Cover van boek Valstrik
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Facet | 2007 | 143 pagina's
ISBN: 9789050165044
Dit boek staat in de lijst Zomer

Valstrik

De Willows vormen een zonderlinge, gesloten familie. Ze baten een vervallen caravanpark uit in een ruige uithoek van Australië. Vader is een norse kerel, drinkt te veel en heeft erg losse handen. Zijn dromerige, bleke zoon Jordan is daar meestal het slachtoffer van.
Als een kunstenaar in hun caravanpark arriveert, verklapt de jongste zoon per ongeluk een familiegeheim. Het is het begin van een vreselijk einde.

Een verzengende hitte. Honden die voortdurend vliegen van zich afslaan. Een vervallen boerderij. Rode, gebarsten aarde. Australië komt helemaal tot leven in dit boek. Net zoals de norse, zwijgzame familie, waarvan de zonen en dochters zich weinig met elkaar lijken te bemoeien. Tot een vreemdeling hen in het nauw drijft en de Willows de rangen sluiten.
Ook na het lezen van dit boek blijf je zitten met een mengeling van vervreemding, fascinatie en sympathie voor dit bizarre gezin.

Lees een stukje

‘We moeten meedogenloos zijn,’ snauwt Edward, ‘want we leiden een meedogenloos leven: jij, meer dan wie dan ook, moet dit begrijpen. Dit is ons bestaan, Jordan, dit huis, dit land, deze vader, deze moeder. Er is geen medelijden, geen genade en waarschijnlijk ook geen uitweg. Het is hard, Jordan, en we moeten hard zijn om dit te overleven. En het beste dat we kunnen doen is tegen alles en iedereen vechten die het ons nog moeilijker kan maken.’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.25
3.3/5 6 stemmen
sjarel van seghbroeck
09/10/2012
0

goed boek

Matthis Adam
02/06/2011
0

Door dit boek te lezen word je geconfronteerd met de problemen die de Willows hebben.
De Willows zijn bijna volledig afhankelijk van de landbouw en doen er dan ook alles aan om hun familie en hun bedrijf draaiende te houden, hoe moeilijk ook.
Je beseft dat wij het -in onze Westerse samenleving- wel erg naar onze zin hebben.
Als lezer zie je in dat je als jongere een eigen mening kan hebben en je eigen weg moet kunnen zoeken.
Ook het respect voor de natuur - in al zijn facetten - komt aan bod.

Ellen De Hert
21/11/2010
0

Ik vind het een heel spannend boek. Het boek is heel anders dan andere boeken omdat het thema heel anders is. Het gaat om een familie die aan de rand van de maatschappij leeft. Het boek raakt je emotioneel omdat het echt mooi geschreven is. Je gaat helemaal op in het verhaal wanneer je het aan het lezen bent. De kinderen leven heel verzorgd en blijven heel vriendelijk tegenover hun vader. De spanning wordt doorgetrokken door het hele boek. Je verwacht dat het einde niet positief zal aflopen, maar de manier waarop het afloopt verwacht je helemaal niet. Ellen (SJI)

Florian Budts
18/11/2010
0

Ik vond het een goed boek, maar ik persoonlijk vond het moeilijk te lezen...

Wat vind JIJ?

Aantal sterren