Cover van boek Eliska
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lemniscaat | 2008 | 176 pagina's
ISBN: 9789047700203
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Oost-Europa

Eliska

Eliska is zestien als ze haar verhaal vertelt. Hoe ze dertien was en verliefd werd op Lev. De stille Lev met het lange haar, de jongen die vier jaar ouder was en haar het mooiste meisje van de wereld vond. De jongen die Eliska’s ouders te oud voor haar vonden.
Maar wat doe je als je de liefde van je leven ontmoet op je dertiende? Wat als je dan ook nog eens je been breekt, waardoor je nooit de topballerina zal zijn die je wilde worden? Eliska is een eigenzinnige meid. Ze blijft vechten, voor haar liefde en voor een spannend leven.

De liefde van je leven vinden en verliezen. Dat overkomt Eliska als prille tiener. Hoewel, er blijft steeds een sprankeltje hoop dat Lev toch nog haar lief zal mogen worden. Want al doen hun ouders er alles aan opdat ze elkaar niet mogen zien en al verhuist Lev naar Canada, liefde overwint grenzen. Het boek speelt zich af in Praag en in de groene heuvels van Tsjechië. Dat maakt dit liefdesverhaal bijna tot een sprookje. Maar of het sprookje goed afloopt?

Lees een stukje

Hoe verder we van elkaar af raakten, hoe kalmer ik werd. Want als we helemaal om het meer heen liepen, wist ik, zouden we elkaar toch weer tegenkomen. Over een paar maanden of een paar jaar of in een volgend leven.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.892855
Siglinde
14/04/2013
0

Een ontroerend verhaal waarin een cliché wordt uitgewerkt tot toch nog iets uniek. Het zet je aan het denken, toont aan dat je de moed nooit mag opgeven en de goede afloop maakt je blij. Ik bewonder het hoofdpersonage, omdat ze ten alle tijde toch altijd zichzelf blijft en altijd blijft doorvechten. Er zitten weliswaar wijze lessen in dit boek.

moppie
09/10/2012
0

Ik vind het persoonlijk een niet zo mooi boek. Ik zou het GEEN echte aanrader vinden,maar PROBEER het zeker een keer. Misschien vind jij het wel een leuk boek.

Nine Windels
05/06/2011
0

'Eliska' is een zeer mooi boek. Het gaat over een meisje met veel dromen zoals ballet, toneelschool... Maar haar dromen storten in door een val. Ze leert dan de liefde van haar leven kennen, maar dan verhuist hij naar Canada en ziet ze het niet meer zitten. Ze blijft doorzetten en komt uiteindelijk toch op het podium terecht. Dit is een aanrader voor mensen die graag over de realiteit lezen. Het boek leest gemakkelijk en is in 1,2,3 uit als je eraan begint.

Biene Ooms
04/06/2011
0

Het boek ‘Eliska’ is een heel leuk boek om te lezen.
Het is het levensverhaal van een meisje, Eliska tot dat ze 16 jaar oud is.
Het gaat soms niet over haar eigen leven, want ze praat ook vaak over het leven van haar ouders en grootouders.
Ook vermeldt ze soms de naam van wie ze de opdracht een levensverhaal te schrijven, gekregen had. Dan kom je na een tal van gebeurtenissen in het verhaal te weten wie deze opdracht gegeven had. Dit is een originele manier van schrijven en dat maakt het ook aangenaam om het boek te lezen.
De tekst is vlot geschreven en kan je dus makkelijk lezen.
Het is een romantisch, plezierig en soms spannend boek en er zit veel variatie in het verhaal.

Tine Demets
02/06/2011
0

Ik vond het boek 'Eliska' een bijzonder mooi boek, waardoor ik het in één dag uitgelezen heb. Alles leek zo realistisch: de problemen bij een relatie, het volwassen worden, de ruzies met ouders... Het begin was wat langdradig maar vanaf er over Eliska's puberteit verteld werd, begon het me enorm te boeien. Een echte aanrader !

Ellen
30/03/2011
0

het was niet een super boek, maar het kon er nog door (: ik heb al beter gelezen, maar het was eens iets heel anders en was dan uiteindelijk wel leuk om het te lezen...

Wurmpje
05/03/2011
0

Ik vond het supermooi, alleen jammer dat de achterkant van het boek het hele verhaal al verraadt... :)

Ann-Sophie De Gueldre
18/11/2010
0

Ik vond het boek 'Eliska' geweldig. Het laat zien dat volwassen worden echt niet gemakkelijk is en dat het een van de moeilijkste periodes in je leven zal zijn. Het verhaal is vrij realistisch. In het echte leven kan je ook voor zo'n lastige liefdessituatie staan. En andere situaties zoals het verhuizen van Praag naar Ranow, het ongeval, keuzes maken over je studierichting... Het zijn allemaal gebeurtenissen die in het echte leven ook kunnen voorkomen. Het boek leest ook heel vlot. Ik heb het op 2 dagen uitgelezen. Er zijn stukken die iets trager lezen maar het boek leest in het algemeen vlot. Het verhaal is heel gedetailleerd waardoor je je beter kan inleven in het personage. Het boek is zeker een aanrader.

Roos
06/06/2010
0

Prachtig boek.
Ik vond het vooral mooi hoe die vrouw genoemd wordt. Op het laatst wordt het pas duidelijk waarom ze zo genoemd wordt. GEWELDIG. Een echte aanrader!
X.

Anoniempje
08/02/2010
0

is het een C-boek??

amber!
16/01/2010
0

ik vind het een super mooi boek! echt een aanrader!

Ine Van de Velde
12/11/2009
0

Ik lees helemaal niet graag en dit boek leest vlot en is zeer makkelijk te verstaan. Het is ook zeer realistisch en er komt liefde, vriendschap en een ongeval in voor. In het begin snapte ik het niet goed maar na een tijdje was alles weer goed. Dit is zeker een AANRADER voor iedereen.

Nele Van Hessche
08/11/2009
0

Het boek 'Eliska' is een zeer mooi boek. Er is niets aan het verhaal verzonnen, je kunt zelf ook alles meemaken in het dagelijkse leven.
Je kunt er iets uit leren.
Het is een verhaal waarin je jezelf betrokken voelt.
Bepaalde stukken vond ik wel langdurig zoals ze vertelde over de jeugd van haar vader.
Ik herkende mezelf ook in het verhaal.
Het leest ook zeer vlot, alles werd zeer goed uitgelegd wat er zich afspeelde met wie en waar.
En het is zeker de moeite waard om dit boek eens te lezen !

Whitney Huypens
30/10/2009
0

Ik heb het boek 'Eliska' gelezen en ik vond het een mooi boek. Het is een mooi verhaal dat zeer realistisch overkomt. Er zijn veel gevoelige onderwerpen waarbij je je echt betrokken voelt en waarbij je je zelfs helemaal gaat inleven. Het is ook een boek waarbij je alles begrijpt wat erin verteld wordt, want alles wordt goed uitgelegd en verteld zodat je je het echt kunt inbeelden. Ook de woordenschat die er wordt gebruikt is makkelijk, want je hebt geen moeilijke woorden waarbij je een woordenboek moet raadplegen.

Wat minder is aan het verhaal is dat het in het begin nogal langdradig is waardoor je sommige dingen en onderwerpen door elkaar gaat halen. Maar wat dan wel weer zeer goed is, zijn de relaties die er zich in het boek afspelen. Ze zijn zeer realistisch zoals het ook echt gaat in de werkelijke wereld. Dit geld vooral voor vriendschap. Het geeft je een gevoel van vreugde als je het boek leest.

Het geeft ook veel emotionele aspecten weer zodat je weet hoe de personages zich echt voelen en wat ze meemaken.

Hierdoor vind ik het een echte aanrader voor lezers die houden van drama. Maar zelfs mensen die niet graag lezen want het leest zeer vlot.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren