik lees veel en graag historische romans, maar deze kon mij nu echt niet boeien. Op het einde van het boek merk je dat er eigenlijk in heel het boek NIETS gebeurd is! (Ik kan het hele boek in 3 regels opschrijven) maar als je toch denkt het te wagen, ga je gang, ik ga niets verklappen (als er al iets te verklappen valt)...

Irina Souvandjiev
08/01/2008
0

Ik heb alleen de film al gezien, maar die was prachtig dus aan het boek kunnen ze volgens mij niets meer misdoen. Ik ga dit boek lezen voor mijn boekbespreking volgende maand...

sharon michels
14/11/2007
0

Ik heb genoten van zowel de film als van het boek, echt een pareltje.
Echt heel mooi geschreven, je kan zo de emoties voelen.

Elyse De Sloovere
04/09/2007
0

Het boek op zichzelf leest niet echt snel door de gedetailleerdheid, maar het blijft boeien. Ik vond het een mooi verhaal. Ik kan nu heel wat vertellen over de schilder Vermeer en hoe ze in de tijd leefden...

Margot van Gils
13/05/2007
0

Heel speciaal de film is ook geweldig.
Eens iets anders. In het begin wel even wennen maar daarna wel echt heel leuk boek

Enide
27/03/2007
0

Het boek heb ik nog niet gelezen, maar als je de film hebt gezien is het echt een aanrader denk ik...

marenthe
29/10/2006
0

Ik had de film gezien en toen dacht ik: dat boek moet ik ook lezen. Schitterend boek. Normaal houd ik van spannende boeken, maar dit boek is echt heel mooi. Een aanrader!!

Eva Janssens
23/09/2006
0

Ik heb het boek gelezen en ik vond het wel goed; er hangt een donkere, mystieke en sombere sfeer in het verhaal... Een aanrader!

Melissa Ottevaere
26/09/2005
0

Ik heb de film gezien en het is een heel mooie film. Zeker de moeite om deze film te bekijken. Het boek heb ik ook al gelezen en het is ook een heel erg mooi verhaal.

Eveline
21/09/2005
0

De film was prachtig! We hebben hem bekeken in de lessen kunstgeschiedenis en het was fantastisch! Een echte aanrader!

Silva Van Aelst
15/02/2005
0

Schitterende film. Je krijgt een uitstekend beeld van die tijd en er wordt geen woord teveel gezegd, maar de lichaamstaal spreekt boekdelen. Het loont de moeite om die film op een groot scherm te zien !

valerie
23/01/2005
0

ik vond de film wel knap maar je moet zo'n films natuurlijk graag zien anders zul je hem wel erg saai vinden. xx

yann
03/11/2004
0

heel anders dan anders, heel knap

Wat vind JIJ?

Aantal sterren