Cover van boek Bijenvader
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lemniscaat | 2017 | 148 pagina's
ISBN: 9789047708704

Bijenvader

Zomer 1985. Na een tragisch ongeval raakt Johannes vriendje Henri in coma. Johanne is bang dat hij z’n geheugen verliest en zich nauwelijks nog iets kan herinneren van hun tijd samen. Daarom spreekt ze boodschappen op cassettebandjes in. Daarnaast vertelt Johanne over haar moeilijke gezinssituatie met een onbezonnen moeder en een in zichzelf gekeerd broertje, Paulie. Hij ontwikkelt een fascinatie voor bijen en kan daarmee terecht bij buurman Lomme, die zijn ‘bijenvader’ wordt. Johanne ontdekt echter steeds meer geheimen, en dat leidt uiteindelijk tot een dramatisch einde, waarbij zowel Paulie, Lomme als Henri betrokken raken.

Vanaf de eerste bladzijde overtuigt Johanne als een eerlijk en oprecht verteller. Ze verwijst geregeld naar de dramatische gebeurtenissen, maar kan voorlopig nog niet over het voorval spreken. Zo ontstaat een onderhuidse spanning die nieuwsgierig maakt naar het vervolg van haar relaas. ‘Bijenvader’ speelt zich in de jaren tachtig van vorige eeuw af. Dat verleent het boek een geheel eigen sfeer. Het tijdsbeeld wordt benadrukt door flarden van liedjes en songteksten. Achteraan vind je de volledig lijst, zodat je die liedjes meteen zelf kunt beluisteren.

Lees een stukje

Ze hebben een stuk uit je schedel gezaagd om de zwelling ruimte te geven. Dat stuk ligt in de koelkast. Ze zetten het later weer terug. Ik heb gevraagd of ik het zien mocht, maar dat mocht niet. Ze vonden het een rare vraag. Weet je, ik moet met je praten… Ik ben zo bang dat je… dat je… Stop. Ik ben ook bang dat je straks niets meer weet van ons. Dat je niet eens meer weet wie ik ben, dat je me leuk vond. Ine, de dagverpleegster, die aardige met dat korte bruine haar, zij zegt dat je je geheugen kwijt zal zijn als je wakker wordt en misschien komt het nooit meer terug, die kans is best groot. Wie ben jij dan nog als je geen herinneringen meer hebt? Ben jij dan nog wel jij?

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3
Zoë
19/04/2022
3

Ik vond het boek wel best leuk, alleen vond ik het soms nogal ingewikkeld.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren