Cover van boek Elias, of Het gevecht met de nachtegalen
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Polis | 2017 | 239 pagina's
ISBN: 9789463100984

Elias, of Het gevecht met de nachtegalen

Een vergeten parel voor iedereen die van literatuur met een grote L houdt! Deze Vlaamse klassieker uit 1936 staat bekend om de bijzondere, dromerige stijl. Maurice Gilliams laat zijn lezers meekijken in de belevingswereld van de gevoelige Elias.
In het eerste deel van deze roman, het eerste ‘cahier’, woont de kleine Elias op het stille buitenverblijf van zijn familie in de Kempen, waar hij wordt klaargestoomd voor de kostschool. Het tweede ‘cahier’ is niet in alle versies opgenomen, omdat Gilliams er later ontevreden over was. Toch is ook dat deel het lezen waard, want het toont de volwassen Elias, die ondertussen architect is geworden. Aan de rand van Antwerpen ontwerpt hij een nieuwe woonwijk, een project waarmee Elias een eind hoopt te maken aan zijn innerlijke ‘gevecht met de nachtegalen’.

Lees een stukje

Ginds, tusschendoor de boomen van het landgoed flikkeren de lichtjes van de illuminatie; de gekleurde lampions huiveren tusschen het gebladerte en het vuurwerk wordt afgestoken. Er stijgt een blauwe fusee aan de hemel. In het dorp draait de ronkende, boertige kermismuziek. Doch hier is alles als uitgestorven. Ik heb reeds een eeuwigheid gewacht. Gaat het niet aan een ontvoering gelijken?

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
Sophie
14/09/2021
5

Prachtig! Ik vond het tweede deel van deze roman eigenlijk mooier. Het nawoord bij deze editie biedt echt een meerwaarde en is bijzonder interessant!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren