Cover van boek Nicolas en de verdwijning van de wereld
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Arbeiderspers | 2019 | 251 pagina's
ISBN: 9789029510479

Nicolas en de verdwijning van de wereld

De achtjarige Nicolas is geobsedeerd door de stripverhalen van Adelaar. Wanneer op een dag de eerste minister vertelt dat een zwart gat de wereld zal opslokken, besluit Nicolas dat hij de wereld zal redden, net als de fictieve Adelaar. Maar hoe doe je dat? En wat doe je als alle volwassenen zich gek gedragen? School stopt, afval hoopt op, gewelddadige bendes stelen eten en ondertussen vertrekt de papa van Nicolas om levensmiddelen te zoeken... Wat is nog echt en wat is fictie?

De lezer volgt alles vanuit het standpunt van de jonge Nicolas, die nog niet zoveel begrijpt. Als verteller is Nicolas niet betrouwbaar, maar altijd hoopvol. De laatste scène is ingrijpend en siddert nog lang na...

Lees een stukje

Ik vind regen niet erg. Dat alles nat wordt - mijn spijkerbroek en mijn gympen en mijn haar en mijn rug - dat vind ik niet erg. Joachim vindt het ook niet erg. We lopen naar het bouwterrein. Onderweg vertel ik dat ik een zusje heb. De grond is een blubberige zandbak. Ik weet niet of er nog gewerkt wordt. Het voelt alsof er al tijden niemand meer geweest is.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.545455
shahd dikaraweis
25/03/2024
5

Dit boek is super goed!

AH
06/11/2022
4

Goed boek

DA
10/03/2021
0

Het verhaal gaat over een achtjarige jongen die Nicolas heet en hij is ook een grote idool van zijn favoriete stripkarakter de Adelaar. Op een dag wordt er op het nieuws gezegd dat er een zwart gat richting de aarde komt die de mensheid gaat wegvagen. Nicolas wilt net als zijn favoriete Adelaar de wereld en zijn familie redden. Nicolas is ook iemand die een moeilijk leven heeft: zijn vader werkt veel en zijn moeder is niet altijd bereikbaar daarom is hij vaak alleen. De buurvrouw van Nicolas is er ook om op hem op te passen maar zijn ouders hebben besloten dat hij groot genoeg is om op zich zelf te passen. Nadat er op het nieuws gezegd werd dat er een zwart gat richting de aarde kwam begonnen mensen vreemd te doen zoals in het publiek roepen dat ze terug naar god gaan en ook mensen die zelfmoord plegen.

Ik vond dat het een leuk verhaal was. Het was zeker het onderwerp waar het verhaal rond draaide dat mij het meeste heeft gemotiveerd om het boek te lezen. Het verhaal zelf is meeslepend en interessant, het wordt vertelt met het ik-perspectief. De schrijver heeft de personages ook goed beschreven en voorgesteld, dit was een van de zaken dat belangrijk is voor mij om het verhaal te kunnen begrijpen. De kaft is ook leuk om te zien en het is ook een reden waarom je het boek graag zou willen lezen. Op sommige plaatsen begreep ik niets, het was soms niet duidelijk wat er gebeurde en waarom het gebeurde en daardoor had ik soms het gevoel dat ik niet meer mee was met het verhaal. Dit was ook een reden dat ik niet meer wou door lezen en mijn motivatie verloor om door te gaan. En ik had ook het gevoel dat er soms veel en nutteloze informatie gegeven werd maar dit is mijn eigen mening misschien ben ik zelf fout. Voor de rest was de structuur en de spelling van de zinnen wel goed en ook op een interessante manier geschreven. In het verhaal waren ook veel leuke en spannende momenten die het ook meeslepender maakten.

 Om alles kort samen te vatten is het een leuk kort verhaal dat meeslepend en heel interessant is, leuk om te lezen. Er waren wel veel moeilijkheden om het te lezen en om voortgaan in het verhaal, er werd ook te veel informatie gegeven over het boek. Er waren spannende en leuke momenten in het verhaal dat ervoor zorgde dat het verhaal leuker werd. Het onderwerp is ook een heel leuk en origineel verhaal, het is ook de eerste reden waardoor ik deze boek heb gelezen. De personages waren goed uitgebreid en goed voorgesteld. De kaft is ook aantrekkelijk wanneer je zo een soort kaft ziet trekt het je aandacht en lees je de samenvatting. Ik hoop dat ik meer van deze soort verhalen en boeken zal vinden. Dit boek is een hele goed boek daarom kan ik het aan veel jongeren aanraden, het is een boek dat gelezen moet worden.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren