
Confrontaties
Salomé Atabong is zestien wanneer ze wordt opgenomen in een jeugddetentiecentrum, omwille van geweldpleging. Daar moet ze omgaan met een irritante psycholoog, de andere meisjes en een heleboel regeltjes.
Een boze tiener in een centrum klinkt misschien vertrouwd in de oren, toch is dit geen doorsnee "probleemboek". De schrijfstijl en de opbouw zijn subliem. De auteur toont langzaam en fragmentarisch het leven van Salomé: de relatie die ze heeft met haar familie, het kleine dorp waar ze opgroeit, het racisme dat ze ervaart, de boeken die ze leest... De lezer kruipt in Salomé, in haar hoofd, huid en hart. Een tiener werd zelden met zoveel compassie en poëzie in beeld gebracht.
Lees een stukje
Mijn moeder is een oude moeder maar mijn vader is eenzaam en dat ben ik ook. Daarom kan ik hem missen, omdat ik weet dat hij weet wat het betekent als een eenzaam persoon iets of iemand mist. Ik zie de afstand tussen de dingen en dat ziet papa ook. De afstand tussen hem en mij is ongeveer dertig kilometer en zo'n honderd niet terug te draaien gebeurtenissen.
Wat andere lezers vinden
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.