Cover van boek Hype
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Chicken House | 2014 | 271 pagina's
ISBN: 9789044345261

Hype

De Britse samenleving davert op haar grondvesten. De ‘Zeloten’ strijden tegen de ongelijke verdeling van de rijkdom, maar dat ontaardt al snel in gewelddadige demonstraties. Tijdens een van hun acties voorzien zij de opgezweepte betogers van Death. Wie deze drug inneemt, zal na zeven dagen onherroepelijk sterven. ‘Deathers’ krijgen echter wel de kans om hun ‘laatste week’ bijzonder intens te beleven. Verteerd door problemen na de verdwijning van z’n broer Jess en teleurgesteld omdat z’n vriendin hun relatie verbrak, neemt Adam in een opwelling Death. Als de waarheid echter geheel anders blijkt, probeert hij wanhopig een tegengif te bemachtigen. Adam raakt daarbij echter in een spiraal van geweld en bloederige acties.

Net zoals in z’n vorige boeken Junkies, Foxy: mijn leven als teef en Testosteron schrijft Burgess in Hype opvallend expliciet over controversiële onderwerpen als armoede, seks en drugs. De effecten van de drug 'Death' en Adams verzet tegen zijn schijnbaar onherroepelijk lot maken 'Hype' tevens tot een aangrijpende roman. De vele gewelddadige actiescènes en gevechten zorgen voor de nodige spanning en leiden regelrecht naar een verrassend einde.

Lees een stukje

Hij wilde naar buiten rennen, de zon in en meteen beginnen. Alleen hier zitten, ademhalen en in leven zijn was al geweldig, maar de waardevolle seconden tikten razendsnel weg. Er moest een bucket list komen: zijn laatste daden op aarde. Hij pakte een potlood en begon te schrijven. Verliefd worden. Wat lulde hij nou? Hij was al verliefd. Opnieuw. Seks met Lizzie. Haar zwanger maken. Ja. Hij wilde iets achterlaten. Een zoon! Hij wilde een zoon.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
Rune Depauw
10/03/2021
4

Adam en Lizzie gaan samen naar een concert van Jimmy Earle kijken. Jimmy Earle heeft de deathpil genomen. Death is een soort drugs in de vorm van een pilletje en als je het inneemt heb je nog maar 1 week te leven. Maar dat wordt dan wel de beste week van je leven. Je kan alles doen wat je wil, want je leven is toch bijna voorbij. Op het einde van het concert valt Jimmy Earle plotseling neer. Iedereen dacht dat hij het voor de grap aan het doen was, maar snel werd duidelijk dat hij echt dood was. De bewakers hebben iedereen vriendelijk gevraagd om naar buiten te gaan, en eens iedereen buiten was, braken de rellen los. Zeloten palmden het stadhuis van Manchester in en overal werden winkels beroofd. Adam en Lizzie beleefden de heisa vanop de eerste rij. Adam vond het fantastisch om dit te kunnen meemaken. Ze gaan naar huis. De volgende dag vinden de ouders van Adam een brief in de brievenbus. De brief werd gebracht door de Zeloten. Op de brief staat dat Jess, zijn oudere broer, overleden is. Adam kan het niet geloven, en zijn ouders staan paf, Jess zorgde namelijk voor een inkomen. Ze weten niet wat ze moeten doen. Die zelfde avond hebben Lizzie en Adam afgesproken, Adam is zo boos en verdrietig tegelijkertijd dat hij plotseling zonder na te denken een deathpil heeft geslikt. Lizzie is helemaal van slag en rent weg. Nu is Adam niet alleen Jess kwijt, maar ook Lizzie. Hij heeft nu nog maar een week te leven, maar komt te weten dat zijn leven hem meer waard is dan hij dacht.

Het is een heel vlot en spannend verhaal. Het is aangenaam om te lezen. Er worden niet te veel moeilijke woorden gebruikt waardoor het voor verschillende leeftijden aangenaam is om te lezen. Melvin Burgess heeft al een aantal prijzen gewonnen, onder meer de Carnegie Medal met het boek Junkies. Het boek is zeker een aanrader voor mensen die graag spannende en vlotte verhalen lezen. Het boek heeft 270 pagina’s, dat lijkt veel maar als je aan het lezen bent gaat het echt heel snel vooruit. Ik ben er ook zeker van dat zijn andere boeken ook heel goed zijn, dus ik raad de boeken van Melvin Burgess zeker aan aan jongeren.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren