Cover van boek De vlucht van Farid
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Pelckmans | 2023 | 455 pagina's
ISBN: 9789463375115
Dit boek staat in de lijst Vluchtelingen

De vlucht van Farid

Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van Farid, een Hazara jongen uit Afghanistan. Hij was pas 12 toen hij zonder zijn familie moest vertrekken uit zijn land. Via Iran ging hij naar Turkije. Hij woonde een tijdje in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in Griekenland. Uiteindelijk, anderhalf jaar na zijn vertrek, bereikte hij België. Daar kwam hij terecht in een Belgisch pleeggezin.

Het boek windt er geen doekjes om: wat vluchtelingen doorstaan is hallucinant en dat is dit verhaal ook. Je leest over Farids leven in Afghanistan, de redenen voor zijn vlucht en de vreselijke tocht. Over de vriendschappen die hij onderweg sluit en de gruwelijkheden die hij mee moet maken.

Het verhaal is doorweven met krantenartikels die de situatie in Afghanistan en onderweg duidelijker maken. Ook tekeningen van Farid zelf zijn opgenomen. Achteraan lees je nog een interview met zijn pleeggezin.

Lees een stukje

De krop in mijn keel lijkt nu wel een vuist groot en beneemt me de adem, terwijl opa, papa, mama, Hekmatullah, Neha, Zoya in de almaar dichtere stofwolk verdwijnen. Net als ons huis, onze moestuin, onze boomgaard met de appel-, kersen-, perzik-, moerbei-, amandel- en passievruchtenbomen, die de opa van opa nog heeft geplant, de waterput, die al heel lang droog staat, mijn dorp, mijn jeugd... Tranen wellen in mijn ogen op, wanneer uiteindelijk ook mijn trouwe vriend en speelkameraad Sasa, die nog een hele tijd wanhopig blaffend de pick-up achternarent, in de stofwolk verdwijnt.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
anoniem
23/05/2024
5

Boek is heel mooi, het toont de wereld meer over de wereldconflicten!! Top boek!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren