Cover van boek Schijndood
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lemniscaat | 2002 | 184 pagina's
ISBN: 9056374044

Schijndood

De achttienjarige student Kris Blanken studeert economie. Al van jongs af aan wordt hij 's nachts geplaagd door angstdromen, waarin hij zijn eigen dreigende dood beleeft.
Hij hoopt dat een bezoek aan een reïncarnatietherapeute hem verlost van zijn nachtmerries. In de sessies die volgen wordt Kris teruggevoerd naar het Alkmaar van 1655. Hij is niet langer Kris, maar Olivier, de zoon van een apotheker. Zijn wereld stort in als blijkt dat hij melaats is. Hij wordt verbannen uit de stad.

Van der Vlugt kan heel beeldend schrijven. Als Olivier dwaalt door de straten van het door de pest getroffen Alkmaar ruik je als het ware de geur van verrotting. Je hoort de doodsklokken galmen. En je voelt hoe de angst ook jou langzaam maar zeker verlamt. Een bijzonder spannend verhaal. Ongemerkt steek je ook nog iets op over de geschiedenis van Alkmaar.

Lees een stukje

Olivier staat in de regentenkamer. De artsen die hem onderzocht hebben en de leprameesters zitten achter een tafel. Voor hen liggen vellen perkament, volgeschreven met hun bevindingen en … de uitspraak. Wordt het een schone brief of een vuilbrief?
Het zweet staat in zijn handen en zijn maag krampt samen van angst. 0 God, laat het een schone brief zijn!
'De stem van de verdachte werd opvallend hees bevonden en zijn urine is van een twijfelachtige kleur. Op grond van deze bevindingen moeten wij helaas tot de conclusie komen dat de verdachte besmet is met de ziekte van Lazarus en hem een vuilbrief meegeven. Als poorter van de stad Alkmaar heeft de patiënt het recht zich te laten opnemen in de leprozerie van deze stad, alwaar hij verzorgd zal worden. Hij mag zich niet meer in steden en dorpen vertonen, moet smalle paden en wegen vermijden, moet schoenen dragen om de wegen niet te besmetten, mag niet bij openbare putten of bronnen komen en moet een klepper bij zich dragen. Voorts is het hem verboden ... '

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
Kayleigh
24/08/2020
5

Ik heb dit boek voor school moeten lezen en wat was ik daar blij mee. Het gave van het boek is dat het afspeelt in Alkmaar - laat ik daar nu net een beetje de weg weten. In het boek word van alles beschreven over Alkmaar en als je de stad een beetje kent zie je alles ook wat makkelijker voor je. Echt een aanrader: het leest makkelijk en je bent er zo doorheen.  

mandy
13/07/2011
0

leuk maar ook wel treurig boek.

dimphy13
04/07/2011
0

dit boek is leuk en spannend maar soms ook best verwarrend want je leest over 2 personen door elkaar.
maar toch raad ik je het aan om het te lezen.

Boekenlover
13/10/2010
0

Ik vind dit een mooi boek, heel spannend.

stroobants.el
27/09/2009
0

ik moet voor school een boek lezen dat te maken kan hebben met het thema 'oud en nieuw' of het thema 'noord en zuid' uit mijn werkboek nederlands... heeft dit daar iets mee te maken???

Wat vind JIJ?

Aantal sterren