Cover van boek Confrontaties
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lebowski | 2021 | 223 pagina's
ISBN: 9789048842438
Dit boek staat in de lijsten Boeken over boekenPestenRacisme

Confrontaties

Salomé Atabong is zestien wanneer ze wordt opgenomen in een jeugddetentiecentrum, omwille van geweldpleging. Daar moet ze omgaan met een irritante psycholoog, de andere meisjes en een heleboel regeltjes. 

Een boze tiener in een centrum klinkt misschien vertrouwd in de oren, toch is dit geen doorsnee "probleemboek". De schrijfstijl en de opbouw zijn subliem. De auteur toont langzaam en fragmentarisch het leven van Salomé: de relatie die ze heeft met haar familie, het kleine dorp waar ze opgroeit, het racisme dat ze ervaart, de boeken die ze leest... De lezer kruipt in Salomé, in haar hoofd, huid en hart. Een tiener werd zelden met zoveel compassie en poëzie in beeld gebracht. 

Lees een stukje

Mijn moeder is een oude moeder maar mijn vader is eenzaam en dat ben ik ook. Daarom kan ik hem missen, omdat ik weet dat hij weet wat het betekent als een eenzaam persoon iets of iemand mist. Ik zie de afstand tussen de dingen en dat ziet papa ook. De afstand tussen hem en mij is ongeveer dertig kilometer en zo'n honderd niet terug te draaien gebeurtenissen. 

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
Brooklyn
11/05/2022
4

In de debuutroman van Simone Atangana Bekono ''Confrontaties'' ervaar je als lezer hoe het is om racisme en eenzaamheid te ervaren door de ogen van de 16-jarige protagonist Salomé. Na een mishandeling belandt zij in een detentiecentrum, waar zij zichzelf weer probeert te vinden. 

Ik vind dit een zeer goed boek, omdat het de realiteit weergeeft van het leven als buitenlander. Het boek leest vlot en het taalgebruik is niet ingewikkeld. Het boek heeft terecht de Hebban Debuutprijs gewonnen in 2021.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren