Cover van boek Het gouden ei
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Prometheus | 2009 | 98 pagina's
ISBN: 9789044618068

Het gouden ei

Saskia en Rex zijn jong, verliefd en op weg naar Zuid-Frankrijk. Aan een benzinestation verdwijnt Saskia. Voorgoed. Ook jaren later, als Rex een nieuw lief heeft, blijft Saskia door zijn hoofd spoken. Vindt Rex uit wat er gebeurd is? En zet hij daarmee niet zijn eigen leven op het spel?

Een dunne en bloedstollende thriller. Het boek is twee keer verfilmd: als Spoorloos en als het Amerikaanse The Vanishing. Tim Krabbé zelf houdt meer van de Nederlandse versie.

Lees een stukje

Ze was ergens. Het brak zijn hart dat hij niet kon weten waar.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.833335
Adin
09/05/2023
0

Ik heb gekozen voor het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé, omdat het mij beviel dat er maar 100 pagina's waren. Ik heb de achterflap tekst ook eens doorgenomen en dat beviel mij meteen. 

Het genre van het boek is een thrillerroman. Het verhaal is heel spannend en door de spanning die in het verhaal zit, kan je ook beter je concentratie erbij houden. De hoofdpersonages zijn Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje in het verhaal. De antagonist is Raymond Lemorne. Hij heeft Saskia ontvoerd en vermoord. Rex en Saskia gaan met z’n tweeën met de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Tijdens hun reis stoppen ze langs een tankstation. Saskia gaat naar binnen om een blik frisdrank te halen. Ze keert helaas nooit meer terug. Rex doet er alles aan om haar te vinden door advertenties in de krant te zetten, tv-oproepen te doen, maar niets helpt. Er is een flashforward en gaat over een man genaamd Lemorne, die een huisje heeft gekocht aan een rustig landweggetje en dat gaat opknappen. In het verhaal lees je met zijn gedachten mee. Je komt er al snel achter dat Lemorne hele rare ideeën heeft. Er volgt weer een flashforward in het verhaal. Deze keer gaat het over Rex. Hij gaat acht jaar later met Lieneke op vakantie, een vrouw die een jaar jonger is dan Saskia. Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis. Een man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en vraagt aan hem of hij met hem mee wil gaan. Wat Rex hierna doet moet je zelf lezen.

Ik raad het boek zeker aan, aan iedereen die houdt van spanning. Het is een boek waarbij je je aandacht niet snel zal verliezen. De auteur gebruikt geen moeilijke woorden dus je leest het boek ook heel makkelijk.

Anoniem
09/05/2023
0

Ik heb gekozen voor het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé, omdat het mij beviel dat er maar 100 pagina's waren. Ik heb de achterflap tekst ook eens doorgenomen en dat beviel mij meteen. 

Het genre van het boek is een thrillerroman. Het verhaal is heel spannend en door de spanning die in het verhaal zit kan je ook beter je concentratie erbij houden. De hoofdpersonages zijn Rex Hofman en Saskia Ehlvest. Zij hebben in het verhaal een relatie. De antagonist is Raymond Lemorne. Hij heeft Saskia ontvoerd en vermoord. Rex en Saskia gaan met z’n tweeën met de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Tijdens hun reis stoppen ze langs een tankstation. Saskia gaat naar binnen om een blikje frisdrank te halen. Ze keert helaas nooit meer terug. Rex doet er alles aan om haar te vinden door advertenties in de krant te zetten, tv-oproepen te doen, maar niets helpt. Het verhaal krijgt een flashforward en gaat over een man genaamd Lemorne, die een huisje heeft gekocht aan een rustig landweggetje en dat gaat opknappen. In het verhaal lees je met zijn gedachten mee. Je komt er al snel achter dat Lemorne hele rare ideeën heeft. Er volgt weer een flashforward in het verhaal. Deze keer gaat het over Rex. Rex is nu op vakantie in Italië met zijn nieuwe vriendin. Als hij weer terugkeert naar huis ontvangt hij een brief van een man die weet waar Saskia is.

Ik raad het boek zeker aan, aan iedereen die houdt van spanning. Het is een boek waarbij je je aandacht niet snel zal verliezen.

stefcoppens
06/11/2022
5

Het boek ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé is een boek met maar 100 pagina’s. Het is dus een aanrader voor mensen die niet erg van boeken houden maar wel van spannende verhalen. Het genre van het boek is een thrillerroman met veel spanning. Je kan makkelijk je aandacht houden door het spannende verhaal. In het begin van het verhaal is er een flashback waardoor je even niet mee bent maar heel erg snel ben je terug helemaal mee. Het boek verteld vanuit het hij-perspectief. Op het einde is er een flashforward waardoor je alles kan snappen van het verhaal en de gebeurtenissen in het boek. De hoofdpersonages zijn Rex Hofman en Saskia Ehlvest en zij hebben in het verhaal een relatie. Rex is 41 jaar en Saskia is 24 jaar. De antagonist is Raymond Lemorne die Saskia ontvoerd heeft en vermoord. Raymond is 49 jaar. De nevenpersonages zijn de kinderen van Raymond Lemorne omdat zij niet echt een inbreng hebben op het verhaal.  Ze gingen op reis en stopten onderweg aan een tankstation in Frankerijk. Hier loopt alles mis omdat Saskia plots verdwenen was. Rex wilde kostte wat kost weten wat er gebeurd is met zijn vriendin. Als je het boek leest dan weet je in het begin niet goed wat voor persoon dat Raymond Lemorne is want hij is een gewone man met 2 kinderen en hij is leerkracht. Een paar maanden later stuurde iemand een boodschap naar Rex dat hij Saskia gezien had. De persoon was natuurlijk Raymond. Rex mag het weten dat Saskia ontvoerd is en nog leeft als hij hetzelfde met hem laat gebeuren als wat er met Saskia gebeurd is. Ik snapte niet wat de titel te maken had met het verhaal, ik zag geen enkel verband en had het boek dus helemaal anders verwacht maar ik ben wel positief verrast want dit is een van de eerste boeken dat ik zonder tegenzin helemaal heb uitgelezen. Dit boek is een aanrader voor mensen die niet graag lezen maar wel van spanning houden. Het boek leest vlot maar de titel heeft niks met een boek te maken. Door de flashforwards ben je altijd goed mee in het boek als je het even niet snapt. Ikzelf hou van korte verhalen waarbij er geen enkel saai momentje is en dit boek was voor mij het perfecte boek. Het is een boek waarbij je je aandacht niet snel zal verliezen.

Anoniem
02/05/2022
0

Super!

4
19/02/2022
0

?

Jasper Van Hyfte
09/11/2021
4

‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé is een dun boek dat zeker de moeite waard is om te lezen en zeer vlot leest. Het is zeker een aanrader voor mensen die niet graag lezen maar wel van spanning houden. Vanaf de eerste pagina word je al direct in het verhaal getrokken.

Het eerste deel is nog niet meteen spannend maar de auteur bouwt het verhaal mooi op. Vanaf hoodstuk 2 wordt het spannend. Het verhaal begon toen Saskia en Rex op reis gingen naar Frankrijk. Ze stopten even langs een benzinestation om pauze te nemen en plots was Saskia verdwenen. Vanaf dit deel werd het verhaal mysterieus. Na een lange zoektocht was er nog steeds geen spoor van haar. Acht jaar later heeft Rex een nieuwe vriendin namelijk Lieneke. Samen beslissen ze om op reis te gaan. Rex praat vaak met Lieneke over Saskia. Hij is nog steeds van plan om haar op een dag terug te vinden. Hij hoopt dat een advertentie plaatsen helpt. Als reactie op de advertentie staat Raymond Lemorne, een Fransman, voor het huis van Rex. Hij vroeg aan Rex of hij even mee wou in de auto omdat hij wat meer weet over Saskia. Toen Rex meeging met Raymond in de auto ontdekte Rex dat Raymond de ontvoerder en moordernaar van Saskia was. Raymond wist wat er met Saskia gebeurd is maar hij kan het alleen maar vertellen als hij hetzelfde mag doen bij Rex. Vanaf dat moment weet Rex dat zijn leven bijna voorbij is en Lieneke gaat moeten opgeven voor Saskia.

In het verhaal gebruikt de schrijver af en toe eens  flasbacks en flashforwards waardoor het soms ingewikkeld wordt om het verhaal te volgen. Naarmate het boek vordert wordt alles duidelijker. Ik kon me goed inleven in het boek wat zeer belangrijk is, waardoor je ook het boek sneller en op een aangenamere manier kan lezen.

Ik vind het jammer dat ze ook niet zoveel ingespeeld hebben op de titel. Ik begrijp niet zo goed waarom ze nu deze titel gekozen hebben. Ik voel geen echt verband tussen het boek en de titel die de schrijver gekozen heeft.

 

Ik vond het een gemakkelijk boek om te lezen. De gebeurtenissen waren niet altijd even chronologisch waardoor het soms moeilijk is om te volgen. Eenmaal dat ik begonnen was met lezen was ik direct mee en begreep ik wat er gebeurde. Het boek heeft 97 pagina’s. Het is ideaal om op een avondje uit te lezen op je gemak.

luka busschaert
20/10/2021
0

Het boek ‘Het Gouden ei’ is geschreven door Tim Krabbé. Het genre van het boek is een thrillerroman. Het boek is ook verfilmd deze vind je terug in twee versies de Nederlandse genaamd ‘spoorloos’ en ‘The Vanisching’ in de Verenigde staten.

De hoofdrolspelers zijn Rex Hofman en Saskia Ehlvest. Saskia is een jonge vrouw van 24 jaar. Ze heeft een roodharige kapsel. Saskia heeft een relatie met Rex. Zij heeft een rare droom dat ze in het universum vliegt in een  gouden ei. Ze kan alleen maar uit dat gouden ei geraken als ze botst met een ander gouden ei. Rex is de vriend van Saskia hij is 41 jaar. Hij gaat opzoek wat er met Saskia is gebeurd.

 

Ze gaan samen op reis naar Frankrijk onderweg stoppen ze aan een tankstation. Hier rusten ze even en tanken ze. Saskia gaat naar binnen om drinken te halen wanneer ze te lang wegblijft besloot rex om te gaan kijken.

 

Saskia is verdwenen ze is ontvoerd door Raymond Lemorne. Dit is een fransman van 49 jaar. Na vier jaar krijgt Rex iet smeer te weten over saskia haar verdwijning. Als Rex haar terug wil vinden moet hij het zelfde ondergaan zoals Saskia. Zal Rex dit wel doen? Dit kan je zelf te weten komen door het te lezen.

 

Ik zelf vind dat het boek makkelijk te lezen is. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is niet chronologisch. Het verhaal wordt ui t de alwetende verteller vertelt je weet meer of de personages zelf.

 

Het is een spannend leuk boek het leest makkelijk en vlot. Eenmaal dat ik begonnen was met lezen was ik direct mee en begreep ik wat er gebeurde. Het boek zelf is niet zo lang het is maar 97 pagina’s terwijl de vertelde tijd is ongeveer 12 jaar.

 

Ikzelf ben geen fan van boeken en lees niet graag. Dit boek is toch interessant genoeg om het voor mij boeiend te maken dus voor mensen dat niet graag lezen is dit een aanrader. Hopelijk lees je het boek.

luka.busschaert@student.coltd.be 

Robbe V
02/06/2021
4

Het Gouden Ei is een boek van het genre psychologische thriller.

Het hoofdpersonage waarrond het boek draait is Rex. Zijn volledige naam is Hofman.  Samen met zijn vriendin Saskia gaan ze op reis met de auto richting een vakantiehuisje aan de Middellandse zee.

Het is een jong koppel waarin ieder jong koppel zich zou in herkennen.  Hopeloos verliefd,  de ene neemt wat meer initiatief dan de andere, als de ene partner het niet eens is met de ander dan wordt alles met de mantel der liefde bedekt. Natuurlijk hoort plagen er ook bij.

Beiden zijn ook totaal verschillend. 

De schrijver omschrijft hun karakter, gevoelens heel duidelijk.

Het eerste hoofdstuk van het boek leest in ieder geval heel duidelijk. De auteur gebruikt geen moeilijke woorden, waardoor het vlot leest.

 

Het begin van het tweede hoofdstuk maakt een grote tijdsprong waardoor er eigenlijk een groot inlevingsvermogen nodig is.  Dit is misschien niet eenvoudig voor iemand die liever een boek leest waarbij het boek bestaat uit 1 aansluitend verhaal. Ik had hier namelijk ook problemen mee,  dus las ik het boek een tweede keer.

Het hoofdpersonage Rex blijft wel de rode draad doorheen heel het verhaal. In elk hoofdstuk komen er nieuwe personages bij waarbij je uiteindelijk een volledig  inzicht krijgt in het leven van die andere personages.

 

Het derde hoofdstuk draait dan weer om een totaal ander personage Raymond Lemorne en maakt dan weer een flashback.

Vanaf dit derde hoofdstuk begint de inhoud van het boek op zijn best te komen.  Vanaf dan wordt de spanning opgebouwd en wil je het boek zo vlug mogelijk verder lezen. Je begint ook het verhaal iets meer te begrijpen.

Door de spanning wil je ook weten waarom het personage Raymond in het verhaal voorkomt. Maar vooral wie Raymond eigenlijk is.

Voor mij persoonlijk begon het boek vanaf hoofdstuk 3 ook vlotter te lezen omdat het meer een aaneensluitend verhaal werd en vlotter overging naar het einde van het boek.

Bij hoofdstuk 3  kun je de link leggen met het begin van het boek.

Rond het einde van het verhaal begint het helemaal duidelijk te worden. Je komt te weten wie Raymond is.

De spanning wordt verder opgebouwd.  Het einde van het boek is niet echt verrassend, maar lijkt voor mij wel een open einde.  Aan dit boek kan naar mijn mening nog een vervolgverhaal geschreven worden.

Het boek is zeker een aanrader voor mensen die niet graag lezen. Het boek heeft namelijk maar 100 pagina’s.

Jeroom Eelbode
01/04/2021
5

De korte thrillerroman : ‘Het Gouden Ei’ geschreven door Tim Krabbé. De thrillerroman is 2 keer verfilmd: in Nederland onder de naam ‘Spoorloos’ en in de Verenigde Staten onder de naam ‘The Vanishing’.

Het verhaal begint in de auto onderweg naar een vakantiehuisje in Frankrijk. Je zit onmiddellijk in het verhaal en er is geen lange inleiding naar toe. Hierdoor is het een heel goed boek voor mensen die niet graag lezen. Het is een boek dat zeer snel leest en toch een goed verhaal heeft.

Meerdere keren in het verhaal beschrijft de schrijver de plaats van delict, men kan zich hierdoor makkelijker inleven in het verhaal omdat men weet waar en hoe het zich afspeelt.

We weten in het begin van het verhaal bijna niets over de personages. De hoofdpersonages Rex en Saskia vertellen wat verhalen in de auto en zo komen we iets te weten over wie ze zijn. Op dat moment hebben we nog niks gehoord over Raymond (de moordenaar). Later in het verhaal wordt er verteld over zijn gedachtegang en hoe hij te werk ging, het is voor mij niet duidelijk waarom hij het gedaan heeft.

In het verhaal worden er meerdere keren gebruikt gemaakt van Flashbacks en Flashforwards. Wat er voor zorgt dat het verhaal niet chronologisch is maar het wel duidelijker maakt.

De schrijver bouwt gemakkelijk spanning op door niet te veel informatie weg te geven over de gebeurtenissen. Hij vertelt vaak onmiddellijk waar het op slaat en vertelt niets wat niet bij het verhaal hoort. Naar het einde gaat het zeer snel. Het verhaal is plots gedaan en we weten niet wat er echt gebeurd is, Rex denkt alleen maar dat hij levend begraven is. We weten dit niet zeker.

Het verhaal is geschreven in een personaal vertelperspectief, de thrillerroman wordt overwegend geschreven in de derde persoon.

Ik vond het een leuk en spannend boek, ik zou het boek zeker aanraden voor mensen die niet te lange boeken willen lezen en toch spanning willen in een boek.

Jarne
11/03/2021
4

‘Het gouden ei’, in 1984 geschreven door Tim Krabbé, gaat over Rex Hofman en Saskia Ehlvest. Zij gaan met de auto op vakantie naar Frankrijk. Wanneer ze in een tankstation stoppen om te rusten gaat Saskia iets halen om te drinken. Wanneer Saskia niet terugkomt, gaat Rex kijken maar hij vindt haar niet. Saskia werd echter nooit teruggevonden. Enkele jaren later is hij met zijn nieuwe vriendin Lieneke op vakantie in Italië. Daar krijgt hij dromen over Saskia en een gouden ei. Dit verhaal had Saskia een paar keer verteld. Ze had ooit een droom dat ze in een gouden ei zat en dat ze er enkel uit kon wanneer ze tegen een ander gouden ei botste. Toen Saskia in Frankrijk verdwenen was, had Rex een advertentie geplaatst om meer informatie te krijgen over de verdwijning van Saskia. Op een dag komt hij Raymond Lemorne tegen. Dit is de man, met zijn arm in een mitella, die op de foto stond die Rex genomen heeft aan het tankstation toen Saskia verdween. Raymond heeft altijd gedroomd om een perfecte moord te plegen. Hij knapte zijn vakantiehuisje op en bedacht daar zijn plannen over hoe hij iemand kon doden. Raymond zegt tegen Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia. Hij vraagt om mee te gaan, zodat hij aan Rex kan uitleggen wat er is gebeurd. Wat er dan gebeurt zal je te weten komen door het boek zelf te lezen. 

Het boek ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé is een dun boekje met maar 98 bladzijden. Ik had het dan ook heel snel uitgelezen, ook omdat het gemakkelijk las. Er zit geen chronologische volgorde in het verhaal, wat het wel spannend maakt. Het boek is niet echt meeslepend maar toch wel spannend,  vooral als je leest hoe Raymond zijn misdaad voorbereidt. Het verhaal op zich is wel geloofwaardig, want de personages zijn redelijk realistisch. Het verhaal zit ook wel goed in elkaar want je moet wel af en toe nadenken over datgene wat je gelezen hebt.

Ik vond het begin van het verhaal niet erg leuk, tot Saskia plotseling verdwenen was en Rex naar haar op zoek was. Ook was het einde minder leuk omdat het niet opgelost wordt. Je weet niet wat er nog gebeurt met Saskia, Rex, Raymond en Lieneke. Ik heb graag een einde met een oplossing zodat je het verhaal kan afsluiten. Nu kan dit niet.

Ik lees niet graag boeken en heb dan ook een dun boek uitgekozen. Ik heb het, raar maar waar, heel snel uitgelezen. Het boek las goed, gewoon omdat het heel gemakkelijk geschreven is en het werd spannend van zodra Saskia verdween en Raymond er in tevoorschijn kwam. Dit is een boek voor de mensen die niet graag lezen, maar het toch moeten. Al bij al vind ik het boek dus geslaagd. Dit boek heeft bewezen dat een boek niet dik moet zijn om een kwalitatief, sterk verhaal te vertellen maar voor een leuk einde kies je best een ander boek.

 

 

matthias lacaeyse
06/01/2020
0

Het boek het gouden ei start in Frankrijk waar Rex en Saskia een wandeling maken naar hun vakantiehuisje. Door deze start wordt je zowaar in het verhaal getrokken. Er wordt een plaats gebruikt waardoor je je kunt oriënteren. Dit vind ik uitermate belangrijk want hierdoor kan je je meer inleven in waar en hoe het zicht afspeelt. Een ander belangrijk personage is Raymond de ontvoerder en moordenaar van Saskia. In het begin is het nog niet duidelijk wie de ontvoerder is maar naarmate het verhaal verloopt kun je alle stukjes aan elkaar lijmen.
De schrijfstijl en moeilijkheidsgraad is onder het gemiddelde. Het is een kort boek van 98 bladzijden. De schrijver heeft het verhaal met heel veel beschrijvingen van omgevingen aangekleed. Sommige hiervan waren dan ook overbodig. Want de beschrijvingen gingen soms zo in detail waardoor ik het een vrij raar boek vond. Ik denk de schrijver een boek gemaakt heeft die de gedachtes en gedachte hang van een persoon omschrijft. Hierbij betrekt hij ook het geweten van de personages. Deze wordt dan gebruikt voor de al dan niet goede oplossing te nemen.
Achter elke gebeurtenis hoe eenvoudig ook zit wel een diepere gedachtegang. Zoals de personages elk personage leer je beter kennen naarmate je verder in het verhaal komt. Hierdoor kan de schrijver de spanning opbouwen. Zo kan je dan de gebeurtenissen koppelen aan de verschillende gebeurtenissen. Een andere manier waarop de schrijver spanning opgewekt heeft was het verhaal, dit was niet te beknopt maar ook niet te uitgebreid. Het einde is ook sterk afgewerkt. Het einde is dan ook vrij plots waardoor ik met vragen blijf zitten. Je kan daarna nog een vervolg bedenken op het boek.
Het verhaal is denk ik uit twee verschillende verhaallijnen opgebouwd maar deze vinden naar het einde van het verhaal een samenloop. Er vinden ook veel flashbacks en flashforwards in waardoor het verhaal niet chronologisch is. Deze zijn niet echt verwarrend waardoor je in het verhaal blijft en wilt verder lezen.

Sander Logé
11/05/2019
0

Ik vond het boek behoorlijk spannend.Ik was van in het begin direct mee in het verhaal.Het begin vond ik heel spannend en daarna werd het wat ingewikkelder vond ik persoonlijk.De reden waarom ik het een beetje ingewikkelder vond is omdat de schrijver gewerkt heeft met verschillende verhalen.Je moest dus alle hoofdstukken aan elkaar leggen om het einde te begrijpen en soms kon ik de link met het einde niet echt leggen waardoor het moeilijker werd.

Het einde verraste me toch helemaal omdat het iets was waar ik totaal niet aan zou gedacht hebben maar het geeft wel een goed beeld van de werkelijkheid.Het verhaal geeft je een bepaalde les dat je nooit met vreemde mensen in de auto moet stappen want dat lijkt zoals in het verhaal slecht af te lopen.

Ik denk dat de titel verwijst naar de nachtmerrie dat Saskia had over een bepaald gouden ei en dat is wel goed gevonden.Het boek vond ik misschien wel wat kort waardoor je dus minder spanning kunt opbouwen.Het boek is wel een echte aanrader voor mensen die niet graag lezen maar toch een kort spannend boek willen lezen.

De spanning wordt dus lichtjes opgebouwd waarbij je steeds de neiging krijgt om verder te lezen en het boek uit te lezen.Ik lees niet graag en meestal lees ik de boeken na weken pas uit omdat ik het steeds uitstel.Bij dit boek was dat anders.Ik had echt gewoon zin om het einde te weten te komen.

Ik heb de recensies hierboven eens gelezen en heb gemerkt dat iedereen zowat hetzelfde schrijft en dus zal het ook zo zijn.

Ik vond het tweede hoofdstuk niet echt passen in het verhaal omdat ik de link totaal niet kon leggen met het einde van het verhaal.De auteur schrijft op een bepaalde manier dat ik nog niet gelezen had,maar het was wel eens een uitdaging voor mij.

yenten meiresonne
03/04/2019
0

De roman 'Het Gouden Ei' van de auteur Tim Krabbe. De roman heeft als genre thriller, detective en avontuur met een druppeltje psychologie in ook. Het psychologisch stuk komt beter aanbod in de film. (Tweemaal verfilmd: 'Spoorloos' en 'The Vanishing') Het is een snel lezend boek waar iedereen zich in kan verdiepen. Bij begin van het boek zal je misschien denken wat ben ik aan het lezen omdat het boek van nergens begint. Het start bij een koppel die op vakantie zijn naar het zuiden van Frankrijk, daar stopt het ook. Meer weet je niet maar als je verder gaat zal dit wel duidelijk worden doorheen het verhaal. De roman is helemaal niet groot. Daarom zal de auteur alles zeggen zoals het is en niet rond de draaien. Te veel woorden in het verhaal zal je zeker niet vinden. In de roman zal je merken dat Tim Krabbe heel spannend geschreven heeft. Wat het juist zo leuk maakt om het te lezen. Het eerste spannende stuk komt al vrij vlug, dit zal zijn als Saskia in het tankstation is om drinken te halen maar nooit meer terugkomt. Wat het boek zo interesserend maakt is vooral dat je niet weet wat er met Saskia is gebeurd, waar ze is of hoe ze is. Voor dit te weten te komen moet je verder lezen. Het zal je helpen motiveren om verder te lezen omdat het te mysterieus is. Wat het vertelperspectief betreft is vooral een personaal perspectief. De roman is geschreven in de derde persoon die wordt ingenomen door Rex onze protagonist. De verteller volgt hem het hele verhaal door en beschrijft ons wat hij door- en meemaakt emotioneel maar ook lichamelijk. Soms is er ook sprake van een ik-perspectief specifieker nog de belevende-ik. De protagonist maakt alles mee, het hele verhaal draait rond hem maar ook weer niet. Want eigenlijk draait de roman rond Saskia. Het boek is dan ook een grote aanrader voor mensen die van spanning en een klein beetje van liefde houden.

Brent
13/02/2019
0

Het boek “Het Gouden Ei” is een boek dat bestaat uit 97 pagina’s wat goed is voor mensen die niet graag grote boeken lezen. Het boek leest zeer vlot waardoor je het al na enkele dagen uitgelezen hebt en de verhaallijn dus rap vergeet. Het boek zelf vond ik tijdens het lezen wel zeer leuk en een echte aanrader.
Het boek is zeer spannend waardoor je wilt blijven lezen in dit boek. Het boek is niet chronologisch waardoor je soms verward kunt geraken door de vele flashbacks en flashforwards. Maar naarmate je het boek leest begrijp je het boek beter en beter.
De schrijver, Tim Krabbé heeft een aparte stijl in het schrijven van boeken. Hij probeert door op een kille manier te schrijven je mee te sleuren in het verhaal en je nieuwsgierig te maken waardoor je blijft lezen in het boek. Het boek is ook zeker niet moeilijk geschreven waardoor je het vlot uitleest.
Doordat het boek zo kort is kom je niet veel te weten over de personages bv. Lemorne, hij lijkt in het begin de ideale huisvader van 2 dochters maar is eigenlijk een man die eng is en die je niet wil tegenkomen als je ergens alleen loopt. Van Rex komen we meer te weten, hij heeft een vol karakter. We weten hoe en wat zijn gevoelens zijn. We komen ook zijn goede en slechte eigenschappen te weten.
Ik vond het een zeer leuk genre om te lezen omdat het iets is wat je niet elke dag leest.
Ikzelf lees helemaal niet graag boeken maar door dit boek zal ik vaker een boek nemen en er in lezen. Ben je dus iemand die niet graag boeken leest, dan raad ik jou zeker aan om dit boek eens te lezen, het is heel wat anders dan de boeken die we gewend zijn.

jessica de vries
01/07/2018
0

Ik had een stukje van de film gezien. Ik wou het boek wel graag lezen. Dit boek viel niet tegen. Het is spannend, ontroerend enz. Het is makkelijk te lezen. Het boek komt uit 1984 maar is nog steed niet echt out-dated. Echt een aanrader.

Jelle Claeys
31/05/2018
0

‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé is een dun boek dat zeker de moeite waart is om te lezen. Het is een aanrader voor mensen die niet graag lezen, maar ook zeker voor degene die van spanning houden. Vanaf de eerste pagina wordt je mee gezogen in het verhaal. Ik wou het boek in één keer uitlezen omdat er elke keer nieuwe spannende elementen in voor kwamen. Soms is het wat verwarrend omdat er veel flashbacks en flashforwards inzitten en waardoor je niet helemaal mee bent in het verhaal, maar vanaf dat je de draad weer hebt gevonden zit je weer helemaal in het verhaal. Naarmate het verhaal vordert begin je het verhaal echt wel te begrijpen en kan je je nog meer inleven in het verhaal. De mysterie van het verhaal begint allemaal op één plek: het tankstation langs de autoroute in Frankrijk. Vanaf daar loopt alles mis. Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn een smoorverliefd koppeltje die op reis gaan naar het Zuiden van Frankrijk. Het onderzoek werd gestart, maar het was een doodspoor. Rex probeerde zijn leven terug op de rails te krijgen en vond een nieuwe vriendin genaamd Lieneke. Acht jaar nadat zijn ex Saskia was verdwenen wou hij te weten komen wat er was gebeurd met zijn vriendin. Hij begon te zoeken en opeens kwam er een man naar hem en hij zei dat hij zijn ex had ontvoerd. Rex reed mee met de auto en hij maakte exact hetzelfde mee als Saskia. Wat er dan gebeurd met Rex en Saskia moet je zelf maar lezen als je het te weten wilt komen. Vanaf de eerste tot de laatste moment heb ik mij geamuseerd met dit boek. Ik kon me goed inleven in het boek waardoor je het beter verstond en je het sneller kon uitlezen.
Het boek is zeker en vast een aanrader voor lezers die van spanning en mysterie houden.

Olcay Sever
28/03/2018
0

Ik heb het boek “gouden ei” gekozen omdat het een beroemd boek is. Ik had niet verwacht dat ik het boek in 2 dagen zou uitgelezen hebben en ik vond het ook jammer dat het zo snel afgelopen was. Dit is al het tweede boek van Tim Krabbé dat ik heb gelezen en ik vind dat hij spannende boeken schrijft en zijn boeken trekken je mee in het verhaal, waardoor je niet meer kan stoppen met lezen en nieuwsgierig bent naar het einde. Het einde van deze verhaal is verrassend omdat je verwacht dat het einde heel anders zou aflopen.
Er zijn in deze boek twee protagonisten (hoofdfiguren), namelijk Rex Hofman en Raymond Lemorne. Saskia is de antagonist, want zij heeft een belangrijke invloed op de hoofdfiguren ook op de gebeurtenissen. Er wordt veel gespeeld met de tijd in het verhaal, er zijn veel flashbacks waardoor het verhaal niet chronologisch wordt verteld.
De twee protagonisten hebben bizarre gedachten. Bijvoorbeeld Raymond Lemorne wil een vrouw in zijn auto krijgen en haar in twee stappen vermoorden, wat volgens hem de “perfecte moord” is. Met de gebeurtenissen die rondom ons gebeuren tegenwoordig kan ik mij wel voorstellen dat er in het echt ook zulke mensen bestaan. Wat ik niet kan begrijpen is dat er ook mensen bestaan die dezelfde gedachten hebben als Rex Hofman. Jaren later komt er iemand genaamd Raymond Lemorne (de moordenaar) voor zijn deur en geeft hem te kennen dat hij alles weet over de verdwijning van Saskia. Raymond vraagt Rex om met hem mee te gaan als hij wil weten met Saskia is gebeurd. Alhoewel hij weet dat het misschien zijn einde gaat zijn, besluit hij toch met Raymond mee te gaan. Om te weten hoe het verhaal afloopt is het zeker aangeraden om het boek te lezen.

Ferre Van Hoecke
18/03/2018
0

‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé is een aanrader voor mensen die niet van dikke boeken houden. Het is een verhaal vol spanning en mysterie waarbij op het einde alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Het boek bestaat uit 5 hoofdstukken die niet chronologisch zijn opgebouwd. Er komt in het begin van het verhaal een flashback voor waardoor je even de kluts kwijt bent. Maar daarna begin je het verhaal stap voor stap te begrijpen. Op het einde komt er ook nog een flashforward voor. Vanaf die flashforward weet je perfect hoe alles is gebeurd. Het boek wordt verteld vanuit het hij-perspectief, vanuit een persoon die eigenlijk niets met het verhaal te maken heeft. Het verhaal start met de twee personages: Rex Hofman en Saskia Ehlvest. Ze zijn smoorverliefd op elkaar en gaan samen op reis. Onderweg stoppen ze aan een tankstation in Frankrijk. Daar is ook de plek waar alles misloopt. Saskia gaat twee drankjes halen terwijl Rex gaat tanken maar Saskia komt niet meer terug. Rex gaat op zoek naar haar, maar vindt haar nergens. Vanaf dat moment beseft Rex dat Saskia is ontvoerd. Daarna is er plots een flashforward waarbij je een sprong van 8 jaar maakt in het leven van Rex. Rex is nu samen met Lieneke. Ondanks dat hij zijn leven, na de mysterieuze verdwijning van Saskia, weer op de rails heeft gekregen, wil hij toch graag te weten komen wat er met zijn vroegere vriendin is gebeurd. Vervolgens is er een flashback naar een ander persoon, Raymond Lemorne. Op dat moment vraag je je af wat hij in het verhaal doet. Hij lijkt op een doodnormale man. Hij heeft twee kinderen, Gabrielle en Denise, is getrouwd en hij is leerkracht. Maar dan blijkt dat hij de persoon is die Saskia ontvoerd heeft. Saskia was niet de eerste persoon die hij probeerde te ontvoeren, maar ze was wel de eerste waarbij het gelukt was. Een maand of twee later begint Rex berichten te krijgen van een anonieme persoon die zegt dat hij Saskia heeft gezien. Die anonieme persoon is Raymond. Hij zegt dat Rex het verhaal van de ontvoering mag weten als hij hetzelfde lot als Saskia ondergaat. Rex weet ook dat dat het einde van zijn leven betekent en dat hij Lieneke dan moet opgeven. Als je wil weten of Rex deze uitdaging aangaat en hoe het verhaal afloopt, dan raad ik je zeker aan om het boek te lezen.

Emma Debeir
31/05/2017
0

Ik heb het boek ‘Het Gouden Ei” gelezen. Ik zou er zelf niet onmiddellijk naar grijpen, want de titel spreekt niet echt aan vind ik. Ik heb toch voor dit boek gegaan omdat enkele leerlingen van m’n klas dit een echte aanrader vonden. Het boek leest heel vlot, het is een echte pageturner. Ook voor mensen die minder graag lezen, is het zeker een aanrader. Doordat het zo spannend is wil je onmiddellijk weten hoe het eindigt. Nog een voordeel is dat het boek net geen 100 pagina’s bevat, zeker voor mensen waarvoor lezen een grote opgave is. Het boek zelf is verdeeld over 5 grote hoofdstukken. Het verwarrende is wel dat elk hoofdstuk met andere personages is. Daardoor kan je soms niet goed volgen wie dat wie is of wanneer er wat gebeurd is. Het verhaal is dus ook niet chronologisch geschreven en het bevat een flashback. In het eerste hoofdstuk word je onmiddellijk nieuwsgierig omdat Rex, de protagonist, samen met zijn vrouw Saskia op weg is naar Frankrijk. Ze stoppen bij een tankstation om te tanken en drinken te kopen. Saskia gaat naar binnen en Rex wacht buiten op haar, maar ze komt niet meer naar buiten. In de andere 4 hoofdstukken gaat het om een tijdssprong van 8 jaar. Vanaf die tijdssprong is het redelijk moeilijk om te volgen want dan komen er 2 personages bij, Lieneke en Lemorne. Naarmate het boek verder gaat en op zijn einde komt verduidelijkt alles. Als je je aandacht niet bij het boek houdt zou je op het einde wel eens in verwarring kunnen zijn. Het is een zeer spannend boek zoals ik al zei, je wilt dus ook verder lezen. Ondanks dat het zo spannend is en wilt weten wat er met Saskia gebeurt is, is er toch een open einde. Er worden geen antwoorden gegeven op de gestelde vragen. Moest er ooit een vervolg komen een dit boek zou ik hem zeker lezen als er een antwoord wordt gegeven op de vragen die niet beantwoord werden in het eerste boek. Het boek is dus zeker en vast een aanrader.

Leonie Vermersch
28/05/2017
0

‘Het Gouden Ei’ is een aanrader, ook voor jongeren die niet graag lezen. Omdat het een dun boek van maar 98 pagina's is en het leest nog eens vlot ook.
Het verhaal wordt spannender gemaakt doordat de schrijver Tim Krabbé gebruik maakt van tijdsprongen. Het is dus niet chronologisch geschreven, er komt een flashback en flashforward in het verhaal. Dit doet hij door bij elk nieuw hoofdstuk van tijd te veranderen maar ook van personage die hij gedurende dat hoofdstuk volgt. Doordat het niet chronologisch is vertelt maakt dit het boek soms verwarrend maar tegelijkertijd ook spannend. Saskia is de vriendin van Rex. Plots verdwijnt ze en vanaf dan heeft ze een belangrijke invloed op de Rex het hoofdpersonage en dus ook op de gebeurtenissen. Saskia is de antagonist en Rex is de protagonist samen met Lemorne. Rex is een vol karaker omdat je een evolutie ziet. We zien het verhaal door de ogen van één personage, we volgen de gevoelens en gedachten van Rex. Het is geschreven in een hij-perspectief (alwetend perspectief): de verteller staat buiten het verhaal. Hij weet ook alles en kent de gevoelens en emoties van meer dan 2 personage. 'Het gouden ei' is een nachtmerrie uit de kindertijd van Saskia. Ze droomde over dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat doorheen het heelal vloog. In het heelal was niets te zien, Saskia was alleen tot ze dood zou gaan. Op het einde zal je merken dat de droom werkelijkheid wordt.
Stoppen met lezen is niet gemakkelijk want je bent te nieuwsgierig. Tijdens het lezen vallen de puzzelstukken stuk voor stuk in elkaar waardoor je niet kunt ophouden met lezen. Het boek was leuk om te lezen. Dit boek komt dan zeker in mijn top 5 te staan.

Robin Speleers
23/03/2016
0

'Het Gouden Ei' is een boek geschreven door de beroemde schrijver Tim Krabbé.
Het boek gaat over een koppel, Saskia Elhvest en Rex Hofman, dat op weg is om een gezellige vakantie door te brengen in hun vakantiehuisje in het zuiden van Frankrijk.
Onderweg moeten ze even stoppen om te tanken, maar dan verdwijnt Saskia in het niets. Na een lange zoektocht is er nog steeds geen spoor van haar.
Acht jaar later heeft Rex een nieuwe vriendin, namelijk Lieneke. Ze gaan samen op reis. Rex praat vaak met Lieneke over Saskia. Hij is nog steeds van plan om haar terug te vinden. Hij hoopt dat te doen door een advertentie te posten. Als reactie op het bericht staat Raymond Lemorne, een Fransman, voor het huis van Rex. Hij vertelt Rex dat Saskia dood is. Nadat hij meegaat met Raymond, ontdekt Rex dat de Fransman een zieke scheikundeleraar is EN de ontvoerder en moordenaar van Saskia. Saskia zou niet zijn enige slachtoffer zijn. Rex is nu ook slachtoffer van de zieke man en wordt ingeslapen en levend begraven. Zo is Rex, net zoals Saskia, van de wereldbol verdwenen.
De belangrijkste personages van het verhaal zijn Raymond en Rex. Rex is een sympathieke, aangename man die niet twijfelt om iemand in nood te helpen. Als hij iets in zijn hoofd heeft, laat hij dat niet zomaar los, zoals hij Saskia wou terugvinden. Raymond, de moordenaar van Rex en een scheikundeleraar, is het tegenbeeld van Rex. Hij is een extreme sadist die geniet van anderen hun pijn en leed.
Het hoofdonderwerp van het boek is liefde: Rex zal nooit zijn liefde voor Saskia verliezen, maar dat wordt helaas zijn dood.
Het boek is volgens mij in zeer duidelijk taal geschreven en er worden geen te moeilijke woorden gebruikt, alhoewel het een boek van niveau 3 is.

Annouck Vrombaut
18/10/2015
0

Noot van de redactie: SPOILER ALERT

Het gouden Ei is een vlot geschreven boek in de typische stijl van Tim Krabbé. Er wordt klare en duidelijke taal gebruikt waardoor deze spannende misdaadroman vlot leest.
Het boek gaat over Rex Hofman en Saskia Elhvest een koppeltje dat onderweg is naar hun vakantiehuis in het zuiden van Frankrijk. Wanneer er getankt dient te worden, verdwijnt Saskia plots. Een ganse zoektocht levert helaas niets op.
Het verhaal gaat verder - acht jaar later - wanneer Rex met Lieneke, zijn nieuwe vriendin op reis is. Er wordt nog vaak over Saskia gepraat maar niemand weet waar ze is, ze is precies van de aardbol verdwenen. Rex besluit toch nog om verder te zoeken en plaatst een advertentie.
Op een dag staat er een Fransman, Raymond Lemorne, voor de deur bij Rex en die beweert te weten waar Saskia is. Rex krijgt te horen dat Saskia dood is en als hij wil weten hoe dit gebeurd is, moet hij met Raymond meegaan. Lemorne blijkt een psychisch zieke scheikundeleraar te zijn die de ontvoerder en de moordenaar is van Saskia en van ook nog heel wat andere mannen en vrouwen. Rex wordt net zoals Saskia in slaap gedaan en wordt levend begraven.
Niemand hoort nog iets van Rex en net zoals Saskia is hij van de aardbol verdwenen. De zaak wordt nooit opgelost.
De twee belangrijkste personages zijn Rex en Raymond Lemorne.
Rex is een vriendelijke man die altijd voor een ander klaar staat. Hij is ook een doorzetter en wil weten wat er met Saskia gebeurd is. Hij gaat hiervoor tot het uiterste en het wordt zijn dood.
Lemorne is een 41-jarige scheikundeleraar die in een middelbare school werkt en een gezin heeft. Hij is het tegenovergestelde van Rex: hij denkt niet aan de anderen en hij houdt ervan mensen pijn te zien hebben of pijn te doen.

De rode draad van het verhaal is de onvoorwaardelijke liefde voor een geliefde: het gaat zover dat Rex zijn liefde voor Saskia ook bekoopt met de dood.

Ik vond het een erg spannend verhaal om te lezen en ik heb dit boek had ik dan ook snel gelezen. Er is geen één moment dat ik me verveelde want door de schrijfstijl van Tim Krabbé blijft het boeiend om te lezen. Het is een echte aanrader.

Justine
03/06/2015
0

Ik las het boek 'Het gouden ei' voor school, en het is zeker en vast de moeite om het te lezen. Zeker een aanrader! Het leest vlot en dat maakt het zo tof. Er zijn 5 verschillende hoofdstukken en elk hoofdstuk bevat voldoende spanning en onverwachte gebeurtenissen waardoor je zeker verder wilt lezen. Daarnaast is het ook een dun boekje, maar zoals ik al zei, met voldoende spanning. Het is dus geschikt voor mensen die niet graag dikke boeken lezen en voor mensen die van spanning houden. Het boek gaat over een koppel, Rex en Saskia, dat op een vreemde manier gesplitst wordt aan een TOTAL-benzinestation. Rex heeft geen flauw benul van wat er gebeurd is en zijn leven is vanaf dat moment een echte hel. Na een lange tijd beslist hij toch verder te gaan met zijn leven. Daar vindt hij Lieneke, zijn nieuwe vriendin. Hij en Lieneke zijn zeer gelukkig, maar toch denkt Rex nog steeds aan Saskia. Hij vraagt Lieneke ten huwelijk acht jaar na de verdwijning van Saskia. Hier begint het spannendste deel van het boek, wat eigenlijk ook het einde is. Raymond Lemorne, die Rex herkent van die ene avond op het tankstation, meldt aan Rex dat hij meer weet over Saskia ’s verdwijning. Rex mag alles te weten komen over Saskia haar verdwijning als hij hetzelfde lot ondergaat. Ook al weet Rex dat hij gaat sterven, kiest hij na al die jaren voor de verlossing. Even een korte weergave van de personages.
Er zijn 4 personages. Rex, Saskia, Raymond en Lieneke.
Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex 8 jaar na dat Saskia ontvoerd is. Ze kunnen goed met elkaar overweg en vinden het leuk om samen met elkaar tijd door te brengen.
Rex is een lieve en gevoelige man. Hij is het 'ex-vriendje' van Saskia en heeft ondertussen al een nieuwe vriendin maar toch blijft hij aan Saskia denken en wil hij weten wat er met haar gebeurt is. Maar om dat te weten te komen moet hij zelf zijn leven opofferen.
Saskia is een lieve vrouw die nooit slechte bedoeling heeft. Ze wil altijd het beste voor iedereen en wil iedereen gelukkig maken. Ze is ordelijk, gestructureerd en werkzaam. Ze wil de touwtjes goed in handen hebben en zorgen dat alles wat ze doet vlot verloopt en volgens plan. Ze wil er ook altijd piekfijn uit zien en is dus ook veel bezig met mode. Saskia is de 'ex-vriendin' van Rex en niemand weet waarom ze verdwenen is en wat er met haar gebeurd is, tot Rex een telefoontje krijgt.
Raymond Lemorne is een 41-jarige Franse man die als leerkracht op een school werkt. Hij heeft een mooie job en een mooi gezin. Hij is een ruwe en gewelddadige man met slechte bedoelingen. Hij leeft in een ander wereldje en weet soms niet waar hij mee bezig is.

Ina Gaelens
21/05/2014
0

Ik heb het boek ‘ Het Gouden Ei ‘ gelezen, de titel alleen al sprak me direct aan alleen snap ik niet direct de link tussen het verhaal en de titel van het boek, het gouden ei heeft er volgens mij niet direct iets met te maken. Toen ik de titel tussen de boekenlijst zag dacht ik dat het over totaal iets anders ging, maar door de inleiding te lezen bleek dat het niet eens over een ei gaat. Normaal ben ik geen snelle lezer maar nadat het eerste hoofdstuk voorbij was had ik direct zin gekregen om de rest van het verhaal te weten te komen. Wat me ook direct opviel is dat er heel wat flashbacks gebruikt worden waardoor het voor mij soms wat moeilijk werd maar door de goede beschrijven kon ik snel terug de draait oppikken en was ik snel terug mee met het verhaal. De situatie waarin het personage terecht kwam op het einde was voor mij het hoogtepunt van het boek. Zelf zou ik niet weten wat te doen, want hoe moeilijk moet het zijn om te moeten kiezen voor je eigen dood of levenslang blijven zitten met een vraag die onbeantwoord blijft. Omdat ik niet zo vaak boeken lees en er ook nooit echt tijd voor heb is dit boek zeker een aanrader. Het verhaal leest heel makkelijk en is niet zo heel lang, het nadeel daarvan is wel dat het verhaal daardoor vaak van de ene naar de andere situatie gaat zonder dit te vermelden wat het (volgens mijn mening) soms wat ingewikkeld maakt. Moest ik het verhaal opnieuw mogen schrijven zou ik het wat langer en uitgebreider maken waardoor het bij elk hoofdstuk zeker duidelijk is waarover het nu precies gaat. Maar toch vind ik dat Tim Krabbé heel mooie en aangrijpende verhalen schrijft die heel gemakkelijk lezen, dus in het algemeen ben ik blij dat ik voor dit boek heb gekozen.

Tibo Oreel
21/05/2014
0

Persoonlijk vind ik het boek niet echt leuk om te lezen want ik vond het moeilijk om te volgen. Ook deels omdat het af en toe verandert van plaats in de tijd. En van perspectief, maar het is wel een aanrader voor het verhaal, het is wel wat ingewikkeld maar wel spannend.
De titel van het boek word vroeg uitgelegd, het is een nachtmerrie die Saskia beleeft, hierin droomt ze dat ze opgesloten zit in een gouden ei dat door het heelal vliegt. In het heelal is niets te zien, Saskia moest dus alleen blijven tot ze stierf.
In het begin is Het ingewikkeld om te kunnen volgen, omdat je niet weet hoe de personages heten en waarover het verhaal gaat, maar ook omdat het niet chronologisch is geschreven. Bij het begin leek het om over een roman te gaan, maar na een tijdje werd het wel duidelijk dat het spannend begon te worden. Dit komt doordat de schrijver vragen begon te stellen bij de personages (bijv.: Wat is er met Saskia gebeurt? Hoe is ze ontvoerd?...).
Het verhaal gaat over een jongen genaamd Rex die aan een TOTAL tankstation zijn vriendinnetje Saskia verliest, en na 8 jaar (als hij op het punt staat om te trouwen met het nieuwe vriendinnetje Lieneke) beslist hij om uit te zoeken wat er met Saskia is gebeurd.
qua vertelperspectieven gebruikt hij er eentje, maar hiervan wel twee perspectieven. Hij blijft hoofdzakelijk bij het hoofdpersonage (Rex) maar ineens krijgen een perspectief van Raymond Lemorne (de moordenaar), die een normaal leven lijdt maar met een drang voor moord.
Naar het einde toe ontmoeten Raymond en Rex elkaar, Raymond herkent Rex en wil hem alles over die avond vertellen alleen als hij hetzelfde lot ondergaat. Ook al ziet hij Lieneke dan nooit meer terug toch beslist Rex om dit lot te ondergaan en uiteindelijk dan samen te zijn met Saskia.

Charlotte Vercauter
21/05/2014
0

Ik heb het boek “Het gouden ei” gelezen. Ik vind de titel wel maar raar gekozen. Maar los daarvan vond ik het een mooi boek ook al sprak de titel mij niet onmiddellijk aan. Toen ik in het begin begon te lezen begreep ik het verhaal niet goed. Omdat er verschillende hoofdstukken waren en je wist niet hoe de personages in elkaar zaten. Er waren wel maar vier personages. In hoofdstuk 1 was het Rex en Saskia die samen bij het Total station zaten. En dat Saskia binnen was gegaan in het Total station. Maar ze kwam niet terug. En in het tweede hoofdstuk zagen we het verhaal door de ogen van de moordenaar. Dit was wel wat verwarrend. Hij wou jonge meisjes in zijn auto krijgen om daarna ook te vermoorden. En het einde van het verhaal vond ik maar akelig. Toen lag Rex in een kist. Maar ik vond het einde ook wel mooi einde. Rex koos voor van het drankje te drinken. Hij wist dat hij ging dood gaan maar toch wou hij weten wat er met Saskia gebeurd was. De auteur kon er wel heel wat spanning in krijgen door met tijdsprongen te werken. Door in het tweede hoofdstuk het verhaal door de ogen van de moordenaar te laten zien. Daardoor was het verhaal niet chronologisch opgebouwd. Dat maakte het juist zo spannend. Want ik wou ook heel de tijd verder lezen. Ik wou weten wat er met Saskia was gebeurd. Op sommige momenten in het verhaal werd het te langdradig. Hij kon soms echt zeer traag over bepaalde gebeurtenissen schrijven. Terwijl die niet echt belangrijk waren. Ik zou graag nog wat verder gelezen hebben. Ik raad het boek vooral aan mensen die niet zo rap en niet zo graag lezen. Je kan het boek zeer rap uitlezen. Het is een kort boek maar er zit veel in het boek.

Marlies
06/05/2014
0

Ik heb “Het Gouden Ei” van Tim Krabbé gelezen. Persoonlijk vind ik dit een enorme aanrader voor jongeren die niet graag dikke boeken lezen, zoals mij. Toen ik dit boek begon te lezen was ik al vanaf de eerste bladzijde helemaal in het verhaal. Ik ben eraan begonnen en las hem in een paar uren tijd uit. Het verhaal begint met Rex en Saskia die onderweg zijn met de auto naar hun reisbestemming. Ze willen even stoppen om te tanken aan een tankstation, waar Saskia spoorloos verdwijnt als ze even om iets om te drinken gaat.µ Vanaf het moment van de verdwijning moest ik wel verder lezen, omdat ik zo graag wilde weten wat er met Saskia gebeurd was. Ik vond het een spannend boek, maar ik heb al spannendere boeken gelezen. De beschrijving van wat er met Saskia gebeurd is, was te kort. Ik heb graag dat het hele geheim van het boek uitgebreid en liefst tot in het detail wordt verteld. Dit verhoogt de spanning van het boek. Dit heb ik eerlijkgezegd wel gemist in het verhaal. Ergens in het midden werd plots verteld uit het standpunt van een bepaalde Lemorne, wie later de moordenaar van Saskia bleek te zijn. Dit was even verwarrend, maar toen ik verder bleef lezen, werd het duidelijk. Toen ik aan dat hoofdstuk begon zat ik eigenlijk even in de denkwereld van de moordenaar, wat de spanning ook weer opdreef. Hij maakt veel gebruik van flashbacks en dat motiveert de lezer ook om te verder te lezen, omdat de nieuwsgierigheid zo nog meer op de proef wordt gesteld. Soms was dit verwarrend, maar aan de andere kant ook wel leuk als je later ontdekt wat er gebeurd is. Als ik dit boek een score op 10 zou moeten geven, zou ik het een welverdiende 7.5 geven! Ik kan dit boek zeker aanraden aan jongeren die graag willen lezen, maar dikke boeken echt geen optie vinden. Al bij al heb ik dit boek ook graag gelezen!

hannah vq
23/02/2014
0

Het gouden ei is een boek dat zeer vlot leest en je als je wilt op een dag kunt uitlezen. Dit komt omdat het een verhaal is dat maar uit honderd bladzijden bestaat en maar uit vijf verschillende hoofdstukken. Hierdoor krijg je al direct goede moed om het verhaal te beginnen lezen, wanneer je een persoon bent die niet veel of graag boeken leest.
Toen ik het boek voor het eerst zag, zag het er maar een saai verhaal uit. je zag dat het een oud boek was en ook de kaft van het boek is gewoon zwart met enkel maar de titel er op gedrukt. De titel "het gouden ei" vind ik persoonlijk een titel dat de lezer niet echt aanspreekt. Na het eerste hoofdstuk gelezen te hebben merkte ik dat ik er totaal naast zat en het boek nog tot een mooi verhaal kon uitdraaien.
Het begin van het boek vond ik persoonlijk wat saai, maar dit heb ik meestal wanneer ik een boek lees. Het is ingewikkeld om mee te zijn omdat je niet weet waar het boek precies over gaat en hoe de personages heten en wie ze precies zijn. Op het einde van hoofdstuk 1 dacht ik dat het om een liefdesverhaal ging, over een verliefd koppel. Een jongen, Rex die op zoek gaat naar zijn verdwenen vriendin, Saskia. Maar vanaf het derde hoofdstuk merkte ik dat het om een thriller ging. Het leuke aan hoofdstuk 3 vond ik dat je het verhaal door de ogen van een moordenaar kon volgen. je ziet dat hij een normaal leven lijdt en toch een drang heeft om iemand te vermoorden. Ook de manier hoe hij alles plant en inoefent om een willekeurig meisje te ontvoeren is leuk om te lezen.
Het verhaal wordt verteld door een vertellerperspectief en speelt zich groot en deels af in een tankstation van Total. Dit is de plaats waar Saskia plotseling verdwijnt en waar Rex na haar verdwijning ook nog een paar keer naar terugkeert om iets meer te weten te kunnen komen over haar verdwijning. De schrijver zorgt voor spanningen in het boek door met tijdsprongen te werken bij hoofdstuk 1 en 3 (in hoofdstuk 3 heeft Rex plots een andere vriendin). Ook het veranderen van het hoofdpersonage in het hoofdstuk zorgt voor spanning.
Het boek is een echte aanrader voor mensen die niet graag dikke boeken leze. het is een klein en makkelijk te lezen boek.

Renée Hudders
20/11/2013
0

Het boek ‘Het Gouden Ei’ vind ik echt een super goed boek. Het is een echte aanrader, ook voor jongeren die niet graag lezen. Vanwege dat het boek dun maar ook erg vlot is om te lezen. De schrijver maakt het verhaal spannend door gebruik te maken van tijdsprongen. Dit doet hij door bij elk nieuw hoofdstuk van tijd te veranderen maar ook van personage die hij gedurende dat hoofdstuk volgt. Toch is het een personeel hij-perspectief. We zien het verhaal door de ogen van één personage, we volgen de gevoelens en gedachten van Rex. Het verhaal wordt niet chronologisch vertelt en dit maakt het echter verwarrend maar natuurlijk ook spannend. Zelf vond ik het interessant om de gebeurtenissen van verschillende personages uit hun standpunt te lezen. De tijdsprongen bewijzen dat er goed is over nagedacht, dat zie je ook aan de titel van het boek. De titel komt in het begin en het einde voor in het verhaal, daar tussen geeft het je een hint over wat er met Saskia gebeurt. Saskia is het vriendinnetje van Rex. Plots verdwijnt ze en vanaf dan heeft ze een belangrijke invloed op de hoofdfiguur en dus ook op de gebeurtenissen. Saskia is de antagonist. En Rex is de protagonist samen met Lemorne, rond hen draait het hele gebeuren.
Het gouden ei is een nachtmerrie uit de kindertijd van Saskia. Hierin droomde ze dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat doorheen het heelal vloog. In dit heelal was helemaal niets te zien, Saskia was helemaal alleen tot ze dood zou gaan. Deze droom herhaalt zich dan ook in de gevoelens van Rex doorheen het verhaal. Ook op het einde zal je frank vallen en zal de droom werkelijkheid aannemen.
De schrijver maakt veel gebruik van de spanningstechnieken. Hij roept vragen op bij personages zoals bij Saskia. Wat is er met haar gebeurd nadat ze verdween? Zal ze nog terugkomen? Hij speelt ook met de tijd door de gebeurtenissen een onverwachte wending te geven. Denk maar aan Lemorne die plots koelbloedig twee kampeerders vermoord. Hierbij geeft hij het personage ook specifieke kenmerken, Lemorne is duidelijk een gestoord persoon. Het plots afbreken van informatie is Tim Krabbé ook goed in. Sfeerschepping in de ruimte is ook aanwezig, het verlaten huisje dat beschut licht tussen bomen en struiken geeft meteen een spannend en mysterieus gevoel. De schrijver roept ook vragen op over de ruimte. Wanneer hij in de kist ligt stel je je veel vragen over de ruimte maar ook over het personage en het hele gebeuren. Waarom doet Lemorne dit? Zijn er nog meer slachtoffers? Waar ligt hij? Zal hij het overleven? Hierbij word de lezer maar ook het personage in het ongewisse gelaten. Dit is een erg spannend perspectief.
Er zijn genoeg spanningselementen die de spanning er in houden, dus spanning verzekerd! Het sleept je mee. Stoppen met lezen is niet gemakkelijk want je bent te nieuwsgierig. Tijdens het lezen vallen de puzzelstukken stuk voor stuk in elkaar waardoor je niet kunt ophouden met lezen. Wel jammer dat het zo snel uitwas, ik heb er echt van genoten. Dit boek komt zeker in mijn top vijf.

Jasper Meynen
18/11/2013
0

Het is een zeer goed boek , het is een kort verhaal.. Het is alleen een beetje raar in het begin want je weet niet goed over wat je aan het lezen bent maar nadien snap je alles en is het een zeer goed verhaal. Zeker een aanrader voor mensen die graag van spanning en actie houden!

klootzak
03/11/2013
0

Kutteboek.

louise pieters
22/09/2013
0

Het verhaal gaat over een jong koppel, Saskia en Rex, die op weg zijn naar Zuid-Frankrijk. Ze stoppen aan een tankstation en vanaf daar loopt het helemaal fout. Saskia verdwijnt, Rex zoekt haar overal, maar jammer genoeg zonder resultaat. Rex probeert haar te vergeten en beslist om zonder Saskia door het leven te gaan. Hij heeft het zeer moeilijk, Rex kan Saskia maar niet uit zijn gedachten krijgen. Na enkele jaren beslist hij toch om de oorzaak te achterhalen. Hij wil weten wat er juist met Saskia is gebeurd die dag. Hij zet zelf zijn eigen leven op het spel voor haar.
De titel vind ik niet zo passend bij het verhaal. De link is niet zo duidelijk voor mij. Elk jaar moeten we voor het vak Nederlands drie boeken gelezen hebben over het hele jaar. Daarna moeten we dan over het boek een leesautobiografie schrijven. Het is altijd leuk als een kleiner boekje toch spannende momenten kan bevatten. Voor mij was dit dus een goed en leuk boek en ik zou het ook aan anderen aanraden. Het boek telt niet zoveel pagina's , maar het verhaal komt wel volledig tot zijn recht. Het negatieve aan dit boek vind ik dat de schrijver van het ene naar het andere hoofdstuk springt en dat bracht bij mij een beetje verwarring op. Daardoor moest ik soms zinnen een paar keer lezen vooraleer ik de zin volledig begreep. Er zitten ook minder spannende momenten in, maar dat stoorde mij niet echt. Het boek zette mij wel altijd aan tot verder lezen. Een ander minpuntje was dat ze soms te lang over een bepaalde gebeurtenis deden en dat werd dan wat langdradig. Voor de rest vond ik het een zeer leuk en aangenaam boek om te lezen. Als je hem graag wil lezen, niet twijfelen.

Tim Feusels
26/05/2013
0

'Het gouden ei' is een leuk boek om te lezen, de titel zelf vind ik niet zo goed passen bij het boek. Het is alsof de schrijver, Tim Krabbé geen gepaste titel kon bedenken en er daarom het waanidee van 'de droom van het gouden ei' in heeft gestoken. Op zich wel een een leuk boek maar met een verwarrende en interessante structuur. Hiermee bedoel ik dat hij bij wijze van spreken van de hak op de tak springt om zo de spanning op te bouwen. Wat ik persoonlijk nogal verwarrend vind tijdens het lezen. Persoonlijk verkies ik boeken waarbij de vertelde tijd korter is dan de verteltijd, wat in tegenstelling is tot dit boek. Waar er over een simpel moment 5 pagina's wordt geschreven bij wijze van spreken. Wat ik wel positief vind is dat door zijn opbouwende structuur je het volledige boek moet gelezen hebben om het volledige verhaal te begrijpen. Ook lijkt het alsof het boek te kort zou geweest zijn en er daardoor achteraf het deel met Lieneke is bijgevoegd. Want dit deel heeft in principe niets te maken met het hoofdverhaal. Al bij al een paar minpuntjes maar toch een vlot, leuk boek.

Sven
17/04/2013
0

Ik las dit boek voor school en vind het een aanrader voor mensen die graag een dun maar spannend boek lezen. Het boek gaat over een koppel, Rex en Saskia, dat abrupt gesplitst wordt aan een TOTAL- benzinestation. Rex heeft geen flauw benul van wat er gebeurt is en zijn leven is vanaf dat moment een echte hel. Na een lange tijd beslist hij toch verder te gaan met zijn leven. Daar vindt hij Lieneke, zijn nieuwe vriendin. Hij en Lieneke zijn zeer gelukkig, maar toch denkt Rex nog steeds aan Saskia. Hij vraagt Lieneke ten huwelijk acht jaar na de verdwijning / ontvoering van Saskia. Hier begint het spannendste deel van het boek, wat eigenlijk ook het einde is. Raymond Lemorne, die Rex herkent van die ene avond op het tankstation, meldt aan Rex dat hij meer weet over Saskia’s verdwijning. Rex mag alles te weten komen over Saskia haar verdwijning als hij hetzelfde lot ondergaat. Ook al weet Rex dat hij gaat sterven, kiest hij na al die jaren voor de verlossing. Dit einde van het boek vind ik zowel positief als negatief. Het positieve eraan vind ik dat je uiteindelijk weet wat er gebeurt is met Saskia. Het negatieve is wel dat het einde niet blijkt te kloppen. Rex vertelt Lieneke dat hij voor altijd de hare zal blijven, ook al keert Saskia terug. Hierna kiest hij dan toch om dichter bij Saskia te komen door voor de dood te kiezen, zelfs al verliest hij dan wel Lieneke. Het negatieve aan dit boek vind ik dat het boek lastig is om te lezen omdat de schrijver van het ene verhaal naar het andere springt per hoofdstuk zonder dat je duidelijk weet waarover het gaat. Ook is het boek op sommige momenten te langdradig waardoor, voor mij, de spanning weg viel. Dit zijn de enige slechte opmerkingen die ik heb over dit boek. Anderzijds is er wel goed over het boek nagedacht, er zitten stukken in waarover echt goed nagedacht is op voorhand. Dit zie je ook aan de titel (als je het boek al gelezen hebt). Het gouden ei is een nachtmerrie uit de kindertijd van Saskia. Hierin droomde ze dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat doorheen het heelal vloog. In dit heelal was helemaal niets te zien, Saskia was helemaal alleen tot ze dood zou gaan. Deze droom vertaalt zich dan ook in de gevoelens van Rex doorheen het verhaal. Als u meer wilt weten over dit verhaal, raad ik u het zeker aan.

Bram Billiet
16/04/2013
0

Het boek is zeker een aanrader, zeker en vast de moeite om te lezen. Het is een tof verhaal om te dat supervlot leest. Wat ik er ook persoonlijk leuk aan vind is dat het niet in een chronologische volgorde wordt verteld. Het boek begint traag met het beschrijven van de personages en hun gedachten. En bouwt dan de spanning op na het verdwijnen van Saskia. Het is wel een redelijk kort verhaal, het boek telt niet zoveel pagina’s. Maar al bij al krijg je voor dit weinig aantal pagina’s toch een goed verhaal. Doordat het boek zo kort is krijg je wel niet veel te weten over de personage’s zelf. Bij andere boeken gaat men hier dieper op in. Het is een zeer spannend boek, de auteur maakt goed gebruik van spanningstechnieken. Een voorbeeld hiervan is: in het begin van het verhaal gaat Saskia een tankstation binnen om iets te drinken te kopen. Rex blijft buiten wachten op Saskia, maar Saskia komt helemaal niet terug. Hierbij weet de lezer (wij dus) helemaal niet wat er is gebeurt. Wat bij mij soms ook wel wat frustratie opwekte omdat ik wou weten wat er exact gebeurt was. Ja het is inderdaad wel om spanning op te bouwen, maar je komt wel niet te weten wat er nu echt is gebeurt. Ook is het soms een beetje ingewikkeld door het gebruik van de flashbacks, maar als je het boek rustig en aandachtig leest heb je hier niet echt problemen mee. Er zijn eigenlijk maar vier personage’s wat het wel gemakkelijk maakt om het te snappen, in vergelijking met andere boeken waar men meer dan tien personages heeft. Rex, Saskia, Raymond en Lieneke. Wat ik wel een beetje storend vond was dat het boek opeens een tijdsprong van acht jaar maakt. Wat eigenlijk wel enorm veel is en men krijgt niets van informatie over wat er nu tijdens die acht jaar is gebeurt.

naomi
15/04/2013
0

Ik vond het een zeer leuk en goed boek, en het is zeer spannend toen ik op het einde van het te lezen kreeg dat hij hetzelfde had meegemaakt als zijn vriendin. Het boek is niet eenvoudig te lezen, het was eerder voor mensen die veel lezen, en dat is niet het geval bij mij. Het is geschreven voor jong volwassenen.

Melissa
11/04/2013
0

Ik las het boek 'Het gouden ei'. Dit boek is een echte aanrader voor mensen die houden van een boek die niet erg lang is en vol spanning en avontuur zit. Het boek bouwde een spanning op gedurende het hele verhaal. Het bestaat uit verschillende hoofdstukken. Dit zijn er vijf in totaal. Door in elk hoofdstuk de gebeurtenissen een onverwachte wending te geven wil je direct verder lezen.
De auteur geeft de personages specifieke kenmerken mee. Dit kan je merken bij Saskia. Dit is het eerste vriendinnetje van Rex. Ze wordt omschreven door het meisje met het rode haar en de sproeten.
Alsook laat de auteur 'de ruimte' een invloed op het verhaal maken. Wanneer hij de beschrijving geeft van het huisje die al jaren te koop staat krijg je direct het gevoel dat het huisje verlaten staat.
Het verhaal wisselt elk hoofdstuk van perspectief. In het begin van het hoofdstuk is het moeilijk om mee te zijn met het verhaal doordat er tijdsprongen zijn en omdat je dus niet direct weet over wat het hoofdstuk zal gaan. Je moet eerst een eindje verder lezen, maar na enkele pagina's heb je wel door over wat het gaat. Het verhaal wordt namelijk vanuit twee perspectieven verteld. In het laatste en voorlaatste hoofdstuk komen deze perspectieven samen. Er wordt niet onmiddelijk duidelijk gemaakt wat de oorzaak van de verdwijning is. De spanning wordt dus opgebouwd tot aan het einde van het verhaal. Dit is de reden waarom je het boek tot aan het einde wil uitlezen. De auteur wil een zekere nieuwsgierigheid opwekken in het verhaal. Op elk einde van het hoofdstuk is het super spannend, en dan begint er direct een nieuw hoofdstuk, waardoor je terug uitkijkt naar wat er zal gebeuren. Het is een boekje die vlot leest. Ikzelf lees normaal niet zo graag, maar dit boek raad ik zeker aan.

anne-sohie
28/03/2013
0

Spannend en verrassend!!!

Cédric
21/03/2013
0

Het was een spannend boek. Als je de pagina wilde omdraaien wilde je meteen verder lezen, het was niet saai. Het bleef spannend tot het laatste hoofdstuk.

Yannick
21/03/2013
0

Het was een heel leuk boek met veel actie en afwisseling in. De personages waren heel goed. Je kon je zo inleven in hun rol. Dit was wel interessant. Het was een boek dat je in één ruk kon uitlezen en dat heb ik dan ook gedaan.

Philippe
21/03/2013
0

Het boek was een zeer leuke ervaring om te lezen. Ik vond het voor het eerst een ontspannend boek en heb het in één keer uitgelezen. Voor zo een oud boek, was het in die tijd al vooruitlopend.

Jolien
21/03/2013
0

Goed boek, dat vlot leest.
Goede personages zoals Rex en Saskia.

Peeters Anaïs
13/03/2013
0

Het boek is een echt aanrader voor mensen die houden van korte, maar spannende verhalen. Het boek leest vlot en is uitgelezen voor je het weet. De schrijver van het boek maakt de lezers nieuwsgierig door de verdwijning van Saskia. Je bent steeds opnieuw benieuwd wat er met haar is gebeurd en daarom lees je steeds opnieuw verder. Ik zelf heb het boek gekozen omdat ik eens een andere genre wou lezen qua thema en ik dacht spanning zal er zeker en vast wel zijn in dit boek. Vandaar mijn keuze.

Valentine
13/03/2013
0

Ik heb het boek genomen voor een boekbespreking. We moesten uit een lijst kiezen en omdat ik veel mensen kende die dit al gelezen hadden heb ik hem gekozen. Ik vond het persoonlijk een moeilijk boek om te lezen, het gaat van het ene stuk naar een ander zonder verdere uitleg. Ik verstond niet zoveel maar toen moest ik mijn boekbespreking maken en heb ik de commentaren gelezen en de eerste zijn dat je sommige stukken moest herlezen om het beter te begrijpen en dit heb ik dus gedaan. Ik heb het boek helemaal hergelezen en nu versta ik het. Het verhaal is op zichzelf wel spannend en dit maakt het dus leuk, omdat je wilt weten wat er met Saskia is gebeurd en daardoor lees je dit vlot. Na een eerste keer lezen vond ik het geen goed boek, maar na een tweede keer lezen vind ik het wel een tof verhaal!

Cindy Deneweth
13/03/2013
0

'Het gouden ei' is een dun boek, en dus goed voor mensen die niet veel of graag lezen. Ik ben iemand die liever waargebeurde verhalen leest, maar ik moest het boek lezen voor een opdracht op school voor het vak Nederlands. Het Gouden Ei is een gemakkelijk boek, maar je moet wel je concentratie bijhouden, omdat er meerdere flashbacks zijn. Maar bij het lezen krijg je wel meerdere tips die je deed begrijpen in welke tijd je aan het lezen was.

Rambod
11/03/2013
0

Voor onze derde opdracht moesten wij voor het vak Nederlands een dun boek lezen, ja inderdaad u hebt het goed gelezen, een dun boek. Ik maakte van dit gelegenheid gebruik om het boek te lezen dat ik altijd al eens wou lezen, namelijk “Het gouden ei”.

Het boek begint heel traag, vol met beschrijvingen en rare gedachten van de hoofdpersonage. Pas vanaf het moment dat Saskia (de lief van Rex, de hoofdpersonage) verdwijnt begint het verhaal pas echt spannend te worden.

Vervolgens heb je de volgende hoofdstukken die niet veel met elkaar te maken hebben. Maar ook hier is de auteur zeer misleidend want dit zijn namelijk puzzelstukken die je van de auteur krijgt. Pas wanneer je het einde van het boek hebt gelezen en je dus het laatste puzzelstukje in handen krijgt, kan je volledig genieten van de genialiteit van de auteur.

Ten slotte heb je het onverwacht einde. Hier wordt niet alleen de betekenis achter de titel van het boek uitgelegd maar ook de ironie van het verhaal. De genialiteit ligt in de simpliciteit van het verhaal.

Toto
07/02/2013
0

Ik vond het een supergoed boek omdat je de spanning voelt die de personages hebben. En omdat je ook echt nieuwsgierig bent naar wat er nu met dat meisje gebeurd is.

robin demedts
06/02/2013
0

Het boek “Het gouden ei” is zeker en vast de moeite om te lezen. Zelfs voor diegenen die niet graag lezen is het een aanrader. Het boek is niet zo lang dus hoef je niet lang te lezen voor het uit is. De schrijver maakt het boek spannend, doordat hij gebruikt maakt van tijdsprongen. Door in elk nieuw hoofdstuk van tijd te veranderen weet je niet altijd waar het over gaat in het begin maar na enkele pagina’s te lezen ben je wel mee. In het begin gebeurt er een verdwijning maar er wordt niet uitgelegd hoe die is gebeurd, door wie... Het is een mysterie. Zo wekt de auteur de nieuwsgierigheid van lezers op en ben je bijna gedwongen om het verder te lezen om te weten hoe het gebeurt is. Op een gegeven moment begint de auteur plots over een man die een kind redt uit water. Je zou denken dat die nooit op het slechte pad zou raken, maar toch. Je leest verder in het verhaal dat hij zonder emoties gewoon twee Duitse kampeerders die geen slaapplaats hadden om het leven brengt, en hun lijken ergens gaat dumpen. Je merkt ook op dat Lemorne, de man die de kampeerders om het leven bracht, iets van plan is maar je weet nog niet wat maar je begint langzaam je verder leest toch zo een vermoeden te krijgen. Dit is duidelijk een spanningstechniek die de schrijver gebruikt om de lezers te boeien. Pas op het allerlaatste van het verhaal legt de auteur uit hoe de verdwijning uiteindelijk is gebeurd. Dit doet hij om de lezers tot de laatste pagina van het boek in spanning te houden. De spanning die Tim Krabbé in het verhaal bezorgt, zorgt ervoor dat je het boek bijna in één keer wilt uitlezen. Ikzelf ben niet zo een lezer maar voor mensen die snel eens een spannend boekje willen meepikken is dit zeker een goed boek.

Jia Jun Ying
19/05/2011
0

Het verhaal is soms moeilijk te begrijpen, maar als je dan een stukje opnieuw leest, begrijp je wel wat er bedoeld wordt.
Doordat er verschillende gebeurtenissen op mekaar volgen op korte tijd bouwt de spanning op omdat je je telkens afvraagt wat er gaat gebeuren.
Het is een aanrader voor wie graag iets kort en spannend leest zonder al te veel details.

Pieter Peeters
15/05/2011
0

Het is een goed boek, een vrij kort maar toch boeiend verhaal. Goede spanningsopbouw waardoor je verder wil lezen. Door de tijdssprongen is het niet zo makelijk te lezen, maar toch blijft het een goed boek.

Laurent
27/04/2011
0

Het boek ‘Het gouden ei’ lag me niet zo goed. Ik ben persoonlijk meer voor actieboeken met een verhaal waar er meerdere gebeurtenissen in voorkomen die niet langdradig zijn en waar de auteur je direct meesleurt. In dit verhaal wordt de spanning vooral gecreëerd door de schrijfwijze van de auteur. Hij probeert u te doen verlangen naar wat er gebeurd zou zijn met Saskia. Deze verlangens kwamen bij mij niet echt op een goede manier over. Het kwam eerder over als een lijdensweg met de steeds blijvende hoop op een vlug naderende laatste pagina.
Een andere moeilijkheid van de weinig tellende pagina’s was het veelvuldig gebruik van flashbacks, dit vraagt uiteraard een extra concentratie. Een constante inleving in het verhaal is hierdoor een must.
In werkelijkheid vind ik dat de hoofdpersonages bizarre gedachten hebben. Een voorbeeld hiervan is Mr Lemorne die de perfecte moord voorbereidt. Hij wil een vrouw in zijn auto krijgen om die daarna in twee stappen om het leven te brengen. De gedachte alleen al dat er mensen kunnen bestaan die zo door het leven gaat, doet me huiveren.
Een ander voorbeeld van een 2de protagonist is Rex Hofman. Hij wil sterven om te weten te komen hoe Saskia, zijn toekomstige vrouw, om het leven kwam. In het geval hij dit op het einde van zijn eigen leven zou beslissen wanneer hij zelf geen uitweg meer zag, zou je dit nog kunnen begrijpen. Maar in de fleur van je leven, is er ‘altijd’ een manier om de draad weer op te pikken na een dergelijke situatie, en eventueel een nieuw begin te starten.
Het boek ‘Het gouden ei’ is reeds verfilmd. De titel is echter niet letterlijk overgenomen en draagt nu als hoofdtitel 'Spoorloos'. Ik denk wel dat de film mij beter zal bevallen dan het boek. De flashbacks kunnen mogelijks beter tot hun recht komen.
Ook een betere beschrijving van de personages zou ik verwachten, maar dat zal dan aan de scenarioschrijver liggen, zoals in 'Millenium' waar Stieg Larson een meesterwerk en bestseller heeft door de immense uitgebreide beschrijving van de personages en die dan minder tot hun recht komen in de film.

Mieke
06/04/2011
0

Persoonlijk vind ik het boek in het begin zeer moeilijk te volgen omdat er verschillende personages aan het woord komen en je niet weet wat ze met elkaar te maken hebben. Er word ook vaak gebruik gemaakt van flashbacks waardoor het allemaal een beetje ingewikkeld word. Daarom las ik het boek 2 keer. Voor ik het boek las hoorde ik van andere mensen dat het een moeilijk boek is, maar ik dacht: ‘zo een dun boekje, dat kan toch niet zo moeilijk zijn?’. Maar toen ik begon te lezen dacht ik er al snel anders over. Ik raad dit boek wel aan, het is een beetje aan de moeilijke kant maar als je je hoofd erbij houd lukt het wel om te volgen. Het is redelijk spannend, hoewel ik al spannendere dingen gelezen heb. De spanning zit hem niet in waanzinnige achtervolgingen enz., Het is niet dat soort spanning. Het is een spanning die de schrijver creëert door je nieuwsgierig te maken naar wat er gebeurt is met Saskia. Je maakt de spanning eigenlijk een beetje zelf door zo nieuwsgierig te zijn, en als je dan dingen te weten komt, dan wil je nog meer weten. Dat is het leuke aan dit verhaal, het is zo opbouwend en toch ingewikkeld. Maar ook ongeloofwaardig.. ik geloof niet dat dit in het echt zou kunnen gebeuren, toch niet dat Rex hetzelfde wil meemaken als Saskia. Helemaal niet zelf, in het echte leven zou Rex de man overmeesteren en naar de politie brengen want Rex moest toch geweten hebben dat Raymond de moordenaar was? Of dat hij er toch zeker iets mee te maken had.. Het is gewoon griezelig om te weten dat hij dat ook wil doen, alleen maar om zo te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is. Ik vind het zelfs dom, want hij weet toch dat het iets ergs is en hij dood kan gaan. Omdat ik liever waargebeurde verhalen lees, vond ik dat stuk in het boek minder goed. Ik vind het ook raar dat hij na 8 jaar trouwt met iemand anders maar toch nog steeds aan Saskia denkt. Stel je eens voor dat jij in een huwelijk zit waar je echtgenoot voortdurend met iemand anders bezig is en je daarbij dan nog eens verliest ook. Er zit gewoon geen logica in dit boek. Ook vind ik dat er veel te weinig ingespeeld word op de titel. Er zijn veel mensen die niet begrijpen dat de titel te maken heeft met de droom van Saskia. Om af te sluiten wil ik nog zeggen dat dit mijn mening over het boek is maar dat ik daar niemand wil mee afbreken of kwetsen, daarnaast vind ik het ook zeer leuk dat er fora als dit bestaan om je mening op een correcte en beleefde manier te posten.

Celien
24/11/2010
0

Ik heb het boek 'Het gouden ei' gelezen en ik vind het een mooi boek. Spijtig dat het zo een dun boekje is want het is direct uitgelezen. Het boek leest ook heel vlot. De auteur kan heel spannend schrijven, ik wou niet stoppen met lezen omdat ik zo nieuwsgierig was naar het einde, ik had namelijk verwacht dat het heel anders zou aflopen.

De personages Rex Hofman en Raymond Lemorne zijn de protagonisten, ze zijn dus de hoofdfiguren. Rond hen draait het hele verhaal. Saskia heeft ook een belangrijke rol in het verhaal maar zij heeft een belangrijke invloed op de hoofdfiguur en dus ook op de gebeurtenissen. Saskia is dus de antagonist. Er zijn ook nog nevenfiguren of figuranten in het verhaal. Zoals Lieneke, de nieuwe vriendin van Rex nadat Saskia is verdwenen.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, er is dus geen normale tijdsvolgorde in het verhaal. De chronologie wordt verstoord door flashbacks. Ze grijpen soms terug naar vroegere gebeurtenissen.
Het verhaal wordt verteld door een personeel hij-perspectief. We zien de gebeurtenissen door de ogen van één personage. We lezen de gedachten en gevoelens van het personage. In het boeken volgen we de gedachten en gevoelens van Rex.

De spanning wordt gecreëerd door ten eerste te spelen met de ruimte. Het verhaal speelt zich een groot deel af in een verlaten huisje dat voor niemand zichtbaar is. Het is gelegen tussen de bomen en struiken. Het is een vakantiehuisje.

Ten tweede ook door te spelen met de personages. De schrijver geeft hoofdfiguur Lemorne specifieke kenmerken mee. Bijvoorbeeld dat Lemorne niet goed is in zijn hoofd, hij vermoord koelbloedig 2 kampeerders. Hij doet dus dingen wat een normaal mens nooit zou doen: de perfecte moord voorbereiden.

De schrijver speelt ook met de tijd. Zo laat hij gebeurtenissen een onverwachte wending geven. Ineens begint een nieuw hoofdstuk en je denkt wat heeft dat met het boek te maken maar als je verder leest wordt alles duidelijk. Ook het plots afbreken van informatie gebeurt in het boek.

Het thema is dood en liefde. De motieven van het thema liefde is het getal acht. Dit getal komt vaak terug: acht palen aan het benzinestation, twee voor acht was Saskia verdwenen. Het thema dood is natuurlijk omdat Lemorne de perfecte moord voorbereid.

Tim-miT
23/11/2010
0

Als je nog maar 2 weken de tijd hebt om je literatuurportfolio in te leveren, dan raad ik je dit boek aan... Het verhaal is kort maar je krijgt waar voor je geld. Er zitten verschillende elementen in die de spanning doen stijgen, wat je dus weerhoudt om het boek weg te leggen tot de volgende dag. Soms frons je je wenkbrauwen wel even maar je achterhaalt al snel waar de schrijver naar toe wil...

Bob van Riel
22/11/2010
0

Het is een vlot verhaal om te lezen, met een leuke spanningsopbouw. Omdat het boek maar een kort verhaal is, kom je weinig over de personages te weten, wat spijtig is. Maar buiten dat is het verhaal zeker aan te raden als tussendoortje.

Annabel D'hooge
03/11/2010
0

Het is een heel leuk verhaal om te lezen en het leest zeer vlot. Het begin van het verhaal is een beetje raar omdat je niet echt weet over wat je aan het lezen bent. Maar dat maakt het ook wel leuk en daardoor wil je ook verder lezen omdat je echt wil weten wat er in het verhaal gebeurt.

Het is een spannend boek. De auteur maakt veel gebruik van spanningstechnieken zoals op het moment dat Saskia naar binnen gaat om iets te drinken te halen en niet meer terug komt. Je weet helemaal niet wat er gebeurd is en je moet nog een heel eind verder lezen voor je het te weten komt. Op het einde van het verhaal gaat Rex mee met Raymond Lemorne en Sandra, zijn vriendin, weet daar helemaal niets van. Op een dag leest ze de brief die ze van Rex gekregen heeft, nadat ze hem gelezen heeft wil ze hem bellen maar hij neemt niet op. Ze probeert het enkele keren opnieuw maar ze krijgt geen enkele keer antwoord. Uiteindelijk besluit ze om hem te gaan bezoeken maar hij doet niet open. Op dat moment weten wij dat hij weg is maar Sandra weet dat niet, dat is ook een spannend moment.

Het boek blijft leuk om te tot op het laatste woord dat er geschreven is. Ik heb op geen enkel moment gedacht dat ik niet meer wilde verder lezen, ik heb het boek dan ook in ��n keer uit gelezen. Ik vond het wel jammer dat het zo�n kort boek was. En het was mij ook niet echt duidelijk waar de titel vandaan kwam. Het kwam maar twee keer voor in het verhaal.

Voor mensen die graag een leuk en kort verhaal willen lezen die ze in ��n keer kunnen lezen zou ik dit boek echt aanraden! Het is een zeer vlot boek dat gemakkelijk leest.

filiiiiiip
02/11/2009
0

Het is een leuk verhaal, maar ik heb er zeker al spannendere gelezen zoals die van inspecteur Maigret. Los daarvan, is het een vrij kort verhaal. Dit is spijtig, want er worden vrij grote sprongen in de tijd gemaakt. Die zouden zeker opgevuld kunnen worden. Het is ook luchtig geschreven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren