Elias, of Het gevecht met de nachtegalen
Een vergeten parel voor iedereen die van literatuur met een grote L houdt! Deze Vlaamse klassieker uit 1936 staat bekend om de bijzondere, dromerige stijl. Maurice Gilliams laat zijn lezers meekijken in de belevingswereld van de gevoelige Elias.
In het eerste deel van deze roman, het eerste ‘cahier’, woont de kleine Elias op het stille buitenverblijf van zijn familie in de Kempen, waar hij wordt klaargestoomd voor de kostschool. Het tweede ‘cahier’ is niet in alle versies opgenomen, omdat Gilliams er later ontevreden over was. Toch is ook dat deel het lezen waard, want het toont de volwassen Elias, die ondertussen architect is geworden. Aan de rand van Antwerpen ontwerpt hij een nieuwe woonwijk, een project waarmee Elias een eind hoopt te maken aan zijn innerlijke ‘gevecht met de nachtegalen’.
Lees een stukje
Ginds, tusschendoor de boomen van het landgoed flikkeren de lichtjes van de illuminatie; de gekleurde lampions huiveren tusschen het gebladerte en het vuurwerk wordt afgestoken. Er stijgt een blauwe fusee aan de hemel. In het dorp draait de ronkende, boertige kermismuziek. Doch hier is alles als uitgestorven. Ik heb reeds een eeuwigheid gewacht. Gaat het niet aan een ontvoering gelijken?
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
Prachtig! Ik vond het tweede deel van deze roman eigenlijk mooier. Het nawoord bij deze editie biedt echt een meerwaarde en is bijzonder interessant!