Cover van boek Ik ben niet bang
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lebowski | 2017 | 206 pagina's
ISBN: 9789048840144

Ik ben niet bang

Zuid-Italië, 1978. Op een snikhete zomerdag trekt de negenjarige Michele erop uit met zijn fiets. In de verlaten velden doet hij een afschuwelijke ontdekking. In een kuil in de grond vindt hij een vastgeketende jongen die even oud is als hij. Nog meer ontdekkingen laten Michele twijfelen aan dingen waar hij zeker van was.

Ik ben niet bang is een bijzonder spannend verhaal over een jongen die alle moed van de wereld verzamelt om zich recht te houden in een wereld waar plots niets nog hetzelfde is. Verfilmd als Io non ho paura.

Lees een stukje

Ik stootte mijn slaap, keihard. In mijn hoofd begon een fluitketel te loeien en in mijn neus hing de lucht van het desinfecteermiddel dat ze op school in de wc's gooien. Voor mijn ogen knalden gele bliksemschichten.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 6 stemmen
Filip S.
25/02/2016
0

Ik ben blij dat ik dit boek heb gekozen want het was een boek zoals je ze normaal niet tegenkomt. Het breekt zowat met de cliché verhalen, door de zware dilemma’s door een jongen van negen jaar te laten maken. Omdat er zo’n moeilijke beslissingen moesten gemaakt worden bleef het boek spannend tot op het einde. Als je de titel zou lezen zou je totaal niet weten dat het over een jongen zal gaan die geketend is in een hol en die denkt dat hij eigenlijk al dood is. Ik vond het ook leuk dat ze starten met het kindse van Michele eerst te laten zien (het buiten spelen in de hitte samen met andere kinderen, wedstrijdjes houden en de verliezer die dan een straf moest uitvoeren) om aan te tonen dat het zwaar zal worden. Door de straf heeft hij de geketende Filippo gevonden en dan had Michelle de keuze. Als een negenjarige zou je het oftewel gewoon zo laten en het uit je hoofd zetten of het direct aan iemand gaan vertellen. Maar dat deed Michele niet, hij hield het eerst voor zich en vertelde het uiteindelijk eens aan Salvatore in ruil voor een elftal van de voetbal. Het doorzettingsvermogen en de manier van handelen van Michele vind ik enorm leuk om te lezen.

Gwen en Minne
20/11/2014
0

We vonden het een mooi boek. Er kwamen een aantal spannende fragmenten in voor. De personages werden goed beschreven en hadden elk hun eigen karaktertrekken. Het einde vonden we minder goed omdat dat nogal onduidelijk was. Het was wel superspannend en uiteindelijk is alles goed gekomen. Ondanks dat er enkele moeilijke woorden in voor kwamen, las het boek toch vlot. We raden het boek zeker aan. Vooral door de spannende gebeurtenissen en de leuke personages is het zeker een aanrader!

Karo Moens
29/09/2013
0

Het boek ‘Ik ben niet bang’ sprak mij eigenlijk al aan vanaf het begin,ik wou en moest dit boek lezen en afgaand op de samenvatting scheen het een mooi verhaal te zijn. In het begin vond ik het niet zo spectaculair en boeiend maar vanaf dat de hoofdpersonage ‘Michele’ een uitgemergeld jongetje vastgeketend aan een ketting in een put vindt,leeft het boek als het ware op. Je wordt vanaf dan eigenlijk gemotiveerd om verder te lezen,omdat je zo graag wilt weten wat ‘Michele’ gaat doen met het jongetje en hoe hij omgaat met de situatie. Een aantal gebeurtenissen hebben mij echt aangegrepen,bv. Op het einde van het boek toen ‘Michele’ heel de tijd bij‘Filippo’ bleef en hem uit de grot hielp en ondanks dat hij er zelf niet uitgeraakte zei hij tegen het jongetje dat hij moest weglopen. Dat vond ik echt mooi! Gedurende het verhaal zie je ‘Michele’ ook opgroeien,in het begin gelooft hij nog in monsters maar na het einde toe mindert het meer en meer. Een boek waar je veel uit kan leren.

Jacky
21/03/2013
0

Ik vond het een erg goed boek. Je ziet de jongen eigenlijk opgroeien in het boek. In het begin geloofd hij nog in fantasiewezens en naar het einde van het boek niet meer. Ook is het erg leuk om mee te denken naar zijn zoektocht.

Katrien
04/12/2012
0

Super boek! Spanning verzekerd! Ik moest dit boek lezen voor school en er een recensie over schrijven, ik heb het met veel plezier uitgelezen, het was echt een zalig boek. Ik heb ook de film er van gezien en ook deze was echt goed! De moeite waard!

bryan vanhalst
22/05/2012
0

ik vond het boek net lang genoeg. 206 pagina's vind ik mooi voor een boek. Het taalgebruik was niet al te moeilijk, maar soms stond er een woordje te veel of te weinig. Ik vond ook dat de auteur het verhaal heel uitvoerig en op een leuke manier vertelt. Het verhaal is spannend, daarom heb ik het in 1 week uitgelezen. De verrassende wendingen in het boek vond ik ook heel goed omdat je dan als lezer blijft lezen omdat het dan net zo spannend is.

Babette De Kuyssche
08/12/2011
0

Mooi verwoord boek met een inlevende inhoud! Heel mooi boek en een echte aanrader!

Anne-Mie Brouckaert
19/01/2011
0

Dit boek is prachtig verfilmd. Een echte aanrader.

Bert
24/10/2010
0

Ik vond het een goed en spannend boek. Het leest heel vlot en het is goed geschreven. Het is een boek dat je meesleept van het begin tot het einde want het blijft echt spannend. De manier waarop er word beschreven hoe dat Michele die jongen probeert te helpen is zeer goed. Hoe verder je leest hoe meer je over de thuissituatie van Michele begint te weten en zo houd de auteur je in spanning. Er zijn veel verassende wendingen die het lezen aangenaam maken. Ik vond het in het begin wel goed dat je ook de fantasie van de jongen te weten komt maar spijtig genoeg komen die heksen en reuzen te vaak terug in het verhaal. Het einde had ook een valse noot vond ik. Het was eerst heel spannend maar jammer genoeg had het boek een open einde. Ik had liever nog een kwartiertje verder gelezen met een deftig einde maar helaas. Maar het is toch een aanrader.

dina
15/11/2009
0

In het begin vond ik het saai... maar toen ik verder las, vond ik het heel spannend en heel interessant!! Vooral toen zijn vader terug kwam, was het beste stuk!!

Caroline Antunes Da Silva
23/05/2008
0

Ik vond het een schitterend boek. Het was spannend van begin tot einde. Je leest gemakkelijk het ene hoofdstuk na het andere, zonder te willen stoppen. Wel vond ik het jammer dat men de waarheid niet achterhaalt.

pettertje
23/05/2008
0

Ik vond het een spannend boek, het was enorm vlot om te lezen. Het is wel verrassend dat het boek een open einde heeft. Ik voelde mee met het hoofdpersonage, al zijn handelingen hebben me geraakt. Zeker een aanrader.

Annelien Bollaert
23/05/2008
0

De titel en de achterflap van dit boek spraken me direct aan. Het was een heel spannend en aangrijpend verhaal. Ik heb er echt van genoten. Je kan je volledig inleven in de gevoelens van de personages. Je wilt gewoon niet stoppen met lezen tot het uit is. Ik had nog nooit van Niccolò Ammaniti gehoord maar nu zou ik graag nog andere boeken van hem willen lezen.

Marijke Vansteenkiste
01/01/2008
0

Ongelooflijk goed ! Ik zat op mijn stoel genageld van de spanning. Van de eerste tot de laatste bladzijde zit dit helemaal juist. Het verhaalstandpunt is heel origineel en de schrijver stelt vragen die je daarna nog dagenlang bezig houden.

Laly
18/11/2007
0

Ik heb het boek nog niet gelezen, maar het lijkt me echt een te gek boek. Het lijkt me ook een heel spannend boek en volgens mij kan je al aan de titels zien dat het over een kind gaat, dat alles wil doen om haar grootste droom uit te laten komen en niets zal haar stoppen !!
Ik ga het boek zeker weten lezen, maar ik weet nog niet wanneer.

marenthe
29/10/2006
0

Té goed boek. Dit is weer eens iets anders dan die afgezaagde figuren met hun cliché's. Het boek bleef spannend tot het eind, en ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon. Ik vind het ook een goed bedacht verhaal, met leuke personages.

Hanne
18/09/2006
0

De schrijver is een Italiaan waar ik nog nooit over gehoord had, ik had dus geen vooroordelen. De eerste pagina’s zijn me echter al goed bevallen. Vanaf het eerste moment is het al een zeer aangrijpend boek. Ik voel me meteen verbonden met het hoofdpersonage. Ik kan mezelf inleven in zijn situatie en zijn problemen. Je wil meteen verder lezen. Ik verwacht verder dat het boek spannend blijft en niet voorspelbaar wordt.

Ilse
17/09/2006
0

Mijn eerste indruk van het boek is over het algemeen heel positief. Het belooft een spannend boek te worden. Een goed boek is voor mij een verhaal waarin je jezelf kan verdiepen en vooral verbonden raakt met de personages en de gebeurtenissen. In dit boek is dat duidelijk van toepassing. Je voelt ook al in het begin van het verhaal dat er spanning aanwezig is. Een boek is voor mij pas geslaagd wanneer je de drang voelt om naar het boek te grijpen, verder te lezen. Het verhaal vind ik meeslepend. Het is super wanneer je je in het boek kan inleven alsof je het zelf beleeft. Er wordt al onmiddellijk een band geschapen met het hoofdpersonage omdat die zijn gevoelens uitdrukt. Hij drukt zijn verdriet uit in woorden, wat niet zomaar vanzelf gaat. Ik vind het boek spannend, fascinerend, ook wel moeilijk te begrijpen, onvoorspelbaar, geloofwaardig, emotioneel, meelevend en inleefbaar. Het boek doet je nadenken over de duurzame waarden van het leven.

...
10/09/2006
0

Kheb het boek nog niet gelezen, maar de film is PRACHTIG!!

anoniempje
13/11/2008
0

het boek ik ben niet bang is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.Je wilt niet stoppen omdat he zo spannend is en je wil weten wat er verder gaat gebeuren, het was het eerste boek dat ik heb gelezen van niccolo ammaniti en wil meteen al aan een anders beginnen!!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren