Cover van boek 1984
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Arbeiderspers | 2019 | 311 pagina's
ISBN: 9789029539913

1984

In 1948 schreef George Orwell over het fictieve jaar 1984, waar beeldschermen en microfoons iedereen voortdurend in de gaten houden. Misschien geen slechte voorspelling van onze huidige realiteit, toch? Al gaat het er in Orwells klassieker nog extremer aan toe. Via schermen en microfoons controleert de Denkpolitie of het volk gehoorzaamt aan hun leider Big Brother. (Ja, je leest het goed: het format van het wereldwijd bekende televisieprogramma Big Brother is geïnspireerd op deze roman.)

In de wereld van Big Brother wordt niet alleen politiek verzet bestraft, ook liefde is een misdaad. Seks dient er enkel voor voortplanting. Alles komt dan ook in een stroomversnelling terecht wanneer hoofdpersonage Winston de rebelse Julia ontmoet... 

 

Lees een stukje

Het telescherm was zowel ontvang- als zendtoestel. Elk geluid van Winston dat boven een heel zacht fluisteren uitging, zou erdoor worden geregistreerd; bovendien kon hij, zolang hij binnen het gezichtsveld van de metalen plaat bleef, zowel gezien als gehoord worden. Het was natuurlijk onmogelijk te weten of je op een gegeven moment werd gadegeslagen. Hoe vaak, of volgens welk systeem, de Denkpolitie iemands lijn afluisterde, was een kwestie van gissen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
2.037735
procrastinatie woop woop
25/05/2023
4

Goed, maar heel simpel met een duidelijk boodschap. 

Wat vind JIJ?

Aantal sterren