Cover van boek De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Ambo|Anthos | 2020 | 360 pagina's
ISBN: 9789026351266

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan vertelt het verhaal van Tereza en Tomas. Tomas is een dokter en charmeur in Praag. Zijn charmes werken ook op Tereza, een vrouw die uit haar eigen leven wil wegvluchten en op slag verliefd op hem wordt. De Praagse Lente vormt de achtergrond van hun relatie en hun leven samen. Vervlochten met dit verhaal leren we ook Franz, een professor, en zijn maitresse Sabina kennen. Hoewel dit boek fictie is, bevat het grote filosofische denkoefeningen, hoofdzakelijk over de onderwerpen vrijheid en toeval.  

Een echte klassieker, die bij elke herlezing nieuwe informatie en inzichten aanreikt.

Lees een stukje

Ze las heel veel, van Fielding tot Thomas Mann. Ze boden haar de mogelijkheid van een imaginaire vlucht uit een leven waar ze niet tevreden mee was, maar ze betekende ook iets voor haar als voorwerp: ze hield ervan met boeken onder haar arm over straat te lopen. Ze betekende voor haar hetzelfde als een elegante wandelstok voor een dandy uit de vorige eeuw. Ze onderscheiden haar van andere mensen. 

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
Tim
10/06/2020
4

Een verbeeldend maar verwarrend verhaal, waar stijl en inhoud van deze ondraaglijke lichtheid van het bestaan heerlijk samenvloeien. Het is een verhaal dat zich afspeelt in het Praag van 1969 waar de Russische tanks alles overhoophalen, echter is dit niets in vergelijking met de moeilijke liefdesverhoudingen die tussen de vier hoofdpersonages Tomas, Tereza, Sabina en Franz spelen.
‘Niet de noodzaak, maar het toeval is vol betovering. Om liefde onvergetelijk te maken, moeten vanaf het eerste ogenblik toevalligheden naar haar toe vliegen als vogels naar de schouders van Franciscus van Assisi’ veelzeggende beeldspraken als deze worden vaak gebruikt om dit prachtige verhaal nog meer kleur te geven. Al is het vaak heel moeilijk om de essentie uit deze beeldspraken te halen, zeker als je met het verhaal al niet helemaal mee bent.
Deze roman werd geschreven in een zeer tragische stijl waar je als lezer zowel van de schrijfstijl als van de inhoud wat wijzer wordt. Door de Praagse Lente als setting te kiezen geeft de schrijver ons wat meer inzicht van hoe het eraan toeging in Praag tijdens de koude oorlog. Het evenwicht tussen zwaarte en lichtheid, zwijgen of opkomen voor jezelf en toeval of lot zijn de thema’s die aanbod komen in dit prachtige verhaal.
Zelfs de meest kritische lezers zullen geboeid blijven bij het lezen van deze roman en ook al leest het minder vlot en moet je dingen soms twee of drie keer lezen om ze helemaal te begrijpen, toch wil je blijven lezen en kijken hoe het afloopt. Een verhaal vol tegenpolen, dat zo visueel kan worden voorgesteld, zal me steeds opnieuw verrassen. Dit boek staat hoog aangeschreven en als lezer merk je zeker waarom.

Tim
09/06/2020
4

Een prachtig boek, elke pagina die je leest is puur genot. Sprookjesachtig taalgebruik en een verhaal om U tegen te zeggen. Dikke aanrader!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren