Cover van boek Lopen voor je leven
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2010 | 183 pagina's
ISBN: 9789045100524

Lopen voor je leven

Noor is achttien en wil kost wat kost een marathon uitlopen. Zeer ongewoon voor vrouwen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, maar Noor is een natuurtalent. Tijdens het lopen denkt ze aan wat voorbij is en wat steeds terugkomt, waarom ze moet lopen voor haar leven!

Een bloedmooi verhaal. De adrenalinestoot die je krijgt als je door dit boek raast is misschien wel te evenaren met het lopen van de marathon zelf. Een boek waarbij je wanhopig het slinkend aantal bladzijden telt die je nog hebt...

Lees een stukje

Al twintig kilometer. Deze afstand heb ik tijdens trainingen zo vaak gelopen. Ik voel me nog steeds niet overdreven moe, al loop ik sneller dan gewoonlijk. Af en toe een lichte steek in mijn kuit. Niet versnellen, niet vertragen. Even geen herinneringen. Het is prettig om zo te lopen. Alsof ik er niet meer ben.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.131385
:)
16/03/2021
5

ik lees niet graag maar dit boek was makkelijk te lezen dus wel een aanrader 

;)))
05/09/2018
0

aanrader!

yonas
03/10/2016
0

ik ga het boek zeker lezen want de titel vind ik goed en ik ga in mijn vrije tijd ook lopen.

Astrid Sabot
18/03/2015
0

Vechten om te overleven
'Alles geven. Rennen. Alles.' Uit het boek 'Lopen voor je leven' geschreven door Els Beerten.

Els Beerten is een Vlaamse schrijfster. Ze studeerde Germaanse taal- en letterkunde. In haar boeken beschrijft ze vooral de psychologie, de ontwikkeling van personages.
Noor, een heel sportief meisje, neemt deel aan een marathon. Ze krijgt felle kritiek want ze is een vrouw en veel te jong.
Tijdens de loop haalt ze jeugdherinneringen op uit haar verleden, één voor één momenten die haar leven een bepaalde wending geven. Eén dramatische gebeurtenis, de dood van Linda laat diepe sporen na. Hoe zal ze dit verwerken?
Noor laat haar verleden los en neemt haar leven terug in handen. Ze wil en zal overwinnen!
De opbouw van het verhaal, het heden wordt aangegeven met het aantal gelopen kilometers van de marathon. Het verleden typeert de vele gebeurtenissen.

Het boek is zeer aangrijpend, vooral omdat er heel veel emoties in verwerkt zitten. De personages zijn zo goed beschreven dat je je volledig kunt inleven. De dood van Linda zorgt voor een ernstig trauma. De marathon confronteert Noor met zichzelf. In het lopen gooit ze haar remmen los om afstand te doen van haar enorm schuldgevoel.

Een mooi boek voor de jonge puber. Een verhaal waar elementen zoals doorzetten, emoties loslaten, wisselende stemmingen en puberteit aan bod komen.

Mathieu Grymonprez
12/03/2015
0

Lopen als pijnstiller

‘Ik voelde hoe mijn hoofd weer volliep, mijn gedachten als water werden en de dam die ze moest tegenhouden, gebroken was. Ik wreef over mijn voorhoofd, maar ze gingen niet weg. Ik sloot mijn ogen en duwde mijn gezicht in het kussen. Ook dat hielp niet.’ Het boek lopen voor je leven van Els Beerten gaat over Noor die haar pijn verwerkt door te lopen.

Het boek beschrijft het levensverhaal van Noor die net 18 jaar geworden is en een marathon wil lopen. Hoewel iedereen haar te jong vindt, doet ze toch. Doorheen het verhaal vind je tal van flashbacks, waarin je leest waarom Noor zo bezeten is door lopen. Het boek is niet in chronologische volgorde geschreven, maar dat is helemaal niet erg, integendeel, op die manier blijft de spanning behouden tot het einde. De schrijfster weet hoe ze een boek moet opbouwen en dat zie je duidelijk in dit verhaal. Door het gebruik van makkelijke woorden en zinnen is het boek zeer verstaanbaar voor jongere mensen, maar door de tal van flashbacks en de speciale opbouw dan weer niet.

Volgens mij een aanrader voor jongeren die graag een boek lezen en zich kunnen verdiepen in een personage. Snel je naar de bibliotheek!

lisa
12/03/2015
0

Drie prijzen heeft het boek reeds in bezit, Lopen voor je leven van Els Beerten. ‘Als je de berg niet klein kunt krijgen, kun je hem wel leren beklimmen’ is de hoofdgedachte van het boek.

Het boek gaat over Noor, een meisje van 18 jaar die nog steeds worstelt met een nare gebeurtenis uit haar jeugd. Noor is vastbesloten om een marathon te lopen en ondertussen denkt ze weer terug aan vroegere tijden.

Het boek is eenvoudig en vooral in korte zinnen geschreven, dat maakt het wel toegankelijk voor vele leeftijden. Het verhaal was ook wel goed, ik wou de hele tijd verder lezen want ik wou weten wat er met Linda was gebeurd. Ik vond dat het hoofdpersonage, Noor, goed was uitgewerkt. Je leeft echt mee met haar en haar karakter komt goed naar voren. Ze is vaak stil maar als het moet zegt ze wel waar het op staat en ze heeft ook een ontzettend groot doorzettingsvermogen. Het einde was ook mooi, hoewel het voorspelbaar was, het was mooi om te lezen dat de moodring eindelijk weer blauwgroen werd.
Wat ik minder goed vond aan het boek waren de flashbacks, ze waren helemaal niet chronologisch en dat maakte het soms ingewikkeld. Ik was ook wel teleurgesteld toen ik erachter kwam hoe Linda was gestorven, ik vond het nogal onrealistisch.

Ik geef het boek een 7/10 en het is zeker aan te raden als je van dit genre houdt.

Kim
08/04/2013
0

'Lopen voor je leven' spreekt mij aan omdat het gaat over een tienermeisje dat twijfelt aan zichzelf maar door haar passie voor atletiek haar zelfvertrouwen terugvindt. Els Beerten is een geniale schrijfster die niet graag in de belangstelling staat. Haar diepzinnige schrijfstijl boeit me keer op keer. Sommige zinnen doen me nadenken bv. 'Als je iets wil, en wel zo graag dat je er alles voor overhebt, maar dan ook echt alles: kan het dan eigenlijk mislukken? Was elke poging die je ondernam niet al een overwinning?' of 'Nooit gaat alles fout.' of 'Misschien was het leven niet meer dan proberen.' Els Beertens boek heeft me wijzer gemaakt, het heeft me getoond dat je niet mag opgeven omdat het leven te veel waard is. Meer dan eens heb ik met tranen in de ogen Noors verdriet en pijn beleefd en daaraan herken je schrijvers: als ze je het gevoel kunnen geven dat hun fantasiewereldje niet verzonnen is, maar echt! :)

Matilde
26/03/2013
0

Heel mooi!

Gilles
21/03/2013
0

Ik vond het behoorlijk saai omdat de intro redelijk lang was.

Janne
21/03/2013
0

Ik vond het een zeer interessant boek omdat het opgedeeld is in twee delen. Het deel dat het hoofdpersonage een marathon loopt en het deel dat je terug gaat in haar verleden.

Chelsea
28/02/2013
0

Het is een origineel, aangrijpend boek. Als je erin begint te lezen wil je zo graag het einde weten. Je kan er ook veel uit leren. Bijvoorbeeld: je mag nooit opgeven, je moet altijd blijven doorzetten. Het was echt het lezen waard! Gewoonweg een fantastisch boek!!!

Laura
26/02/2013
0

Ik las dit boek voor school, voor de les Nederlands. We konden kiezen uit een lijst van boeken, waaruit dit boek me het meeste aansprak. Dit kwam vooral door de korte inhoud op de achterkant, die meteen duidelijk maakt over wat het boek gaat. Door de vele flashbacks binnen het verhaal, zou je denken dat het boek niet gemakkelijk leest, maar dat is dus helemaal niet waar. Er wordt telkens duidelijk gezegd waar en wanneer een stuk in het boek plaatsvindt. Het boek is inderdaad een echte aanrader voor mensen die graag worden meegezogen in een verhaal.

Chelsea
25/02/2013
0

Het is een origineel, aangrijpend boek. Als je erin begint te lezen wil je zo graag het einde weten. Je kan er ook veel uit leren bijvoorbeeld. Je mag nooit opgeven, je moet altijd blijven doorzetten. Het was echt het lezen waard!! Gewoonweg een fantastisch boek!!!

Chelsea
15/01/2013
0

Het is een origineel, aangrijpend boek. Als je erin begint te lezen wil je zo graag het einde weten. Je kan er ook veel uit leren: bijvoorbeeld: 'Je mag nooit opgeven, je moet altijd blijven doorzetten. Het was echt het lezen waard!! Gewoonweg een fantastisch boek!!!'

anouar
28/11/2012
0

Dit is een heel spannend boek.

Jamie
27/11/2012
0

Ik vind het een heel mooi boek vooral omdat het over liefde, vriendschappen en sport gaat. Je leert ook veel bij over hardlopen.

Chelsea
03/11/2012
0

Het verhaal is origineel, aangrijpend en ontroerend. Uit dit boek kan je veel zaken leren, bv. nooit opgeven maar altijd blijven doorzetten... Ik kon me goed inleven in het verhaal. Het was alsof ik het zelf beleefde. Het boek was fantastisch!!!

Chelsea
03/11/2012
0

Dit is een fantastisch verhaal van het begin tot het einde. Als je het boek begint te lezen wil je het helemaal uitlezen, omdat je wil weten hoe het afloopt.

Kato
15/10/2012
0

Het is een heel mooi boek. Ik vind het goed dat datgene wat er met Linda gebeurde tot het laatste werd geheimgehouden, zodat je zeker moest blijven lezen om dat te weten te komen.

johny
13/05/2012
0

Een redelijk mooi boek.

elien123
19/10/2011
0

ik vind het een heel mooi boek. het leest vlot en zeer aangrijpend.

Kimber
11/10/2011
0

Een heel goed boek. Zeker een aanrader!

Charlotte
06/06/2011
0

Ik vind het een heel mooi boek, omdat de situaties waar Noor (het hoofdpersonage) in terecht komt mooi omschreven zijn. Zo kan je je heel goed inleven in het boek. Je kan het boek rap uitlezen en is heel gemakkelijk. Ik vind dat het boek ook spannend is omdat tijdens dat Noor een marathon loopt denkt ze terug aan vroeger en zo kom je steeds een beetje meer te weten over wat er gebeurd is. Ik vind het ook leuk dat het over sport gaat (namelijk: lopen) dus het boek is zeker een aanrader!

Anne-Mie
19/01/2011
0

Dit boek leest heel vlot. Lopen interesseert mij niet zo maar het gaat vooral over het leven van Noor. Hoofdzakelijk haar verleden. Stukje bij beetje komen we te weten wat er eigenlijk in haar kindertijd gebeurd is. Het sportieve en het emotionele zijn goed met elkaar verweven.

Clarissa
04/01/2011
0

<i>Lopen voor je leven</i> staat zeker in mijn top 5 van allermooiste boeken die ik ooit las. Het boek is aangrijpend, maar toch luchtig.
EEN ECHTE AANRADER voor iedereen!

Elien Somers
20/11/2010
0

Het boek 'Lopen voor je leven' is een geweldig goed boek. Het boek greep me echt aan. Het gaat over vriendschap en liefde. Bij het lezen van het verhaal kon ik me goed inleven in het hoofdpersonage Noor. Het leek alsof ik in haar schoenen stond. Het boek is erg goed geschreven en leest erg vlot. Een echte aanrader!!

Sam
15/11/2010
0

Dit boek is geweldig. Nog nooit ben ik zo aangegrepen geweest als door 'Lopen voor je leven'... Het is ongeloofelijk goed geschreven, met mooie stukken erin. I love it :)

Fientje
08/10/2010
0

Het is een super leuk boek! Het is mooi verteld en aangrijpend!
een echte aanrader!

kiara
27/09/2010
0

'k heb er maar eeen stukje van kunnen lezen, maar ik hoop dat ik het helemaal kan lezen want dat stukje was al super.
xxxtingoloverxxx

sillukuhh
05/03/2010
0

Ik moest dat boek lezen voor een boekbespreking op school en het is een gaaf en spannend boek ik had het binnen 1 dag uit gewoon te leuk!!!

xx sillukuhh

Robin Degrande
28/02/2010
0

Ik vind het een zéér prachtig boek.
Er is een goede en vlotte overgang van tijden.Het is geen boek voor beginnende lezers omdat de overgangen het moeilijk maken. Hoe het boek geschreven is is ronduit prachtig. Echt een aanrader zou ik zeggen.

silke coppieters
28/10/2009
0

Het is echt een super mooi boek het gaat over vriendschap, liefde. Ik ben niet echt een grote lezer maar dit boek is fantastisch en ik raad het aan iedereen aan. Vooral aan mensen die graag boeken over de liefde en vriendschap lezen maar ook aan mensen die helemaal niet graag lezen zoals ik! ECHT LEZEN DIT BOEK !!!!!!!

Jolien
03/10/2009
0

Dit boek grijpt je echt vast! Eens je er in begint te lezen, kan je gewoon niet stoppen!! Het is heel aangrijpend, liefdevol,... Het is een van de meest fantastische boeken die ik ooit heb gelezen! Ik raad het jullie allemaal aan!

jojolien
31/05/2009
0

Echt een goed boek, verrassende wending. Begint goed, je vraagtje meteen al het een en ander af.

Laurence Pieters
05/03/2009
0

Ik vind het een zeer mooi boek. Doordat het niet chronologisch verloopt blijft het spannend omdat je steeds wilt weten wat er te gebeuren valt. Het is ook zeer hedendaags, wat die meisjes meemaken is zeer realistisch. En wat ik ook zeer belangrijk vind is dat het heel snel leest.

stephanie fierens
04/03/2009
0

Ik vind het super dat Noor zo gebeten is door het lopen, net zoals ik door het paardrijden. Terwijl ik heb boek lees is het net alsof ik in Noor haar schoenen sta, ik voel haar emoties, wat zij denkt, wat ze doet... Ik heb het nu al 3 keer gelezen en heb blijft me boeien. Het is echt een supergoed boek! Ik raad het echt veel mensen aan om dit zeker eens te lezen.

Lore
26/02/2009
0

PRACHTIG. Noor is gepassioneerd door lopen dat is duidelijk. Het is zo mooi hoe je doorheen de hele marathon haar leven leert kennen. En al haar flashbacks leiden naar dat ene voorval: het ongeluk met Linda.

Reine
06/01/2009
0

Ik heb het boek gelezen voor het vak Nederlands om er een boekbespreking over te doen.
En ik kan enkel zeggen dat het een fantastisch boek is en dat ik het zo nog eens zou willen lezen.

A.
11/12/2008
0

Ja, en ik moet nog beginnen en moet het boekverslag morgen inleveren weet iemand waar ik die dingen kan vinden? Iets anders dan scholieren.com!

Nynke
24/10/2008
0

Super boek ^^

animalistic-me
18/02/2008
0

Het boek las zoals Noor liep. Alsof je vliegt door het verhaal. De schrijfster weet je te intrigeren. Er is een zekere spanning, maar op een of andere manier is het heel rustig. Dit is een van de, voor mij, mooiere schrijfstijlen die ik ben tegengekomen.

kiki
09/02/2008
0

het was een leuk boek om te lezen echt. Ik hoop dat ze meer boeken zal schrijven.

anlisane
13/01/2008
0

Ik als als enorme boekenwurm met de nadruk op wurm en met een grote 'B' vond dit boek helaas een grote flop.

Lies De Vocht
09/08/2007
0

Ik verschiet dat hij maar 5/10 krijgt op 135 stemmen en zeker met al die goede commentaren hier! Bij mij is het een beetje hetzelfde als iedereen hier! Ik vind het een fantastisch boek! Tof met de tijdsprongen! Ze vertelt haar leven en met de marathon al rode draad! Als ze zich niet goed voelt in de marathon vertelt ze een gebeurtenis uit haar leven die daar bij aansluit. Voelt ze haar juist wel goed dan vertelt een blijde gebeurtenis uit haar leven! Echt super boek!

Roxane Ketels
29/06/2007
0

Heel erg leuk boek, het vertelt hoe mensen zich voelen na een bepaalde gebeurtenis... waardoor ikzelf ook kon ondekken hoe mensen zich voelden.
Ik ben nog maar 13 en las het op mijn 12de dus als je graag leest is dit ook een aanrader voor mensen rond de 12-13!

petra gazendam
13/04/2007
0

Een origineel en spannend verhaal. Zelfs voor een a-sportief iemand zoals ik ben, een aanrader om te lezen!

isabelle van hoof
14/03/2007
0

ik vond het een geweldig boek en mijn boekverslag heeft een kei goed cijfer.
het leest heel gemakkelijk en heeft een origineel thema.
De sprongen in de tijd zijn wel een leuk idee.
xxx

isabelle van hoof
14/03/2007
0

ik vond dit een geweldig boek
ik heb het dan ook gebruikt voor mijn boekverslag, vooral de structuur en het verhaal zelf spraken mij aan

Proficiat Els
xxx
isabelle :-)

roos
14/02/2007
0

ik vond het boek heel erg mooi
ik heb hem al 3 keer gelezen
ben nu bezig een boekverslag over te maken maar kan het genre maar niet ontdekken
maar je moet hem echt lezen hij is zo gaaf

Liza
17/09/2006
0

Ik heb niet echt een uitgesproken leeservaring, want ik lees echt niet veel. Alleen als het echt moet zoals nu. Ik heb in de bib een boek gezocht dat mijn leraar Nederlands mij had aangeraden en dat was "Lopen voor je leven" van Els Beerten. Ik had al gelezen tot pagina 48 en ik kon me helemaal in het boek inleven. Ik dacht aan onze eigen atletieklessen. Ze waren heel gelijkaardig. Ik vind het ook wel leuk dat je echt achter de betekenis van sommige woorden moet zoeken. Ik heb het altijd wel moeilijker om me te verdiepen in een boek. Maar nu lukt het wel.

Maxinne
17/09/2006
0

Het boek dat ik heb gelezen is ‘Lopen voor je leven’. De eerste keer toen ik het boek zag, kreeg ik de indruk dat het een saai verhaal ging zijn. Maar het is een megamooi boek! Ik heb het boek heel vlotjes gelezen, iets waar ik normaal moeite mee heb! Ik heb meegeleefd met het verhaal. Het was ook het eerste boek dat ik gelezen heb dat mij boeit. Ik zou zeggen tegen iedereen die ik ken om dat ook een keer te lezen!

Anne Vandebergh
06/09/2006
0

We hebben dit boek op gekregen 0m te lezen. Een van de boeken die we moeten lezen met school dit jaar.
Aan de commentaren te zien is het een goed boek dus ik ben benieuwd.

Kevin Van der Biest
21/05/2006
0

Als fanatiek boekenlezer en 20 km-loper weet ik waar dit boek over gaat.
Over het verleden en het heden van Noor. Naarmate je verder leest in het boek kom je meer te weten over Noor's verleden en waarom ze zoveel piekert. Zelfs voor wie niet graag leest, is het een tof boek. LEZEN! horen jullie me!
De Hardloper van Cynthia Voight is ook zeer interessant. Doe mee aan de 20 km van Brussel, dan weet je wat afzien is.

Linne Vermeiren
13/11/2008
0

Dit vond ik een fantastisch boek!! zalig om te lezen!!
Je blijft ook lezen omdat je meer en meer te weten komt naarmate het boek vordert!

eva
30/09/2005
0

Ik vond het een mooi boek. Je wordt meegesleept in het verhaal. Je wil het in één keer uitlezen. Er loopt een rode draad doorheen. Het is vlot geschreven.

Annelies
30/09/2005
0

Ik ben nog niet ver in het boek, maar tot nu toe vind ik het een mooi boek. De titel sprak me erg aan. Toen ik begon te lezen, kon ik niet meer stoppen. Ik vind het verhaal nu al prachtig, ik denk dat het een boek zal zijn dat bij mij zeker in de smaak zal vallen.

Pieter-Jan Donckels, 4s vhsi
28/09/2005
0

Ik als enorme boeken-fanaat, vind het boek zeer aantrekkelijk. Al bij de eerste 2blz. werd ik al meegesleurd door het boek!! Ik hou ook van sport dus toen ik het boek zag in de bib zag, kreeg ik meteen koude rillingen. Het boek heb ik alreeds 4keer uitgerekend

Silva Van Aelst
15/02/2005
0

Verrassend bemoedigend en positief boek, opvallend vlotte dialogen plus rake weergave van gevoelens; de grote betrokkenheid van alle zintuigen levert veel moois op. Boeiend verhaal omdat je soms meter na meter, soms met een vaart wat te weten komt; in elk geval loop je moeiteloos de hele loop van het verhaal (en Nora) mee. Het hoofpersonage is een meisje (vrouw), maar jongens kunnen heel wat opsteken als ze de moed hebben om dit boek te lezen.

nanice
14/12/2004
0

ik vind het ook een heel mooi boek, hoe alles beschreven wordt, ik vond het trouwens niet verwarrend met tijdverschil. Een van de mooiste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen.

danny theuwis
10/12/2004
0

Schitterend verhaal. Je wordt er meteen in meegesleurd. Als sporttrainer kan ik me perfect inleven in de gedachtenkronkels van het hoofdpersonage. Het lopen wordt ook als metafoor gebruikt, als vluchtheuvel, en dat maakt het juist zo boeiend.
En bovendien gaat het over veel meer dan sport ! Het gaat om vriendschap, over begrip, respect, over de kleine kantjes in een adolescentenleven...

Absoluut aan te raden !

Annelies
24/10/2004
0

Fantastisch boek!!!!!!!!!!
Ik was helemaal in de wolken, en moe ook; ik had namelijk de hele tijd meegelopen.

dorisss
23/10/2004
0

fantastisch boek!

JoJo'ke*,*
19/10/2004
0

ik vind het boek echt super goed:-)toen ik het eerste pagina las was ik direct in meegesleurd echt fantastisch ik heb nog nooit zo'n mooie boek gelezen:-)ik vind zelf dat die meisje heel hard op me lijk want ik ben ook zo koppig:-)ik dacht eerst dat het een super saai boek ging zijn:-)maar nu blijkt het van niet dus de juiste keuze gekozen:-)Ik ga het zeker nog paar keer herlezen:-)zeker en vast:-)echt een aanrader om te lezen:-)DOEN,

Clarisse Driesens
06/10/2004
0

Het is een bijzonder boek! Er zit veel meer achter dan een ander boek, er zit meer boodschap achter. Het is wel nog een redelijk moeilijk boek maar je kunt er echt van genieten. De gevoelens en gedachten die er in worden uitgedrukt zijn heel speciaal omschreven en je leert er veel van.

Steph
06/10/2004
0

Ik heb al een tiental bladzijden van 't boek gelezen en ik werd al van de eerste bladzijde in het verhaal meegesleurd. Het gaat over een meisje dat voor haar meningen uitkomt en een zeer sterk doorzettingsvermogen heeft. Kortom het was zeer aangijpend! -x-

claire
23/05/2004
0

fantastisch boek!!! wat het zo speciaal maakt is de sprongen in de tijd. Vind het heel orgineel, en meeslepend. het is precies of je zit midden in het verhaal zelf. ik hoorde niets meer rond mezelf gebeuren omdat ik zo diep verborgen zat in het boek

anne
28/02/2004
0

stom boek
simon(is een ander boek van els) is veel beter
dat gaat over vriendschap

Merel
19/02/2004
0

Prachtig boek, ik dacht eerst van bah zo'n sportboek maar het was niet alleen maar sport maar gewoon een heel bijzonder gevoelig verhaal!

kip
07/02/2004
0

Ik vond het een leuk boek, maar de hoofdpersoon is soms wel een beetje weird.

Marianne
30/12/2003
0

Ik heb het boek pas gekocht, ben erin aan het lezen, nog maar in het begin eigenlijk, maar het is een FANTASTISCH boek!! Ik loop zelf ook graag dus leek het me een heel tof boek. Zeker aan te raden! Heel spannend ook! Zoals Ton al zei maakt het sprongen in tijd, dat was wel even verwarrend maar het wordt heel mooi beschreven..

jolien
20/11/2003
0

ik vind het boek geweldig!
leest als een trein!

Ton Jansen
30/10/2003
0

Een origineel boek, maar zeker niet eenvoudig voor de minder geoefende lezers. Het boek maar sprongen in tijd en in gevoelens. Voor echte lezers vanaf ongeveer 15 jaar een bijzonder boek.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren