De kleuren van het getto
Warschau, oktober 1940. Het stadsdeel waar hoofdpersonage Misja woont, wordt herschapen tot Joods getto. De levensomstandigheden zijn schrijnend, en al gauw is er gebrek aan privacy en voedsel. Misja probeert via stiekeme smokkeltochten toch nog wat eten voor zijn familie te verzamelen. En dan starten de transporten, richting Auschwitz. Misja neemt een dapper besluit: hij sluit zich bij het verzet aan, met het risico om te sterven. De wraakacties van de nazi’s zijn meedogeloos en ontzien niemand. Maar Misja gaat liever strijdend ten onder…
Misja’s verhaal wordt beurtelings in woord en beeld verteld. De illustraties van Caryl Strzelecki, omgeven door veel witruimte, brengen de mensonterende omstandigheden in het getto pijnlijk realistisch in beeld. De expressieve beelden schuwen de gruwel niet, maar zijn wel levensecht.
Aline Sax en Caryl Strzelecki geven de Joodse bevolking bij monde van Misja een eigen stem. Positief is hun verhaal zelden, maar ze belichten op confronterende wijze een donkere bladzijde uit de geschiedenis.
Lees een stukje
Het begon met pesterijen, vernederingen. Mensen werden op straat tegengehouden, doodgeschoten, doodgeslagen, doodgetrapt, doodgepest, doodgevroren, dood... gewoon.
Wat andere lezers vinden
slecht
hoewel het met prenten is, is het echt een mooi boekje. Zeer aangrijpend, iedereen zou een exemplaar moeten hebben in zijn/haar boekenkast.
Er bestaan vele boeken over de oorlog maar dit is toch een van de betere. Heel goed geschreven met leuke details!