Cover van boek Schijnbewegingen
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Fontein | 2010 | 509 pagina's
ISBN: 9026131038
Dit boek staat in de lijst Bestemming bib: heen en weer in de tijd

Schijnbewegingen

Dit verhaal speelt zich af in Londen, in 1894 – de tijd van de schandalen rond Oscar Wilde en zijn minnaar Bosie. Homoseksualiteit is nog strafbaar, en in Londen bestaat een heel ondergronds netwerk van mannen die van mannen houden. Niet zelden leiden deze geheime activiteiten tot roddels, chantage en afpersing. De jonge kleermakersgast Adrian Mayfield heeft dan ook een probleem wanneer hij ontdekt dat hij meer van mannen houdt dan van vrouwen...

Schijnbewegingen is een roman die weinig taboes uit de weg gaat. Floortje Zwigtman baseerde zich voor een groot deel op waar gebeurde feiten en personen die echt geleefd hebben. Al die kennis verweeft ze in spannend en origineel verhaal. Een aanrader!

Lees een stukje

De avond eindigde in chaos. Ik had drie uur op de Olympus doorgebracht.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.45407
Caro De Backere
03/06/2019
0

Over het algemeen raad ik 'schijnbewegingen' aan. Al moet ik zeggen dat als je niet graag en makkelijk leest, dit misschien toch niet het boek is waar je naar op zoek bent.

Het thema van het boek, homoseksualiteit, vind ik wel boeiend. Je merkt heel goed dat in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, men toch heel anders dacht over homoseksualitiet dan nu. Hoewel er nu nog steeds mensen zijn met een eigen mening erover, wordt het (denk ik) steeds meer geaccepteerd. In het verhaal is dit duidelijk helemaal omgekeerd. Homoseksualiteit was een enorm taboe. Aangezien dit een onderwerp is die de laatste tijd wel enorm in de maatschappij speelt vond ik het wel tof om een boek te lezen waar dit een groot onderdeel van was.

Ik vond het verhaal heel mooi geschreven. Bij sommige zinnen die ik las, dacht ik echt "wauw wat is dit mooi verwoord".Ik kon mij door de dingen die ze schreef echt goed een beeld vormen en daar houd ik van. Wel vond ik het af en toe wat te langdradig. Bepaalde situaties kwamen herhaaldelijk voor. Daarom moet je wel écht houden van dikke boeken en veel lezen. Anders ben je het boek misschien wel snel zat. Ook komen er heel veel personages in voor en af en toe was het wel wat verwarrend. Ook hierdoor denk ik dat je wel wat leeservaring nodig hebt. (zelf heb ik nog niet heel veel boeken gelezen dus misschien denken anderen, die veel lezen, dus anders over de dingen die ik zeg).

Je leest het verhaal vanuit het standpunt van Adrian, ook wel Adie genoemd, het hoofdpersonage. Je volgt dan ook echt zijn gedachten en gevoelens.

Kortom: het is niet het beste boek dat ik al gelezen heb maar voor de fervente lezers onder ons is het wel een aanrader. Als je niet graag leest of niet houdt van dikke boeken, kun je 'schijnbewegingen' maar beter op de rekken laten liggen.

Lynn
06/04/2013
0

Dit is een boek voor ervaren lezers. Ikzelf heb er 9 weken over gedaan om het uit te lezen. De eerste 300 bladzijden zijn echt saai om te lezen, maar dan komt er spanning in het verhaal. De eerste 300 bladzijden zijn wel noodzakelijk, want anders zou het boek onbegrijpelijk zijn. Het is een mooi boek en je leeft helemaal mee met Adrian (hoofdpersonage), maar soms dacht ik met mijn blik uit de 21ste eeuw toch eens: 'Komaan, man, waarom doe je dit nu weer? Hoe dom kan je zijn? Heb je het dan niet door?'. Het boek eindigt onvoorspelbaar en je verwacht nog een tweede deel (dat ik zeker ook ga lezen). Voor mensen die geen moed meer hebben om het te lezen, heb ik 1 raad: blijven verder lezen. Wanneer ik er echt de brui aan wou geven, begon ik recensies te lezen van het boek en heb ik het toch uitgelezen en ik vond het de moeite waard!

Sarah D
15/01/2011
0

Blijkbaar vinden de andere mensen op deze website dit boek soms wat saai... Voor het geval je daardoor zou beginnen twijfelen om "Schijnbewegingen" te lezen: niet twijfelen! Doen! Hol naar de bibliotheek!

De trilogie van Floortje Zwigtman, waarvan dit het eerste deel is, vind ik een van de mooiste dingen die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het verhaal leest vlot, is heel boeiend en zit ontzettend sterk in elkaar. Indrukwekkend is het hoe de schrijfster erin slaagt een heel levendig beeld te schetsen van het Victoriaanse Londen, terwijl ze toch in de eerste plaats een meeslepend verhaal vertelt over een homoseksuele jongen met wie je erg goed kan meeleven. Het boek vond ik ook best grappig. Soms zijn er nogal ingewikkelde stukken in en het is natuurlijk een dikke turf, maar als je graag leest, zal je dit absoluut en verre van saai vinden.

Ook de vervolgdelen zijn aan te raden. "Schijnbewegingen" is op zich al erg mooi, maar toen ik ook de andere twee delen gelezen had, was ik helemaal onder de indruk.

Dorien Dierick
18/11/2010
0

Het was een zeer interessant en leerrijk boek over seksuele geaardheid en hoe je daarmee omgaat in de 19e eeuw (toen het nog taboe was!). Het was leuk om te lezen, maar soms moeilijk om door te lezen omdat je bij bepaalde stukken te veel commentaar of beschrijvingen krijgt of het verhaal dwaalt een beetje af. Ik vond het persoonlijk een goed boek, maar zou het niet aanbevelen aan mensen die niet graag lezen omdat er ook veel verschillende personages in voorkomen en veel moeilijke namen. Als je graag leest is dit zeker een aanrader. Het verhaal neemt je mee in de ongekende wereld van de homoseksualiteit.

mr
14/12/2008
0

Mooi boek, het heeft me aangezet tot het lezen van het tweede deel. Naar mijn mening een aanrader!

Sarah
01/11/2008
0

Het boek heeft een interessant thema en het verhaal was goed genoeg om tot het einde te blijven lezen. Ook de geweldige research apprecieer ik. Maar ik zou het niet opnieuw willen lezen. Er waren zoveel saaie passages in het verhaal dat ik , als ik het nog eens zou moeten lezen, gewoon in slaap zal vallen. Dit boek was nog maar het eerste deel van het verhaal. Puur om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen zou ik overwegen om dat tweede deel te lezen, maar als ik dan denk aan die saaie stukken, heb ik er niet zoveel zin in. Geen tweede boek van Zwigtman voor mij en de boeken die de Gouden Uil hebben gewonnen laat ik voorlopig ook links liggen.

sb
14/10/2008
0

Een heel dik boek, maar buiten enkele leuke momenten aan de saaie kant.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren