Cover van boek Rood
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Luitingh-Sijthoff | 2016 | 447 pagina's
ISBN: 9789024570966

Rood

Darrow’s bestaan is bikkelhard, maar hij is gelukkig. Hij is getrouwd met het meisje van zijn dromen, en zijn werk als Helduiker zorgt ervoor dat er genoeg brandstof beschikbaar is voor het terravormingsproces dat van Mars een paradijs voor de volgende generaties zal maken. Hij is Rood, en hij stelt geen vragen bij het feit dat zijn hele leven geregeerd wordt door de Gouden. Tot zijn vrouw door hen vermoord wordt. Tot hij ontdekt dat Mars al eeuwen een paradijs is.

In dit boek en deze trilogie gebeuren heel wrede dingen. Een absoluut meedogenloze groep mensen vindt dat zij het recht hebben om met ijzeren hand te heersen over alle andere mensen, met alle gevolgen van dien. Eugenetica wordt gebruikt om mensen voor te bestemmen voor bepaalde taken, zonder enige keuze of vrije wil. Maar dat maakt Darrow’s evolutie van Rood naar Goud des te fascinerender. Hij maakt vreselijke keuzes voor een betere toekomst, maar is hij daardoor wel nog ‘beter’ dan degenen die hij wilt vernietigen?

Lees een stukje

De Laurier. Vierentwintig clans in de ondergrondse mijnwerkerskolonie van Lykos, en één Laurier per kwartaal. De Laurier betekent meer voedsel dan je op kunt. Meer branders om te roken. Van Aarde geïmporteerde dekens. Amberkleurige sterkedrank met het keurmerk van de Gemeenschap. De Laurier betekent winnen. De Gammaclan heeft de Laurier al ik weet niet hoelang. Dus wij, de mindere clans, moeten altijd genoegen nemen met de Quota, net genoeg om van te leven. Eo zegt dat de Laurier de worst is die de Gemeenschap ons voorhoudt; altijd net te ver weg om te kunnen pakken. Net genoeg om ons duidelijk te maken dat we tekortschieten en dat daar weinig aan valt te veranderen. We zijn zogenaamd pioniers, maar Eo vindt slaven een betere benaming.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3
Jef
09/03/2021
3

?

Wat vind JIJ?

Aantal sterren