Cover van boek De eerste dag
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Meulenhoff | 2011 | 416 pagina's
ISBN: 9789022559598
Dit boek staat in de lijst Boeken voor seriekijkers

De eerste dag

Op 15 juli 1988 kruisen de levens van Emma Morley en Dexter Mayhew elkaar voor het eerst. Tijdens die ene dag (of liever: nacht) lijkt het alsof er meer in de lucht hangt dan alleen maar vriendschap. Maar hun wegen scheiden snel weer - al blijven ze elkaar hier en daar tegen het lijf lopen. Dit boek zoomt telkens in op diezelfde dag, 15 juli, telkens een jaar later, en dat 20 jaar lang.

De eerste dag is geen liefdesverhaal van dertien in een dozijn. Het leest als een trein en verrast je voortdurend. De levens van de twee personages zijn raak beschreven, maar het verhaal wordt op geen enkel moment zeemzoet.

Het boek werd in 2011 verfilmd als One day, met Anna Hathaway en Jim Sturgess als Emma en Dexter.

Lees een stukje

'Ik kan wel bedenken hoe jij bent op je veertigste,' zei ze, met een vleugje venijn. 'Ik heb er nu al een beeld van.' Hij glimlachte zonder zijn ogen te openen. 'Kom maar op.'

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
Hilke Hermans
12/11/2013
0

Wat een mooi boek! De eerste dag gaat over Emma en Dexter die elkaar voor het eerst ontmoeten op de avond van hun afstuderen. Dit bepalend moment in hun leven zou het begin kunnen zijn van een leven samen of niet… Hoe gaat het een jaar na het afstuderen? En het jaar daarna? Ik vond de sprongen van een jaar heel erg leuk. Zo kon je goed de hoofdpersonages volgen. Ook wat ze meemaken wordt erg mooi beschreven. Zoals vreugde, verdriet, liefde,… Het is ook een boek wat heel erg goed leest. Je bent zo nieuwsgierig dat je het in 1 keer wil uitlezen. Het is ook een aanrader om de film te kijken en dan te kunnen vergelijken met het boek!

Anke Willaert
03/10/2013
0

"Volgens mij gaat het erom dat je iets doet wat doorslaggevend is," zei ze.

Met deze zin begint het verhaal, waarin ‘slagen in het leven’ centraal staat.
Emma en Dexter zijn twee totaal verschillende mensen, ze spreken elkaar nooit. Tot ze op vrijdag 15 juli 1988 voor het eerst samen de dag doorbrengen. Het is het begin van hun vriendschap en van hun echte leven als volwassenen.
Ieder hoofdstuk vindt plaats op dezelfde dag telkens een jaar later. Dat heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Ik vond het vooral een nadeel want je miste zoveel. Ik zou het leuker vinden als de datums elkaar sneller opvolgden, maar dan zou het effect van het verhaal weg zijn, wat wel jammer zou zijn.
Anderzijds vond ik het mooi hoe de twee, ondanks hun verschillen, door de jaren heen van elkaar zijn gaan houden. Het was leuk om te lezen hoe twee totaal verschillende werelden samenvloeien door een hechte vriendschap. Daarom was ik ook zo geschokt toen Emma stierf bij het ongeval met de fiets, een abrupt einde aan een romance van twee jaar.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren